Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 13:30

Ugledni organizaciji stopili v bran dr. Možini in dr. Dežmanu

Po pogromu nad voditeljem in novinarjem Televizije Slovenija dr. Jožetom Možino zaradi njegovega intervjuja z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom so se zvrstili tudi številni izrazi podpore delu, ki ga opravljata oba. Kot je znano, je oddaja, v kateri sta govorila o polpretekli zgodovini naše države, sprožila nemalo različnih odzivov. Da je o vsem tem treba razpravljati, poudarjajo v Združenju za slovensko besedo in Svetovnem slovenskem kongresu, kjer so dr. Možini in dr. Dežmanu stopili v bran.


AVDIO: Papež mladim: Ne preživite življenja na kavču!

Konec tedna je v Vatikanu potekalo srečanje papeža Frančiška s 70 tisoč mladimi iz vse Italije. Sobotni večer je bil posvečen glasbi, pričevanjem in papeževemu pogovoru z udeleženci srečanja. Mlade so zanimale teme, kot so smisel življenja, pomen sanj ter življenjske in verske odločitve, kar je tudi osrednja tema škofovske sinode o mladih, ki bo med 3. in 28. oktobrom zasedala v Vatikanu. V nedeljo pa so se mladi udeležili svete maše na Trgu sv. Petra.


AVDIO: Po prepričanju kardinala Rodeta obstoj klaris v Sloveniji delo Božje previdnosti

Ob godu sv. Klare Asiške in praznovanju 40. obletnice vrnitve sester klaris v Slovenijo je kardinal dr. Franc Rode med sveto mašo v Nazarjah spregovoril o hrepenenju vsakega človeka po idealu na eni strani ter o predanosti Božji ljubezni na drugi strani. Izrekel je hvaležnost za prisotnost klaris na slovenskih tleh in menil, da je tu na delu Božja previdnost. Ker je po njegovem opažanju vera v slovenskem narodu nekoliko opešala, si želi, da bi ta redovna skupnost poživila vero in mnogim pokazala pot do Kristusa.


Italijanska mladina se bo srečala s papežem

Več kot 70 tisoč mladih iz Italije se bo nocoj srečalo s papežem. Dogodek, ki je priprava na oktobrsko sinodo o mladih, bo potekal na rimskem antičnem stadionu Circo Massimo. Zaznamovan bo z vprašanji mladih in papeževimi odgovori, po koncertu pa bo 19 rimskih cerkva odprtih vso noč za spoved, češčenje in meditacije. Jutri se bodo na trgu sv. Petra v Vatikanu udeležili svete maše, ki jo bo daroval predsednik italijanske škofovske konference, papež jih bo pozdravil pri opoldanskem nagovoru. Približno 40 tisoč mladih je na srečanje v Rim peš poromali iz svojih škofij.


Okrožno sodišče oprostilo, višje obsodilo

V slovenskih medijih danes odmeva novica, da je višje sodišče nekdanjemu župniku v Preski pri Medvodah Francu Klopčiču prisodilo štiriletno zaporno kazen zaradi spolne zlorabe. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je sicer marca lani v celoti oprostilo obtožb, saj dokazni postopek ni pokazal, da je res spolno zlorabil osemletno deklico. Eden od Klopčičevih odvetnikov Jože Hribernik je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, saj je po njegovem mnenju takšna odločitev višjih sodnikov "povsem nevzdržna".


Kje je Jonathan?

Skorajda ne mine poletje, da ne bi poročali o kakšnem izginulem fantu ali dekletu. Tokrat je naše zanimanje vzbudila vest, da je pogrešan 25-letni Ameriičan Jonathan Reid Luskin. Njegovi starši trdijo, da se je Jonathan prijavil v hostel v Ljubljani 22. junija, naslednji dan pa ga je zapustil. Od takrat se je za njim izgubila vsaka sled.


Argentinski senat zavrnil liberalizacijo splava

Argentinski senat je zavrnil zakon, ki bi dovoljeval splav do 14 tedna nosečnosti. To pomeni, da se o tem zakonu ne sme razpravljati najmanj eno leto, vendar pa skupine, ki podpirajo splav, že iščejo druge načine, da bi to določilo obšle. Njihova agresivnost se je pokazala že pred glasovanjem, ko so grozili z zažiganjem cerkva, tako da je morala vlada poskrbeti za zaščito cerkvenih stavb. Kot poroča portal Crux, je policija med drugim zavarovala stolnico v Buenos Airesu, kjer je papež Frančišek običajno maševal, ko je bil nadškof v tem mestu, in številne druge zgodovinske cerkve v bližini kongresa.


Uspeh, moč in denar ne osvobajajo, ampak zasužnjujejo

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval niz katehez o desetih božjih zapovedih. Prejšnji teden se je osredotočil na prvo in govoril o malikovanju. Danes je to temo še poglobil na podlagi svetopisemske zgodbe o zlatem teletu.


Čilski škofje so se opravičili, ker so se izneverili svojim dolžnostim v primeru spolnih zlorab

Čilski škofje so bili prejšnji teden zbrani za izrednem plenarnem zasedanju zaradi spolnih zlorab. V sklepni izjavi za javnost so priznali, da so se izneverili svojim dolžnostim kot pastirji, žrtve pa so prosili odpuščanja.


Ob 150-letnici prvega slovenskega tabora v Ljutomeru tudi srečanje PRO

V Ljutomeru so pripravili osrednjo slovesnost ob 150-letnici prvega slovenskega tabora, ki je v teh krajih potekal 9. avgusta 1868. Udeleženci, takrat naj bi se jih zbralo približno 7000, so med drugim zahtevali jezikovno enakopravnost in Zedinjeno Slovenijo. Današnjemu praznovanju jubileja smo se pridružili tudi na Radiu Ognjišče, saj smo na povabilo tamkajšnje občine, v Ljutomeru pripravili 45. srečanje prijateljev in poslušalcev radia.


Novejše novice | Starejše novice