Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:46

Se bo Plenković potegoval za vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke?

Andrej Plenković
Foto © Wikipedia

V prvi polovici prihodnjega leta nas čakajo volitve v Evropski parlament. Znova bo veljal sistem vodilnih kandidatov, kar pomeni, da bo vsaka politična skupina, ki se bo podala nanje, še pred tem morala izbrati svojega kandidata za položaj predsednika Evropske komisije. Evropska ljudska stranka bo o imenu odločala na novembrskem kongresu na Finskem, sredi minulega tedna so mediji na Hrvaškem poročali, da bi se za nominacijo utegnil potegovati premier južne sosede Slovenije Andrej Plenković.

Da naj bi se Plenković zanimal za najvišji položaj v Bruslju in da naj bi se o tem že pogovarjal z nekaterimi vodilnimi predstavniki Evropske ljudske stranke, je razkril Novi list. Pri pisanju se je oprl na neimenovane vire iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu.

"Dobro je, da Hrvaška misli, da ima premierja, ki bi lahko postal predsednik Evropske komisije," je v odzivu sporočil Plenković. Ugibanj o svoji nadaljnji poti ni izrecno zanikal, poudaril je, da ima drugo delo. "Opravljam delo predsednika vlade, ukvarjam se s tem, kako rešiti številne probleme, ki so vsakdan naše družbe."

Če bo Plenković sporočil, da želi v Bruselj, bo to pod vprašaj postavilo nadaljevanje njegove kariere na čelu vlade v Zagrebu. Kot je za reški časopis povedal neimenovani uradnik HDZ, bo moral odstopiti z mesta premierja, če se bo odločil za ta korak.


Ne spreglejte: