Ljubljana, četrtek, 22. marec 2018, 10:38

10. obletnica smrti Chiare Lubich – mistikinje edinosti

Chiara Lubich je zatisnila oči in jih odprla v večnosti 14. marca 2008. Letos mineva torej deset let od njene smrti. Njena duhovnost pa je še vedno zelo živa. Pred tremi leti se je začel tudi postopek za njeno beatifikacijo. Ob obletnici člani Gibanja fokolarov v Sloveniji in po svetu pripravljajo različne dogodke, ki bodo zaznamovani s karizmo edinosti kot gibalom družbene spremembe.


TRAILER: Papež Frančišek: Mož besede

»Niti v svojih najdrznejših sanjah si nisem mislil, da bom posnel film o papežu Frančišku.« S temi besedami je režiser Wim Wenders predstavil svoje zadnje delo, v katerem oživlja misli in sporočilo papeža, reforme, ki se je je lotil, in odgovorov na globalna vprašanja.


Dialog Cerkve z evropskimi ustanovami bo naslednjih 5 let vodil Luksemburžan

Novi predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije je postal 59-letni luksemburški nadškof, jezuit Jean-Claude Hollerich. Na položaju je nasledil münchenskega kardinala Reinharda Marxa.


Papež obiskal Skupnost sv. Egidija

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Skupnost sv. Egidija v Rimu, ki praznuje 50 let delovanja. Po vsem svetu deluje že 60 tisoč njenih članov, ki se posvečajo molitvi, revnim in prizadevanju za mir. To je bilo tudi v središču papeževega obiska na sedežu skupnosti v rimski četrti Trastévere, kjer se je srečal z vodstvom, člani z vsega sveta, revnimi, begunci, ostarelimi, invalidi, brezdomci, otroki in mladimi. V nagovoru je pozval h globalizaciji solidarnosti. Kot je dejal, nikoli ne bi smeli reči: kaj pa ima to opraviti z mano … »Življenje postane zares človeško, ko ga živimo poleg najrevnejših; ko ustvarjamo družbo, v kateri ni nihče tujec, ko gremo preko meja in zidov, da bi združevali ... Še naprej odpirajte nove humanitarne koridorje za begunce, ki bežijo pred vojno in lakoto. Ubogi so vaš zaklad,« je dejal papež in skupnost sv. Egidija spodbudil, naj usmiljenje za ranjene v življenju črpajo iz Svetega pisma.


Cerkev na Irskem pred referendumom poziva k zaščiti nerojenih

Irski škofje vernike pozivajo, naj na prihajajočem referendumu o splavu zaščitijo nerojeno človeško življenje in glasujejo proti uzakonitvi abortusa. Datum referenduma še ni določen, bo pa najverjetneje maja, kar je tri mesece pred papeževim obiskom in svetovnim srečanjem družin v Dublinu.


Papež bo jeseni obiskal Baltske države

Papež Frančišek se bo od 22 do 25. Septembra odpravil v Litvo, Latvijo in Estonijo. Točen program obiska bo objavljen kasneje. Gre za prvi papežev obisk v baltskih državah v zadnjih 25 letih. Frančišek bo Litvo, Latvijo in Estonijo obiskal kot drugi Petrov naslednik, in sicer natančno 25 let za Janezom Pavlom II., ki so ga v omenjenih državah navdušeno sprejeli septembra 1993.


Avstrijski škofje v »evropskem Jeruzalemu« - Sarajevu

Avstrijski škofje so včeraj sklenili večdnevni obisk v Sarajevu, s katerim so pokazali solidarnost s tamkajšnjo krajevno Cerkvijo ter vsemi prebivalci Bosne in Hercegovine. Škofovski konferenci obeh držav sta ob koncu sprejeli skupno izjavo ter v njej poudarili medsebojne vezi in željo po nadaljnjem sodelovanju, da bi v tem delu Evrope zavladal resničen in trajen mir.


AVDIO: Trump naj bi v kratkem uvedel carine na uvoz jekla in aluminija

Predsednik ZDA Donald Trump bo predvidoma ali danes ali jutri uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija. Ali bo poteza doletela vse ali le določene države, še ni jasno. Že napoved pred tednom dni je povzročila buren odziv in grožnje s protiukrepi, vse več je tudi opozoril pred trgovinsko vojno. Da ta lahko povzroči ogromno škode, je prepričana Kitajska, Evropska unija je sporočila, da je pripravljena.


Razmere v Siriji še vedno kaotične

Humanitarne agencije so preložile za danes načrtovan prihod konvoja s pomočjo za 400 tisoč prebivalcev Vzhodne Gute zaradi silovitega obstreljevanja sirskega režima. Ponoči so sicer v enklavi obravnavali več deset ljudi zaradi oteženega dihanja in težav, ki bi lahko bile posledice napada s klorom. Sirske sile naj bi zavzele že več kot polovico enklave, Varnostni svet Združenih narodov pa je včeraj ponovil poziv za mir v Siriji.


Nadškof Jurkovič opozoril, da smo vsi odgovorni za zaščito otrokovih pravic

V Ženevi že drugi teden poteka 37. redno zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki ga bodo sklenili 23. marca. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu od 1. januarja predseduje slovenski stalni predstavnik veleposlanik Vojislav Šuc. Na njem je v začetku tedna zbrane nagovoril tudi stali predstavnik Svetega sedeža pri OZN v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič. V svojem tretjem nastopu se je zavzel za pravice otrok, ki so žrtve vojne, drugih oblik nasilja ali naravnih nesreč in za njihovo brezpogojno zaščito.


Novejše novice | Starejše novice