Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Alek Zwitter, Jernej Kastelec, Helena Reberc in Maša Leskovar v družbi Matjaža Merljaka (foto: Marko Zupan)
dr. Alek Zwitter, Jernej Kastelec, Helena Reberc in Maša Leskovar v družbi Matjaža Merljaka

Sveti Duh - Tisti, ki stoji ob nas!

Radijski misijon | 18.03.2018, 22:34

"In tisti trenutek sem začutila roko na rami, roko, ki me je potegnila od okna. Prepričana sem, da je deloval Sveti Duh in me takrat obvaroval," je med drugim v večernem pogovoru na temo Živeti s Svetim Duhom povedala poslušalka Ivanka, in z vsemi podelila svojo težko življenjsko izkušnjo.

Tudi naši večerni gostje, dr. Alek Zwitter, Jernej Kastelec, Helena Reberc in Maša Leskovar, s katerimi se je pogovarjal Matjaž Merljak, so spregovorili o svojih izkušnjah življenja vere in o tem, kako in s katerimi molitvami se obračajo k Svetemu Duhu v vsakdanjem življenju in se mu odpirajo. Maša je posebej izpostavila, da Svetega Duha doživlja kot tolažnika, ki se bojuje proti hudemu duhu.

Parakletos - tisti, ki je poklican k nam, da nam stoji ob strani!

Dr. Alek Zwitter je pojasnil ozadje te prispodobe. Sveti Duh se grško imenuje Parakletos, kar dejansko pomeni "tisti, ki stoji ob nas", torej ki stoli poleg, ki zagovarja. In odtod je ta beseda prišla v Evangelije, in Sveti Duh je torej imenovan kot neke vrste božji advokat. "Parakletos - tisti, ki je poklican k nam zraven, da nam stoji ob strani."

Temu pogovoru je sledil klic poslušalke Ivanke, ki je s svojo zgodbo zelo plastično ilustrirala to vlogo Svetega duha. Povedala je, da ima za sabo že veliko težkih izkušenj, ena najtežjih je bila tudi novica, da bo rodila otroka z Downovim sindromom. S poslušalci je podelila trenutke, ko je to izvedela, svojo takratno nemoč, in skušnjavo obupa, da bi končala življenje. A je takrat zelo živo na svoji rami začutila roko, roko, ki jo je od tega odvrnila in popeljala nazaj v življenje. In dodala, kako velik dar je zdaj za njihovo družino ta sin z Downovim sindromom, ki kljub zdravstvenim težavam, vse v družini uči, kako enostavno se je pogovarjati z Bogom in mu zaupati.

"Pa ima otrok Downov sindrom, to pomeni, za čutenje pri Svetem Duhu ni potrebno velikih znanstvenikov, ampak preprosto srce, s Svetim Duhom se da veliko stvardi doživeti, če mu le odpremo svoje srce."

Pomembno je razločevanje

"Razločevanje je vedno zahtevno, ni enostavno. Malokrat si upam reči , tukaj pa je bil Sveti Duh na delu. A z izkušnjami, lahko pridemo do nekih kriterijev, ki kažejo na delovanje Svetega Duha. Naprimer, da je blag. Da nas v nič ne sili, Sveti Duh ni duh prisile. Sveti duh nas povabi.... nežno nas povabi, v neko stvar, in pri tem povabilu vztraja... Sveti duh te vabi, te priteguje, te počasi kliče, če imaš občutek, da nekaj MORAŠ storiti, to je že sumljivo," je naglasil dr. Alek Zwitter.

Ob tem je naglasil tudi pomen izkušenega duhovnega spremljevalca, voditelja, izkušenega duhovnika. To je vedno za nas zdravo. Sveti Duh je duh občestva, je duh cerkve. Če pa nekdo pravi, to in to sem doživel in imel sem občutek, oziroma ta dogodek mi je povedal, da MORAM na primer postati duhovnik, je to že sumljivo.

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru.

Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...