Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Gostje 5. misijonskega večera (foto: Matej Kržišnik)
Gostje 5. misijonskega večera

Gre za zakrament zdravljenja in ozdravljenja!

Radijski misijon | 22.03.2018, 22:07

Danes razmišljamo o spokornem bogoslužju in v popoldanskem nagovoru, ki ga je imel brat Jože Smukavec, smo tudi slišali, kaj to sploh je in k čemu nas vabi. Voditeljica nocojšnega večernega pogovora Mateja Feltrin Novljan pa je pogovor z gosti začela z željo, da se ne bi bali storiti korak k prejemu zakramenta božjega usmiljenja.

»Življenje prinaša tako velike četrtke, ko se ob mizi veselimo in darujemo, velike petke, ko je trpljenje našega vsakdana neznosno, velike sobote, ko vlada velika skrivnost in tudi praznina, ki se na večer spreobrne v eno samo veselje in nadaljuje v velikonočno jutro.«

Vsi ti odtenki so odtenki našega življenja in so zaznamovali tudi nocojšnji misijonski pogovorni večer. V našem studiju so bili: br. Jožko Smukavec, današnji misijonar, s. Snežna Večko, uršulinka, biblicistka in prevajalka sv. pisma ter profesorica na Teološki fakulteti, biolog dr. Peter Skobrne, stalni diakon in mag. Boštjan Hari, avtor knjige o izpraševanju vesti.

Zelo težko bi bilo v nekaj stavkih povzeti bogate misli, ki so jih v uri in pol povedali naši gostje, zato vam kot vabilo k poslušanju podajam le nekaj drobtinic. Naj nas vse spodbudijo k dobri pripravi na prejem zakramenta sprave, da bomo letošnje velikonočne praznike doživeli polni veselja in poleta.

Br. Jožko Smukavec o tem, kaj je odveza

Odveza je zakramentalno dejanje, ko Bog človeka objame in mu odvzame grehe. Molitev odveze, ki jo premalokrat slišimo vse pove.

»Bog Oče usmiljenja, ki je s smrtjo in vstajenjem svojega Sina svet spravil s seboj in poslal Svetega Duha v odpuščanje grehov, naj ti po službi Cerkve podeli oproščenje in mir. In jaz te odvežem tvojih grehov v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.«

V tej molitvi je povedano vse. Bog Oče, tebi se izročam, po Svetem Duhu ti prihajam naproti, da mi odpustiš grehe, po Sinu. Jezus je tisti, ki odvzame moje grehe. Jezus je moj odrešenik...

Mag. Boštjan Hari: Zakaj knjiga o izpraševanju vesti

Ljudje imajo konkretna vprašanja in hočejo konkretne odgovore. Na primer zakaj ta in ta stvar znotraj indijske filozofije, ali alternativne medicine ni skladna s krščanskim naukom in ravno zato sem se odločil, da se poglobim v te stvari. Posebej sem se ustavil ob prvi zapovedi, ki jo precej obširno obravnavam. Na približno 120 do 130 straneh tako vzamem pod drobnogled sodobne odrešenjske ponudbe in jih poskušam objektivno prikazati s strani krščanskega vidika, ali so skladne ali ne, zakaj ne, bralec najde tudi kriterij, ki mu pomaga pri orientaciji, kaj je sprejemljivo in kaj ne.

Želja te knjige je, da bi ljudje prihajali k spovedi, kot hodimo, v terme, zdravilišča.... Katoličani pozabljamo, da gre za zakrament ozdravljenja in danes, ko smo v kulturi, ko se zdravje časti in pobožanstvuje, se mi zdi, da imamo katoličani ta kapital ravno v tem zakramentu in v ostalih in da moramo ljudem približati, da gre za zakrament duhovnega zdravljenja. Nikjer drugje, pri nobenem zdravilcu, terapevtu, kapljicah takšnih in drugačnih, zdravilih in zdravnikih, ne dobimo duhovnega ozdravljenja. To se zgodi samo pri Bogu, ki nas čaka, da nam odpusti.

S. Snežna Večko: Spoved je velik trenutek v življenju človeka

V evangelijih najdemo dva značilna dogodka, ko je Jezusovo odpuščanje prišlo do izraza. Pri mrtvoudnemu, ki so ga štirje prijatelji skozi streho spustili predenj, tam je Jezus izjavil, da ima oblast odpuščati grehe... Drugi tak značilen primer pa je, ko odpusti ženi, ki pride v farizejevo hišo in s kesanjem, jokom in maziljenjem pokaže, da ji je žal za grehe. Jezus ji odpusti in s tem dokaže svojo božjo avtoriteto svojo božanskost.... Jezus pa o spovedi spregovori tudi na samo Veliko noč, ko svojim učencem udihne Svetega Duha in jim da oblast da odvezujejo ali zavezujejo, torej da v božjem imenu izrekajo odpuščanje grehov.

Dr. Peter Skobrne: Imamo nalogo, da odgovorno živimo v tem stvarstvu

Veliko govorimo o ranah, a moramo priti tudi do vzroka. Vzrok pa je v božanskosti svobodne volje, ki jo imamo, in s to svobodno voljo lahko dajemo prostor zlu ali pa prostor Bogu. V jedru gre za tri odnose: Odnos do Boga, odnos do stvarstva in odnos do bližnjega... Pri tem ne moremo izključiti odnosa do stvarstva. Ravno tako kot smo mi ustvarjeni, tudi stvarstvo nosi podobo Avtorja – Stvarnika in tukaj imamo nalogo, da odgovorno živimo v tem stvarstvu. Ta segment gre ponavadi hitro mimo nas, nimamo izostrenega občutka, da na tem področju tudi grešimo...

Vabim vas, da si vzamete čas in v miru prisluhnete pogovornemu večeru, v katerem so sodelovali tudi naši poslušalci.


Vse misijonske audio vsebine so vam na voljo v podcastu
V hitrici vsakdana si je marsikdaj težko vzeti čas in se ob času naših misijonskih oddaj posvetiti razmišljanjem. Zato vam radijci ponujamo možnost, da vsem misijonskim vsebinam prisluhnete prek našega sistema podcastov. Tako boste misijon lahko neokrnejno spremljali in se ustavljali ob vsebinah, ki vas najbolj nagovarjajo. Vabljeni k spremljanju misijonskega podcasta, pripravili pa smo tudi nekaj navodil za vse tiste, ki se s tem načinom poslušanja prvič srečujete.
Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...