Ljubljana, petek, 14. december 2018, 02:40

Pogovor o na temo katoliškega šolstva

0:00
0:00
Andrej Šinko, Peter Polc, mag. Anton Česen, dr. Ivan Štuhec, Vladimir Anžel
Foto © ARO

Predstavniki katoliških vzgojno izobraževalnih ustanov Anton Česen, Ivan Štuhec, Peter Polc in Vladimir Anžel poudarjajo, da njihove ustanove v vzgojno izobraževalnem procesu strmijo k odličnosti in si prizadevajo za prenos krščanskih vrednot. Ob tem pojasnjujejo, da se v vrtcih, osnovnih šolah in gimnazijah trudijo za celosten razvoj otrok in mladostnikov, da bodo ti v prihodnosti prispevali k skupnemu dobremu. O omenjenem in še nekaterih temah so v tednu katoliškega šolstva spregovorili za oddajo Pogovor o.

Katoliške šole so znane po odličnih rezultatih, ki jih učenci oziroma dijaki dosegajo pri maturi, nacionalnih preverjanjih znanj, pa tudi na mednarodnih in domačih tekmovanjih. Direktor Zavoda sv. Stanislava mag. Anton Česen je prepričan, da je še bolj pomembno, kot omenjeni uspehi, da mladi »sebe v celoti razvijejo v zrelo osebnost«. To po njegovih besedah pomeni, da so sposobni »bližine do sočloveka, empatije in da vidijo potrebe v družbi«.

Česen opozarja tudi na pozitivnen vpliv združevanja različnih generacij pod eno streho, ki si med seboj pomagajo in se tudi tako izgrajujejo. V Zavodu sv. Stanislava namreč delujejo vrtec, osnovna šola in gimnazija, ima pa tudi bivalne kapacitete za študente.

Ravnatelj Škofijske gimnazije Vipava Vladimir Anžel poudarja pomen prenašanja krščanskih vrednot. Kot pojasnjuje, se učitelji in vzgojitelji trudijo biti zgled, sicer pa želijo dijakom vrednote predati tudi z »duhovnimi dejavnostmi v okviru šole ali dijaškega doma«, z molitvijo pred poukom, opoldne in ob koncu pouka ter z možnostjo prisostvovanja pri sveti maši.

Direktor Zavoda sv. Frančiška Saleškega Peter Polc pravi, da si na vseh katoliških gimnazijah prizadevajo tudi za povezovanje s tujino. To krepijo z bratenjem s šolami v različnih državah, prav tako pripravljajo številne ekskurzije. »Poskušamo jih narediti čim bolj dostopne za naše mlade, saj vemo, da naši mladi prihajajo tudi iz družin, ki so socialno šibke,« pojasnjuje Polc in dodaja, da večkrat poskušajo pridobiti sredstva, da na koncu vsem omogočijo to izkušnjo.

Spomnimo, da država še vedno ni izpolnila odločbe ustavnega sodišča, ki je odločilo v korist zasebnih šol in zahteva stoodstotno financiranje javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah. »Gre zgolj za politično igro, politično nagajanje in politično nasprotovanje,« meni direktor Zavoda Antona Martina Slomška dr. Ivan Štuhec. To po njegovih besedah kaže tudi javna razprava o tej tematiki. Štuhec dodaja, da vsi, ki ustvarjaj umetno distanco med javnim in zasebnim živijo v nekem »starem času šolskega in političnega enoumja«.

S koncertom do sredstev za socialno šibkejše dijake in učence

Ob tednu katoliškega šolstva bo jutri ob 17. uri v dvorani Zavoda Antona Martina Slomška dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa bodo namenjena Skladu za pomoč družinam. Ta sofinancira prispevke socialno šibkejšim učencem in dijakom ter jim tako pomaga na njihovi poti izobraževanja. Na valovih Radia Ognjišče boste koncertu lahko prisluhnili v petek ob 17. uri, če želite pomagati, lahko pokličete na telefonsko številko 059 092 700 in sporočite svoj dar.


Ne spreglejte: