Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež blagoslovil radijski misijon!

Slovenija | 01.03.2018, 17:30 Marjana Debevec

Obisk slovenskih škofov v Rimu je dosegel vrhunec. Zjutraj so somaševali s papežem v Domu sv. Marte v Vatikanu, nato pa jih je sprejel še v avdienco. Papež Frančišek je ob tem dal posebno izjavo za poslušalce Radijskega misijona na Radiu Ognjišče. V njem nam podeljuje svoj blagoslov in nas vabi, naj odpremo svoja srca Gospodu.

OBJAVLJAMO PAPEŽEVO VOŠČILO ZA RADIJSKI MISIJON:

V tednu, ko se bo začel vaš misijon, vam želim biti blizu, vam poslati svoj blagoslov. Spomnite se, da je misijon Gospodov obisk; Bog trka na vaša vrata, na vrata vašega srca, na vrata vaše družine, na vrata vašega doma – Gospod vas pride obiskat. Odprite vrata: vrata srca, vrata družine, vrata doma. Gospod nam vedno ponudi kaj dobrega in to stori zastonj. Milost je namreč zastonjska Božja ljubezen.

Ne bojte se, odprite svoja srca, odprite svoje družine, odprite svoje domove.

In videli boste, da vas bo sad močno osrečil.

Naj vas Gospod blagoslovi in vas Marija varuje.

Hvala in molite zame!

Škofje so sicer s papežem govorili o temeljnih izzivih, s katerimi se danes sooča Cerkev, je povedal predsednik slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore:

»Govorili smo o mladih, o družinah, odnosu med državo in Cerkvijo v naši domovini, o liturgičnih vprašanjih, zelo na kratko tudi o gospodarskem stanju. Zlasti se mi zdi dragoceno, da smo poudarili, kako je pomembno mesto starih staršev, kajti samo stari starši lahko dajo korenine mladim … Tako da je šlo res za zelo, mirno bi rekel bratsko srečanje brata z brati in očeta s sinovi. Papež pravzaprav ni postavljal vprašanj. Papež se je z nami pogovarjal o stvareh, ki so zanimale nas.«

In kaj je papež sporočil Cerkvi v Sloveniji?

»Njegovo sporočilo Cerkvi v Sloveniji je, naj bomo blizu duhovnikom, ljudem, naj ljudje čutijo tisti optimizem, ki ga vera prinaša v življenje in tisto upanje, ki ga nosi s seboj Evangelij, krščanstvo, Jezus Kristus. Da nam tega ne more nihče vzeti, ugasniti. Ljudje to potrebujejo.«

V zvezi s papeževim obiskom v Sloveniji, pa je nadškof Zore dejal:

»Nismo določili datuma. Je pa slišal povabilo in izrazil zanimanje za to, pokazal zanimanje za to, da bi prišel. Dejal je, da ne obiskuje velikih evropskih držav, ampak majhne evropske države zaradi sporočila, ki ga tja prinaša ali tam posreduje. In Slovenija je pravzaprav majhna evropska država.«

Škofje so papežu podarili kopijo milostnega reliefa Marije Zavetnice s plaščem s Ptujske Gore, svečo na podstavku iz hruškovega lesa in med.

Po obisku pri papežu je tajnik in tiskovni predstavnik slovenske škofovske konference, dr. Tadej Strehovec, objavil še naslednje sporočilo za javnost:

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore se je v imenu škofov zahvalil za vso podporo, ki jo papež Frančišek izkazuje slovenskim katoličanom in Cerkvi v Sloveniji. Obenem pa je papeža seznanil z najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se škofje soočajo pri svojem delu, kot npr. s sekularizacijo, nerešenimi vprašanji med Cerkvijo in državo, pomanjkanjem duhovnih poklicev, izzivom dela z mladimi v luči prihodnje sinode škofov ter podporo družinam in krščanskim zakoncem.

Škofje so papežu predstavili delo Cerkve na karitativnem področju ter na področju vzgoje in izobraževanja. Posebej so izpostavili prizadevanja Cerkve, ki se zavzema za pravico staršev, da svoje otroke vzgajajo v skladu s svojo vero in prepričanjem.

Škofje so v imenu vseh slovenskih duhovnikov, redovnic in redovnikov ter vernikov povabili svetega očeta na pastoralni obisk Slovenije. Papež Frančišek je v skoraj dve uri trajajočem pogovoru škofom izpostavil pripravljenost, da obišče Slovenijo in odgovoril na vprašanja škofov glede duhovnih poklicev, odnosa z muslimani, dela z mladimi, narodne sprave, priprave liturgičnih knjig v slovenskem jeziku idr. Takšen obisk bi po mnenju škofov okrepil vero med verniki, prav tako pa bi pozitivno vplival na potek sprave v našem narodu.

Ob sklepu avdience so škofje papežu Frančišku izročili darila, ki predstavljajo Slovenijo in življenje Katoliške cerkve pri nas: kopijo upodobitve Marije Zavetnice s plaščem s Ptujske Gore, svečo s slovenskimi motivi in satovjem na lesenem podstavku ter slovenski med. Slednje so škofje izročili z namenom, da izpostavijo svetovni dan čebel in čebelarjenja, ki so ga na predlog Slovenije nedavno potrdili Združeni narodi. Številni duhovniki in katoličani so imeli namreč ključno vlogo pri razvoju čebelarjenja v Sloveniji.

 

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...