Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:27

Turški predsednik zaradi migrantov nad Evropsko unijo; Horvat opozarja na izsiljevanje

Predsednik odbora za zunanjo politiko in poslanec NSi Jožef Horvat
Foto © Arhiv DZ

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan grozi Evropski uniji. Med zadnjim obiskom v Bruslju je napovedal, da bo prihodnji teden na srečanju z voditelji povezave zahteval izplačilo vseh šestih milijard evrov, ki jih je unija obljubila Turčiji za pomoč sirskim beguncem.

Ne morete se igrati z našim ponosom, je dejal Erdogan, ki trdi, da je Turčija prejela zgolj 850 milijonov evrov iz prvega paketa, ki je prav tako znašal tri milijarde evrov. Unija trdi, da je v sklopu prvega obroka nakazala 1,85 milijarde evrov za projekte v Turčiji in da so bile s humanitarnimi organizacijami sklenjene pogodbe v vrednosti treh milijard evrov. Poslanec NSi Jožef Horvat je dejal, da prihaja do turškega zaostrovanja prav zaradi skorajšnjega sestanka voditeljev EU s turiškim predsednikom. "Tukaj lahko vidimo, da gre za neko izsiljevanje, pa morda tudi po mojem razmisleku za preusmerjanje pozornosti. Ne smemo pozabiti, kaj se dogaja s Kurdi. Kurdi namreč obtožujejo Turčijo etničnega čiščenja, morda je to tudi neka pozicija pred bruseljsko mednarodno konferenco o prihodnosti Sirije, ki naj bi bila 24. in 25. aprila."

Na vprašanje, ali se nam lahko zgodbi oz. ponovi migrantska kriza, ko je skoraj milijon nezakonitih pribežnikov iz Turčije prišlo v EU, je Horvat odgovoril, da je pri tem vprašanju nujne enoten nastop unije. "Lahko, da bo Erdogan tukaj vedno znova in znova grozil, da bo odprl vrata in da se bo ponovno sprožil ta migrantski val in prav zaradi tega je tukaj izjemnega pomena, da je EU enotna. EU ima skupno strategijo za globalno in varnostno politiko povezave. Ta bo učinkovita izključno in le pod pogojem, da bodo vse članice enotne."

Povejmo še to, da je v Evropski uniji v letu 2017 za azil prvič zaprosilo malo manj kot 650.000 ljudi, kar je v primerjavi z letom 2015, ko je bil prošenj za azil rekordnih 1,26 milijona, skoraj 50-odstotno zmanjšanje, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je bilo lani 1435 prošenj, kar je 14 odstotkov več kot leta 2016.

Ne spreglejte: