Ljubljana, četrtek, 26. april 2018, 15:05

Nadškof Stres imenovan za svetovalca Papeškega sveta za kulturo

Papež Frančišek je za novega svetovalca na Papeškem svetu za kulturo imenoval zaslužnega nadškofa Antona Stresa. Po besedah nuncija v Sloveniji nadškofa Juliusza Janusza je omenjena odločitev svetega očeta ne le osebno priznanje za nadškofa Stresa, ampak tudi za celotno Cerkev v Sloveniji.


Sodniki znova zavrnili Alfiejeva starša

Angleški sodniki so znova zavrnili prošnjo Alfiejevih staršev, ki so prosili, da bi ga lahko premestili v Italijo. Deček pa medtem še vedno vztraja in tako tiho nasprotuje tistim, ki so odločili, da mora umreti. Tako naši družbi, kjer je pomembno samo to, kar je koristno, pošilja pomembno sporočilo. Povejmo še to, da je sodnik Anthony Hayden, ki je vodilni v odločanju o Alfiejevem primeru, član skupine lezbijk in gejev. Je pa tudi soavtor knjige o homoseksualnih odnosih in njihovi zahtevi po posvojitvi otrok.


Peticijo v podporo Alfieju podpisalo že več kot 100.000 ljudi

Zdi se, da je za malega Alfieja Evansa padla končna odločitev. Sodnik Hayden je namreč sinoči zdravnikom v liverpoolski bolnišnici naročil, naj preučijo, ali je možno, da se 23-mesečni deček za svoje zadnje dni življenja vrne domov. Izključil pa je možnost, da bi ga prepeljali v Rim, kjer bi ga v vatikanski bolnišnici Bambino Gesu’ sprejeli z odprtimi rokami. Pred vrati bolnišnice namreč čaka njihovo manjše popolnoma opremljeno letalo za prevoz takšnih bolnikov, pa tudi zdravniki, ki bi ga spremljali.


Sodnik: Alfie se lahko vrne domov, ne sme pa v Italijo

Sodnik Hayden je zdravnikom v liverpoolski bolnišnici naročil, naj preučijo, ali je možno, da se 23-mesečni Alfie Evans vrne domov. Izključil pa je možnost, da bi ga prepeljali v Rim. Zdravniki pravijo, da za odločitev potrebujejo od tri do pet dni. Pravijo pa tudi, da jih je strah protestnikov, ki se pred bolnišnico zavzemajo za dečkovo življenje in da naj bi zato bil prevoz domov otežkočen. Alfie medtem s pomočjo kisikove maske še vedno diha sam. Je pa za zdaj brez hrane, dobiva le tekočino.


Popoldne nova razsodba za Alfieja - ta bo odločilna

Potem ko se je zdelo, da je za Alfieja Evansa prišla rešitev, saj mu je Italija podelila državljanstvo, je sodnik včeraj določil, da ga morajo odklopiti iz aparata za dihanje. To se je zgodilo sinoči ob 22.30. Čeprav so zdravniki rekli, da bo umrl po nekaj minutah, deček sam diha že 17 ur. Danes zjutraj so mu na zahtevo očeta vendarle začeli dodajati malo kisika in tekočino. Sodnik Hayden je za popoldne napovedal novo razsodbo, ki bo za Alfieja odločilna. Oglasil se je tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je zatrdil, da bo moč ljubezni premagala cinizem tistih, ki so dečka izklopili iz naprav.


Alfieja odklopili – papež se je znova zavzel zanj

Kljub temu, da je Italija malemu Alfieju Evansu podelila državljanstvo in ga je vatikanska bolnišnica Bambino Gesu' takoj pripravljena sprejeti, je sodnik določil, da ga morajo odklopiti iz aparata za dihanje. To se je zgodilo sinoči ob 22.30. Več ur zatem deček še vedno sam diha.V nekem podobnem primeru je deček sam živel še sedem ur. Papež Frančišek je malo pred tem preko twitterrja zapisal, da je treba najti nove načine zdravljenja in pomoči Alfieju, kar si želijo starši. »Prisluhniti je treba njihovemu trpljenju«, je zapisal.


Italija Alfieju podelila državljanstvo – Usmrtitev za zdaj odpovedana

Smrt malega Alfieja Evansa je za zdaj prestavljena, saj je Italija dečku podelila državljanstvo. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo pogajanja o tem, kako naprej.


Bodo Alfieja res umorili?

Britansko prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo staršev 23-mesečnega Alfieja Evansa, da bi ga iz bolnišnice v Liverpoolu prepeljala v vatikansko pediatrično bolnišnico Bambino Gesu. Sodniki menijo, da je Alfieja, ki trpi za neznano neurodegenerativno boleznijo, nesmiselno ohranjati pri življenju. Danes naj bi ga umorili tako, da mu bodo odstranili cevko za dihanje. Starša sta se obupana že drugič obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je njuno prošnjo zavrnilo. V Liverpool je na željo papeža Frančiška danes odpotovala tudi direktorica vatikanske bolnišnice Bambino Gesu, da bi se pogovorila s tamkajšnjimi oblastmi. Kultura smrti pa je na pohodu tudi v Belgiji, kjer kar 10 odstotkov rakavih bolnikov evtanazirajo. Med njimi skoraj dva odstotka brez privolitve pacientov.


Sv. Jurij – vzor boja s hudičem

Obhajamo god sv. Jurija, ki je tudi godovni zavetnik papeža Frančiška. Jorge Mario Bergoglio namreč nosi ime svetnika, ki naj bi po legendi ubil zmaja, simbol hudiča. Sv. Jurij je umrl kot mučenec leta 303, saj ni hotel zanikati svoje vere. Na Slovenskem mu je posvečenih kar 75 cerkva, od teh 39 župnijskih. Ob godu svetega Jurija, ki je tudi zavetnik slovenske prestolnice, bo popoldne na dvorišču Ljubljanskega gradu slovesna sveta maša. Sledilo bo družabno srečanje meščanov.


Papež Frančišek: Jezus nas ozdravlja s tem, ko za nas daruje svoje življenje

Bogoslužje današnje četrte velikonočne nedelje nam želi odkrivati našo istovetnost učencev Vstalega Kristusa. Tako je svoj opoldanski nagovor začel papež Frančišek. Kot je nadaljeval, v Apostolskih delih beremo o Petrovi izjavi o izvoru ozdravitve hromega, ki se je zgodila v Jezusovem imenu. Dejal je: "V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili." Sveti oče je množico na Trgu svetega Petra v Vatikanu vprašal: "Kdo je Jezus, ki ozdravlja? V čem je njegovo ozdravljanje? Od česa ozdravlja in s pomočjo kakšnih drž?"


Novejše novice | Starejše novice