Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
p. mag. Branko Cestnik (foto: Jože Bartolj)
p. mag. Branko Cestnik

Sveti Duh: Končno iz hišnega pripora

Radijski misijon | 18.03.2018, 17:17

Španski teolog Jose Ignacio Gonzeles Faus, osemdesetletni jezuit, piše v svoji zadnji knjigi o desetih "krivoverstvih", ki gnezdijo v današnjem katolištvu. Ne gre za formalna krivoverstva, kakopak, temveč za polzavedne popačene teološke vzorce.

Kot deseto krivoverstvo in kot tisto, ki je nekakšna botra ostalim devetim, Faus imenuje „pozaba Svetega Duha“. Tudi papež Frančišek je v eni svojih jutranjih pridig dejal: „Sveti Duh je še vedno nekoliko neznanec v naši veri. (…) Mnogi kristjani ne vedo, kdo je Sveti Duh. (...) Pravijo: 'Sveti Duh je golob, ki nam prinese sedem darov.' In tako je ubogi Sveti Duh vedno zadnji in ne najde pravega mesta v našem življenju.“

Kako smo Svetega Duha dali v „hišni pripor“?

V XVI. stoletju smo priča pastoralnemu razsulu, ki ga potem sanira Tridentinski koncil. Poleg Lutra se na terenu pojavijo tudi bičarji, skakači, prekrščevalci. Slednji oznanjajo „novo Cerkev“, po možnosti brez hierarhije in klera, brez nadzora in represije; njihov prvi teološki in izkustveni referent pa je pogosto sam Sveti Duh. Spet je posredi „ubogi“ Sveti Duh! Poleg skakačev in prekrščevalcev ter skupaj z njihovimi ekstazami in radikalnimi cerkveno-političnimi rešitvami mora v „hišni pripor“ spet tudi Sveti Duh.

In danes so razmere na Slovenskem približno takšne, da imamo tradicionalni cerkveni ustroj. Ta dela s Svetim Duhom „previdno“, v skladu s tridentinsko tradicijo. „Boga-Goloba“ izpusti iz „kletke“ za sv. birmo in za binkoštni praznik. Glavni ostaja „objektivni“ pastoralni model z moralno vzgojo in podeljevanjem zakramentov v ospredju. Podoba Cerkve je v osnovi podoba dvodelne ustanove: posvečeni na eni, laiki na drugi strani. Pokorščina gre predvsem cerkvenim predstojnikom. Če se kdo apelira na pokorščino navdihom Svetega Duha, bo sumljiv.

Imamo pa tudi binkoštni val. To je val, ki zaobjema ves svet. „Binkoštni krščanski slog“ je tisti, ki ga je vse več, ugotavljajo religiologi. Tudi v katolištvu ga je več. Na Slovenskem je najbolj očiten pri Prenovi, pri karizmatikih. Tu je Sveti Duh popolnoma „svoboden“. Njegovo delovanje je tako rekoč „fizično“: počivanja, ekstaze, ozdravljenja, ples, govor v jezikih,... Tista, včasih tako hladna, formalna, racionalistična cerkvena miselnost je tu premagana. Zgleda, da smo zbudili Svetega Duha in z njim odkrili tako dolgo iskano formulo za novo evangelizacijo. Trk med dvema konceptoma je neizogiben.

Kakšna pa je dolgoročna rešitev?

Paziti moramo, da ene kletke osvobojenega Svetega Duha ponovno ne zapremo v drugo kletko. Karizmatično gibanje je lahko nova kletka za Svetega Duha. Kako? Če si Ga bo preveč lastilo, če Mu bo predpisovalo vedenjske vzorce, če Ga bo poistovetilo z nekaj nadnaravnimi pojavi in mističnimi stanji, če se bo v imenu Duha odrekalo racionalni refleksiji, vsakodnevnemu trudu za skupnost, potrpežljivemu sobivanju,...

Dolgoročna rešitev je, da celotna Cerkev izstopi iz pozabe Svetega Duha. Sveti Duh je namreč njeno redno življenje. Sveti Duh ni zgolj njen občasni praznik in ni zgolj njena alternativna duhovnost na Kureščku in podobnih lokacijah. Prvi korak bi bil, da Svetega Duha „vrnemo“ v zakramente, da ga „čutimo“ pri krstu, maši, spovedi. Ne gre za prevzem „karizmatičnega“ liturgičnega vzorca, gre za resnico o zakramentih samih. Ne bomo plesali okrog krstnega kamna z dojenčkom in botro na čelu, temveč vedeli bomo, zavedali se bomo, veseli bomo, srečni bomo, pristni bomo,... ker je Sveti Duh v zakramentu, ker smo z Njim in v Njem.


Razmišljanje "Drugi pogled na temo dneva" je novost letošnjega 13. Radijskega misijona. Prisluhnili mu boste lahko vsak misijonski dan ob 10.15.


Vse misijonske audio vsebine so vam na voljo v podcastu
V hitrici vsakdana si je marsikdaj težko vzeti čas in se ob času naših misijonskih oddaj posvetiti razmišljanjem. Zato vam radijci ponujamo možnost, da vsem misijonskim vsebinam prisluhnete prek našega sistema podcastov. Tako boste misijon lahko neokrnejno spremljali in se ustavljali ob vsebinah, ki vas najbolj nagovarjajo. Vabljeni k spremljanju misijonskega podcasta, pripravili pa smo tudi nekaj navodil za vse tiste, ki se s tem načinom poslušanja prvič srečujete.
Radijski misijon
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.