Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski strokovnjaki: Ne lažne novice, ampak dezinformacije

Svet | 18.03.2018, 08:45

Skupina strokovnjakov, ki pomaga Evropski komisiji pri oblikovanju strategije za spopadanje s tako imenovanimi lažnimi novicami, je opravila prvi del naloge. Omenjeno besedno zvezo je zamenjala z izrazom dezinformacije, ocenila je namreč, da je ustreznejši. V poročilu je poleg definicije naštela tudi več priporočil.

Strokovnjaki so dezinformacije opredelili kot vse oblike napačnih, netočnih ali zavajajočih informacij, ki so oblikovane, predstavljene ali širjene z namenom škoditi javnosti ali za dobiček. Do tega, da bi pojem morali definirati, je bil zadržan profesor dr. Žiga Turk z ljubljanske univerze, ki med drugim sodeluje v skupini. "Takoj ko začnemo govoriti o škodljivih posledicah, se lahko ne strinjamo o tem, katera beseda, kateri govor, katera novica ima lahko škodljive posledice in katera ne. To je konec koncev lahko tudi del politične ocene," je pojasnil v pogovoru za naš radio.

Dr. Turk prepričan, da bi se smiselne ukrepe, ki niso v nasprotju z evropskimi dokumenti o človekovih pravicah, dalo zapisati tudi brez nje. "Tisti, ki smo razmišljali, da se da shajati brez te definicije, smo bili v manjšini. Težava takih definicij je, da so lahko preveč elastične, ko postanejo podlaga za vpletanje, vmešavanje v sporočanje na internetu. To pomeni, da lahko ukrepi zajamejo tudi govor in novice, ki morda niso dezinformacije. Tukaj obstajajo neka tveganja." Obenem je priznal, da je v poročilu tudi veliko zavez, s katerimi Evropska unija zagotavlja, da zagovarja pravico do svobode govora in je proti vsaki obliki cenzure.

Priporočila gredo po besedah dr. Turka v dve smeri. V tisti, ki je dobra, se med drugim ukvarjajo s krepitvijo sposobnosti ljudi, da ocenjujejo medijski prostor in novice, ki so jim servirane, podpirajo organizacije, ki se ukvarjajo s preverjanjem informacij, prav tako spodbujajo k nadaljnjemu raziskovanju. "Nimamo namreč nekih zelo trdnih znanstvenih dokazov o tem, da zaradi dezinformacij ljudje spreminjajo svoja stališča, da drugače glasujejo na volitvah, da jih to zavede pri življenjskih odločitvah," je dodal. V slabšo smer gre po mnenju dr. Turka predlog o vzpostavitvi koalicije deležnikov, ki bi bdela nad izvajanjem in rednim pregledovanjem dogovorjenih ukrepov. "Zdaj bomo opazovali, kakšne rezultate bo prineslo delo te koalicije. Predvidoma novembra se bomo znova sestali in ocenili, ali je napredek zadovoljiv," nam je še povedal dr. Turk.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.