Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO in FOTO: Lurd navdušil 140 potnikov Radia Ognjišče in Kompasa

Cerkev na Slovenskem | 12.03.2018, 09:07

Francosko romarsko svetišče Lurd letos obeležuje 160-letnico Marijinih prikazovanj. Ob tej obletnici so tja s pomočjo turistične agencije Kompas že tradicionalno poromali tudi poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče. 10. in 11. marca jih je duhovno nagovarjal in vodil nadškof Alojz Uran. Pri sveti maši ob lurški votlini je spregovoril o usmiljenju in odrešenju, vse pa povabil k zvestobi.

140 romarjev iz vse Slovenije se je na četrto postno nedeljo zjutraj zbralo ob lurški votlini pri sveti maši. Nadškof je spregovoril o zgodovini odrešenja in povabil k zvestobi. "Pot do zvestobe je v Jezusu Kristusu. Kdor vanj veruje se mu ne sodi, kdor pa ne veruje je že sojen, ker ne veruje v edinega Božjega sina." Križ je za tiste, ki verujemo božja moč in modrost, je nadaljeval nadškof Uran. "Zato je Marija vedno najbolj blizu tistim preprostim ljudem, tako Bernardki tukaj v Lurdu, kot pastirčkom v Fatimi, ki so preprostega in skromnega srca, ker je to najprej sama doživela v polnosti."

Nadškofu Uranu sta se pri oltarju pridružila še lurški kaplan Karlo Bolčina in glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Bolčina je že prvi dan romanja med katehezo o tem, kaj nam sporoča Lurd dejal: "Zato je pa Marija Bernardko prosila: Umijte si obraz in pijte vodo. K temu povabilu pa je dodala tudi trojni izraz, trojno povabilo, k čemu? Pokora, pokora, pokora! Molite za grešnike."

In kako je mogoče povezati romanje in radio, Trstenjak odgovarja: "Če mi v radijskem programu oznanjujemo evangelij, ga pa tukaj lahko res dobesedno živimo, tako mi sodelavci, kot tudi romarji. Predvsem pa, da romarjem damo priložnost, da lahko doživijo vse te evageljske resnice na tako pristen način."

Sveta maša pred votlino
Sveta maša pred votlino © Andrej Kalan/ARO

Veselje nad številom romarjev so izrazili v agenciji Kompas. Vladimir Petvar. "Na to pot gledam zelo pozitivno, odziv je bil odličen, kajti ta pot se je prodala v treh tednih, kar je zelo redko v teh časih v Sloveniji."

In kako romarji? Med njimi je bilo precej mladih, pa tudi jubilantov. "Meni je bilo v Lurdu zelo dobro, to mi je omogočila moja babi Anča. Bili so tudi njeni prijatelji. Zelo dobro smo se ujeli, ob tem pa sem mislil tudi na družino," je dejal mladi romar Jan. Janez, ki letos obhaja 60 let, njegova soproga Marija pa 50, pa dodal: "Tole je za najino prelomno obdobje, mojo 60 in njeno 50-letnico zelo lepo darilo."

Romarji so opravili tudi križev pot, ta se je zelo dotaknil Brigite: "Prikazano z zelo dobrimi mislimi in hkrati tudi naporna pot navzgor, kar tudi prikazuje križev pot."

Križev pot
Križev pot © Andrej Kalan/ARO

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...