Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:35

Kaj bodo Italiji prinesli prihodnji dnevi in tedni?

Zasedanje obeh domov italijanskega parlamenta
Foto © Wikipedia

Pred Italijo je obdobje negotovosti. Kot je znano, je na parlamentarnih volitvah pri zahodnih sosedih Slovenije slavilo desnosredinsko zavezništvo in znotraj njega stranka Liga, ki jo vodi Matteo Salvini. Da ga bo podprl v prizadevanjih za prevzem premierskega stolčka, je že napovedal Silvio Berlusconi, ki je na čelu stranke Naprej Italija. Ta je znotraj desnosredinskega zavezništva zasedla drugo mesto. Na državni ravni je med posameznimi strankami najmočnejše Gibanje Pet zvezd. Za oblikovanje vlade bodo oboji morali iskati partnerja. Nekateri ob tem omenjajo Demokratsko stranko, ki je utrpela boleč poraz. Njen predsednik Matteo Renzi se je odločil odstopiti, a ne takoj. Ker je ob tem napovedal odhod v opozicijo, se je znašel pod plazom kritik, da je svojo stranko vzel za talko. Prihodnji dnevi in tedni lahko prinesejo marsikaj.

"Končni rezultat je tak, kot da volitev sploh ne bi bilo," je prepričan politični analitik dr. Aleš Maver. Ocenil je, da bo zelo težko sestaviti vlado. "Da hitre oziroma delujoče vlade ni v Italiji, je nekaj povsem drugega, kot če take vlade ni v Nemčiji," je dodal. Vseeno je opozoril, da bi še ena kriza in morebitne predčasne parlamentarne volitve verjetno okrepile predvsem Gibanje Pet zvezd. "To še kar ohranja svojo avro gibanja, ki se bori za malega človeka in proti pokvarjenim elitam."

Nov volilni sistem, ki je bil sprejet konec lanske jeseni, je bil po besedah dr. Mavra narejen tako, da bi omejil prav Gibanje Pet zvezd, a se to ni zgodilo. "Tu je mogoče potegniti vzporednice s populističnimi gibanji iz zgodovine. Običajno to, da so na koncu prišla na oblast, ni prineslo nič dobrega." Dr. Maver je sicer spomnil, da ima Gibanje Pet zvezd velik problem, saj ne more v koalicijo z nobeno stranko. "Pljuva namreč po vseh. Zanj so vse del starega sistema."

Dr. Maver je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu ugotavljal, da so bile tokratne parlamentarne volitve v Italiji predvsem glasovanje proti Demokratski stranki, ki je imela kljub začetnemu hendikepu zadnjih pet let v rokah škarje in platno. Popolnoma so izginili tudi njeni zavezniki z desnice. "Sredina je v Italiji praktično potisnjena na rob," je menil dr. Maver. "Poskusi, da bi sredina dobila nazaj svojo moč, propadajo." Dr. Maver je še poudaril, da se razmere v Italiji hitro spreminjajo, tako so bolj podobne tistim v vzhodni kot zahodni Evropi.

Ne spreglejte: