Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:45

Papež: Molitev ni doza pomirjeval, ampak je dejanje ljubezni!

Maša v San Giovanni Rotondu
Foto © Vatican news

"Ali molimo dovolj?"

Navdušena množica je papeža Frančiška danes sprejela na trgu pred cerkvijo sv. P. Pija v San Giovanni Rotondu, kjer je sveti oče daroval mašo. V nagovoru je izpostavil tri poudarke in sicer: molitev, majhnost in modrost.

Za Jezusa molitev ni bila ena številnih od možnosti, ampak je bil pogovor z Očetom na prvem mestu, je poudaril papež. »Ali molimo dovolj? Pogosto nam v času molitve pridejo na misel mnoga opravičila, nujne stvari, ki jih je treba opraviti. Včasih molitev odložimo tudi zato, ker nas prevzame aktivizem«, je dejal Frančišek. Tako pozabimo, da brez Boga ne moremo storiti ničesar.

Molitev pa po njegovih besedah ni le prošnja, ampak je predvsem češčenje Očeta in oseben odnos z Njim. »Ali so naše molitve podobne Jezusovim, ali pa se omejijo na nujne klice? Ali jih razumemo le kot doze pomirjeval, s katerimi bi omilili stres? Ne, molitev je dejanje ljubezni, pomeni biti z Bogom in mu prinesti življenje sveta: je nepogrešljivo duhovno delo usmiljenja

Zatem je papež opisal lastnosti majhnega človeka, ki je ponižen, odprt, ubog, ima pa antene, ki lovijo Božji signal. Ko smo polno samih sebe, namreč ni prostora za Boga. Kdor ima rajši majhne, razglaša preroštvo življenja proti prerokom smrti vseh časov, je zatrdil.

Edino modro in nepremagljivo orožje pa je po njegovih besedah ljubezen, ki se hrani z vero. Sposobna je namreč razorožiti sile zla. P. Pij se je vse življenje s ponižnostjo, pokorščino in križem boril proti zlu. Mnogi ga v tem občudujejo, je zatrdil Frančišek, le redki pa ga posnemajo. »Krščansko življenje ni v tem, da ti je nekaj všeč, ampak je v tem, da se daruješ«, je zbranim v San Giovani Rotondu še dejal papež Frančišek ter ob sklepu poudaril, da se takšno življenje začne pri spovedi, saj se tam ozdravi srce.

Ne spreglejte: