Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sestra Nikolina o pripravi jedi za veliko noč

Oddaje | 26.03.2018, 15:16 Matjaž Merljak

S sestro Nikolino smo v današnji Svetovalnici govorili o pripravi jedi za velikonočni žegen (potica, šunka, pirhi, hrenov namaz) ter odgovarjali na druga vaša vprašanja.

"Ponedeljek je pravi dan za začetek priprave, da bodo jedi za velikonočni blagoslov jedil opravljen pravočasno," je naglasila naša gostja in dodala: "Vsak dan lahko nekaj pripravimo in spečemo ter hkrati pospravimo." Mislite je treba na vse stvari od košare do prtiča.

Potico naj gospodinje raje spečejo nekaj dni pred veliko soboto, saj mora biti hladna, ko jo režemo. Za pirhe uporabimo starejša jajca. Pred kuhanjem jih potolčemo med seboj, da preverimo trdnost lupine. Naložimo jih v posodo, zalijemo s čim bolj toplo vodo in od začetka vrenja naprej naj se kuhajo osem minut. Nato jih odcedimo ter dolijemo mrzlo vodo.

Šunko za žegen damo kuhati v vrelo vodo, če pa je zmrznjena, v mrzlo vodo. Kuhamo jo po pravilu 3/4 ure za 1 kilogram mesa. Vode ne zavržemo. Vanjo lahko zakuhamo ribano kašo, riž, močnik, drobne testenine in imamo odlično suho juho.

Poslušalki, ki je spraševala, zakaj skorja pri potici odstopi, je svetovala, naj bo nadev primerno sočen, potico pa naj najprej namaže s stepenim jajcem. Skorja lahko odstopi tudi, če je potica prehajana. Pravi čas je od 75 do 80 minut. Ko je pečena, pa jo je treba dobro zaviti v servieto in dati v plastično vrečko. Da se potica ne bo izsušila, moramo testu dodati dovolj maščobe. Biskvit sušijo tudi rumenjaki.

Poslušalki, ki je spraševala o pripravi hrenovega namaza, je svetovala, naj nariban hren da v limonin sok, šele nato naj doda naribana jabolka.

Za pripravo šunke v testu pa naredimo srednje krepko testo iz moke, kvasa in vode. Ko ga razporedimo po mizi, na delu, kjer bomo položili meso, pustimo malo debelejši del, nato ovijemo in damo peči.

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...