Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija, sirski otroci (foto: Caritas Internationalis)
Sirija, sirski otroci | (foto: Caritas Internationalis)

Kurdi spet razprodani

Svet | 21.03.2018, 13:15 Marjana Debevec

V enem najbolj smrtonosnih napadov na sirsko prestolnico Damask je bilo včeraj v raketnem napadu v nakupovalni četrti ubitih najmanj 35 ljudi. V bližnji Vzhodni Guti pa je bilo silovitem obstreljevanju sirskih režimskih sil ubitih najmanj 38 civilistov. Pred spopadi je v minulih dneh iz enklave zbežalo več deset tisoč ljudi.

Agencija Asia news poroča, da uporniške skupine, med katerimi delujejo številne skrajne islamske skupine, podprte s turško vojsko v zavzetju Afrina ropajo trgovine in nasploh vse prebivalstvo, ki je še ostalo. Medtem pa se nadaljuje ofenziva Ankare na omenjenem območju Kurdov. Predsednik Erdogan je posvaril, da bi se lahko operacije turške vojske proti kurdskim milicam razširile na druga območja na severu Sirije in na severni Irak.

Analitiki pa so prepričani, da je Turčija napadla z namenom, da spremeni demografsko sliko omenjenega območja in čim bolj omeji število Kurdov. Ankara sicer te trditve zavrača, ostaja pa strah pred prihodnostjo, saj so se na kurdska ozemlja naselili številni Arabci in Turki.

Po podatkih Združenih narodov se je namreč število Kurdov na območju Afrina od novembra zmanjšalo kar za trikrat. Obenem pa kritike letijo tudi na Evropo in ZDA, ki sta je po zavzetju omenjenega mesta zavili v molk. Strokovnjaki so spomnili, da je mednarodna Kurde dolgo časa zlorabljala za boj proti Islamski državi, kasneje pa jih je povsem zapustila. Bruselj naj bi bolj skrbela varnost na mejah in pri tem vidi v Erdoganu dobrega zaveznika, ki naj bi omejil migracijski pojav. Tudi ZDA, ki so dolgo oboroževale Kurde, niso storile nič, da bi preprečile turški pohod. Ob zavzetju Afrina so le izrazile globoko zaskrbljenost. Sirski in kurdski narod tako še naprej ostajata nemočni figuri na šahovnici, ki ju glede na svoje interese premikajo svetovne velesile.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...