Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
p. Janez Poljanšek (foto: ARO)
p. Janez Poljanšek

Pravi moški da življenje za drugega

Radijski misijon | 19.03.2018, 10:32 Rok Mihevc

»Trdnost vere in molitve, ki jo je oče dal družini, je velika dediščina,« je v misijonski Svetovalnici pričeval jezuit p. Janez Poljanšek. In prav današnji god sv. Jožefa je lepa priložnost za razmišljanje o temi 2. dne radijskega misijona »Moški in duhovnost«.

Sv. Jožef – majhen, a velik

V Svetem Pismu je polno zgledov moških, ki so resnično bili moški in med njimi tudi sv. Jožef, ki je po Poljanškovih besedah močna osebnost, čeprav se to na zunaj ne vidi. »To, da mu je Bog govoril po sanjah, kaže na čistost njegove duše. Ni veliko govoril, ampak je sledil. Njegova veličina je v njegovi majhnosti.«

Zdi se, da moški vrednost najdejo v svojem delu in imetju, a prepogosto pozabljajo na nežnejšo plat, kjer je duhovnost. »Ker pozabljamo na globino, je danes največji izziv, da jo odkrijemo. A za to se je potrebno ustaviti, premišljevati, moliti in se odpirati Sv. Duhu.« Si upamo pokazati svojo nežnejšo plat, ki ni nasprotje moškosti, ampak jo samo potrjuje? In prav k tej nežnosti spodbuja tudi papež Frančišek.

Moški tudi danes potrebujejo »pogovore pod lipo«

Odmiki za moške, ki so zadnje čase vedno bolj popularni, so lepa priložnost za odkrivanje teh globin. »Tu so moški sami, se bolj odprejo in dobijo moč drug od drugega v iskrenosti in odprtosti. To ne obogati samo njih samih, ampak tudi zakonsko ter družinsko življenje.« Moški potrebujejo okolje, kjer lahko odkrivajo bogastvo svojega srca in tega kaj lahko prispevajo k človeštvu.

Ranljivost kot vir življenja in moči

Ženske se sprašujejo, zakaj se moški navdušujejo nad športom, avtomobili, tehniko, ko pa govorimo o Bogi ali molitvi, pa zmanjka besed. Pater Poljanšek vzroke za to vidi v sramovanju izrazov, ki mejijo na nežnost. »A ko se vendarle upajo spregovoriti o krhkosti in ranljivosti, to lahko postane vir življenja in moči. Moški ima moč, a to velikokrat uporablja negativno za rušenje in ošabnost, namesto za služenje in rast.« Tudi otroci potrebujejo nekoga, ki jim bo pokazal smer in dal meje.

»Moški moramo biti »dedci« in osnovni nosilci vernosti v družini,« pa je v pogovoru spodbudil poslušalec in opozoril, da je največji problem današnjega časa to, da nam družba vsiljuje napačno prepričanost, da očetje niso več moški in matere več ženske. Na drugi strani je temu potrdila poslušalka, ki meni, da je tiha molitev žene »v ozadju« blagodejni vpliv na vso družino.


Oddajo je pripravila in vodila Nataša Ličen.

Radijski misijon, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.