Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:40

Na levo! Pravijo levi intelektualci; Jeretič: to je nivo, ki ga zmorejo

Pogovori med političnimi strankami o oblikovanju povolilne vladne koalicije še potekajo. V petek naj bi na ustanovni seji izvolili predsednika državnega zbora, ki je po protokolu drugi najpomembnejši človek v državi, a je povsem mogoče tudi, da bo izvolitev le začasne narave. Medtem so se s pozivom oglasili intelektualci levega bloka in pričakovano pozvali k levi vladi.


Oscar Fernandu: Kako si upaš umreti brez opravičila?

Papežev odposlanec nadškof Charles Scicluna se bo danes vrnil iz svojega drugega potovanja v Čile. Tokrat se je mudil v škofiji Osorno, kjer je deloval škof Juan Barros, ki je prikrival spolne zlorabe duhovnika Fernanda Karadime. V katedrali sv. Mateja je na kolenih nadškof Scicluna zbranim zatrdil, da ga je papež prosil, naj se vsem prebivalcem opraviči, ker jih je s svojimi izjavami v podporo škofu Barrosu globoko prizadel.


Bruselj brez mnenja o arbitraži, Ljubljana še ta teden o tožbi Hrvaške

Potem ko je Slovenija zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama sredi marca pisala Evropski komisiji in tako sprožila 259. člen pogodbe Evropske unije, je tri mesece čakala odziv Bruslja. A tam so se odločili, da ne bodo podali mnenja. Vlada v Ljubljani bo tako v četrtek sprejela odločitev o tožbi južne sosede. Vrstijo se različni odzivi.


Splavitev bolnih je nacizem v belih rokavicah

Papež je selektivni splav primerjal z zločini nacistov, ki so ubijali nedolžne z namenom ustvarjanja čiste rase. O tem je v soboto spregovoril članom italijanskega Foruma družinskih združenj.


VIDEO: Nadškof Zore oddal podpis proti razlastitvi šentviškega pokopališča; z zbiranjem podpisov tudi preko spleta.

Ljubljanska občina je sprožila razlastitveni postopek za pokopališče v Šentvidu, ki je v lasti Župnije Šentvid nad Ljubljano, upravlja pa ga podjetje Žale. V Četrtni skupnosti Šentvid, župniji in Društvu Blaž Potočnikova čitalnica so se postavili odločno proti razlastitvi. Zato so na minulo Vidovo nedeljo začeli zbirati podpise proti razlastitvi. Prvi dan so jih zbrali že več kot 700.


Papež: Božje kraljestvo v svetu raste na skrivnosten in presenetljiv način

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo spregovoril o Božjem kraljestvu in zakonitostih njegove rasti oziroma delovanja v svetu, Pri tem se je oprl na evangelij današnje nedelje, ki prinaša dve priliki o skrivnostni rasti semena. Vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, je povabil tudi k molitvi za preskušane prebivalce Jemna, mednarodno skupnost pa pozval, naj stori vse, da prepreči poslabšanje razmer.


FOTO in VIDEO; Jubilejno, 50. srečanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezjah

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah je danes potekalo petdeseto narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki ga pripravlja mesečnik Ognjišče. Maševal je nadškof Stanislav Zore, z njim pa so somaševali mariborski nadškof Alojzij Cvikl, koprski škof Jurij Bizjak, upokojeni nadškof Marjan Turnšek ter več deset duhovnikov. Praznovanje, predvsem pa molitev s sveto mašo, sta v eno občestvo povezala vse, ki so prišli v naše narodno svetišče, tiste, ki so slovesnost spremljali prek valov radia Ognjišče, pa tudi množico tistih, ki so v polstoletni zgodovini srečanj prihajali na Brezje in so že v večnosti. Po besedah generalnega tajnika slovenske Karitas Cveta Uršiča, se je pri Mariji Pomagaj za to priložnost v teh letih zbralo nad tristo tisoč romarjev, danes nekaj nad štiri tisoč petsto.


Na srečanje s papežem v Ženevi tudi kristjani iz Severne Koreje

Papež Frančišek bo v četrtek obiskal sedež Svetovnega sveta cerkva v Ženevi. Srečanja se bo udeležila tudi delegacija iz Severne Koreje. Osrednja tema pogovorov bo namreč mir in edinost med kristjani različnih cerkva.


Juhant ob Lipi sprave: Volja mora biti vsestranska

Zaznamujemo Dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga je ob nastanku samostojne države predlagalo Društvo Združeni ob lipi sprave. Slednje je včeraj na ljubljanskih Žalah pripravilo že tradicionalno žalno slovesnost za žrtve vojne in revolucije. Zbrane sta nagovorila predsednik društva Janez Juhant in predsednik republike Borut Pahor, ki je k Lipi sprave položil venec.


Je uzakonitev splava v Argentini zahteval Mednarodni denarni sklad?

Spodnji dom argentinskega parlamenta je včeraj s tesno večino potrdil zakon o splavu. Za je glasovalo 129 poslancev, proti pa 125. O zakonu mora odločati še senat. Škofje so v izjavi zapisali, da jih je odločitev parlamenta ’ranila kot Argentince’. Poudarili so, da se ne bodo predali v svojem prizadevanju za zaščito življenja matere in nerojenega otroka. Na Irskem, kjer so volivci na referendumu 25. maja podprli uzakonitev splava, so škofje napovedali, da bodo ustanovili Odbor za življenje.


Novejše novice | Starejše novice