Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 03:43

Svetovalnica: S kreditom naj se vam ne mudi

Alina Meško
Foto © Rok Mihevc

"Vzemite kredit za nekaj kar bo pozitivno vplivalo na vaše življenje, ne za 10 dnevne počitnice, ki jih odplačujete celo leto."

V tokratni Svetovalnici smo se posvetili kočljivi temi – posojilu oz. kreditu. Z nami je bila Alina Meško z Zveze potrošnikov Slovenije.

Krediti, predvsem stanovanjski, so danes že skoraj neizogibni, a ljudje se odločajo tudi za druge vrste kreditov; za avtomobil, počitnice, premostitvene kredite. Alina Meško sicer svetuje, da kredit za počitnice ni najbolj pametno vzeti, predvsem pa opozarja, da še preden kakršenkoli kredit vzamemo, razmislimo, ali je nujno potreben.

Treba se je vprašati, ali gre za neko trenutno željo in ali nam bo kredit pomagal pri izboljšanju kakovosti življenja. »Prvi korak ni to, da bomo kar šli na banko in podpisali. Prvi korak je, da naredimo pregled finančnega stanja, torej koliko porabimo in zaslužimo. Če bi radi najeli dolgoročen kredit npr. za 20 let, potem predvidimo, kaj se lahko zgodi v tem času. Preglejmo stroške, koliko damo za hrano, položnice, obleko, šolanje, registracijo vozila, novo opremo, itd.« Boljši pregled čez daljše časovno obdobje imamo, bolj suvereno si lahko privoščimo kredit, pravi naša sogovornica.

Prva pot ni banka, ampak primerjava več bank, svetuje Alina Meško. »Brez primerjave ne moreš vedeti, kaj je bolj ugodno. Informacije o tem lahko poiščemo na različnih koncih, tudi na spletih in forumih. Povprašajmo tudi prijatelje, ki že imajo izkušnje, saj bodo oni največ vedeli, kje se lahko zatakne.«

Pri nas je 15 bank in hranilnic, a do vseh je nemogoče iti, pravi Meškotova. Zato so v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom na Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili spletno stran vemvec.si, na kateri najdemo brezplačne primerjalnike za kredite. »To so informativni izračuni, ki jih moramo pogosteje spremljati, saj vsi vemo, da banke pogoje kar naprej spreminjajo, tako z akcijami kot s podražitvami.« Ko izberete najbolj ugodno banko bo naslednji korak informativni izračun, ko je treba banki predstaviti »koliko ste stari, prihodke, koliko članov vzdržujete, finančno situacijo, za koliko časa kredit, kakšen znesek...«

Pri tem je gostja opozorila na pogajanja z banko. »Veliko bank ima prostor za znižanje ponudbe, a kdor ne bo vprašal, ne bo dobil. Žal pa je tako, da bodo tisti, ki imajo boljše finančno stanje in več premoženja, dobili ugodnejši kredit, saj so bolj zanesljivi, da ga bodo vrnili. Je nepošteno, ampak tako je.« Banka bo preverila stanje tudi v »Sisbon«, kamor imamo vpogled tudi mi. »Se splača preveriti, ker so lahko napake in imate posledično lahko slabši ponudbo kredita.«

V oddaji še poslušajte katere banke ponujajo 20 letne kredite, kako je s spremenljivo obrestno mero, pogoji za najem in o optimističnem času najema kreditov.

Oddajo je pripravila in vodila Tanja Dominko.

Spletna stran vemvec.si
Spletna stran vemvec.si

Ne spreglejte: