Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kje je mesto moškega? (foto: Boštjan Smole)
Kje je mesto moškega?

Trdno, a ljubeče na svojem mestu

Radijski misijon | 19.03.2018, 21:44

Mož mora Bogu dati prvo mesto, takoj za njim je mesto žene, sledijo otroci, starši in nato v smiselnem redu vsi ostali, bi lahko podčrtali glavno misel razmišljanja štirih gostov v misijonskem pogovoru drugega dne radijskega misijona, ki se je odvijal pod geslom Moški in duhovnost. Jezuit p. Vili Lovše, zakonski možje in očetje Tomaž Porenta, Janez Kunc in Aleš Čerin so veliko povedali o izkušnjah t.i. odmikov za moške, iz katerih so se spontano rodile tudi skupine, ki se mesečno sestajajo. Večer je vodil Blaž Lesnik.

"En kup stigem, frustracij, mnogo napačnih predstav, kaj naj bi bil pravi moški danes, se bohoti v naši družbi. Priča smo izmaličeni podobi. Namen teh srečevanj (odmikov za moške in mesečnih srečevanj skupin za moške) pa je, da si možje med seboj podelijo svoje izkušnje, se zavejo svoje vloge in se med seboj podpirajo. To lahko moškemu najprej prinese premik k samemu sebi, k samozavedanju, z nadaljnjimi koraki pa sledijo tudi premiki v odnosu do žene in otrok. Moški dobi svojo vlogo v družini in družbi", je menil Tomaž Porenta.

Aleš Čerin je opozoril na paradoks nemoči sodobnih očetov, ki so izgubili svojo vlogo in postajajo nemočni predvsem na področju vzgoje svojih otrok. Oče je izgubil vsako avtoriteto, otroci ga ne poslušajo in mati ga tu ne podpre. "Pa vključevanje otrok v vse mogoče odločitve. Kam bo pripeljalo, ko mati tri letno hčerko sprašuje, kaj bomo danes jedli? To, kar bo skuhala, to bomo jedli! Danes stalno majhne otroke sprašujemo za mnenje. Tega oče ne sme dopuščati. Tako, kot se bova midva zmenila, tako bo. Če se ne bova mogla zmeniti, bom pa jaz povedal. To je enostavna logika, logika pravilne hierarhije. Ko Boga postavimo na prvo mesto in ženo na drugo mesto, se potem pošlihta tudi z otroki, in otroci imajo to radi, navdušeni so nad odličnim tretjim mestom. Otroci imajo danes milijon želja, želje jim implementiramo preko marketinške industrije, ki v veliki meri vpliva na otroke."

Otrok ne ve, kaj potrebuje, on ve, kaj hoče. "Tisto, kar mu je bilo vsiljeno od zunaj. Mi odrasli, ata in mama skupaj, pa moramo povedati, kaj je dobro za otroka, kaj resnično potrebuje. In zagotoviti mu moramo vse, kar potrebuje in le malo tega kar hoče, ravno toliko, za okus. Zgraditi moramo odnos z ženo, ki moža podpre, potem bo ta potrošniška miselnost pri otrocih padla", je odločno povedal Aleš Čerin.

Janez Kunc je opozoril na razliko v pojmovanju očetove vloge nekoč in danes. "Oče je imel svojo vlogo, status, referenco. Oče so rekli, so naredili tako... In tako se to dela. Danes vidim mlajše družine, kjer je drugače. Tudi jaz nisem vedel, kakšna je prava vloga očeta. In tudi v cerkvi tega nisem dobil. Najbolj me je zadelo besedilo na srečanjih za moške, ki smo ga prežvekovali, in sicer, da moraš v sebi iskati rešitev na težave. Moj največji problem je bil, zakaj pa moram vedno jaz popustiti. Zakaj mora biti vedno drugače, kot sem si zamislil. Potem greš vase in vidiš, da je največkrat problem v tebi. Druga stvar, ki me je kot očeta zadela: beseda za vero, za molitev v družini je odgovoren oče. V teh srečanjih, pogovorih dobivam moč, da imam pogum, ko smo v nedeljo za mizo, da rečem: zdaj bomo pa molili."

"Včasih je bila družba pretirano patriarhalna", je še dodal Tomaž. "Velikokrat so vse te drže temeljile le na avtoriteti, na trdi besedi, danes pa moramo najti drug način, in sicer, da prevzamemo moško vlogo v vseh segmentih, od tega da ljubimo svojo ženo, da poskrbimo za ekonomijo, da smo gospodarji, da smo preudarni, … Sama sprememba in prava vloga moškega lahko naredi neko ravnotežje, in mislim, da si takih moških tudi ženske želijo."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v posnetku.


Vse misijonske audio vsebine so vam na voljo v podcastu

 

V hitrici vsakdana si je marsikdaj težko vzeti čas in se ob času naših misijonskih oddaj posvetiti razmišljanjem. Zato vam radijci ponujamo možnost, da vsem misijonskim vsebinam prisluhnete prek našega sistema podcastov. Tako boste misijon lahko neokrnejno spremljali in se ustavljali ob vsebinah, ki vas najbolj nagovarjajo. Vabljeni k spremljanju misijonskega podcasta, pripravili pa smo tudi nekaj navodil za vse tiste, ki se s tem načinom poslušanja prvič srečujete.
Radijski misijon
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...