Ljubljana, petek, 14. december 2018, 01:57

AVDIO: P. Edi Kovač o krizi v Franciji

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo po četrtem vikendu nasilnih protestov drevi Francozom predstavil ukrepe, ki naj bi končali vsesplošni družbeni upor v državi.


Dan brez nakupov v Avstriji

V Zahodnih državah je mesec december namesto časa pričakovanja Kristusovega rojstva pogosto čas norih nakupovanj. Zato so cerkvene organizacije v avstrijski škofiji St. Pölten dale pobudo za obhajanje 8. decembra kot dneva brez nakupov.


Papež Frančišek: Premislite, kaj lahko spremenite, da pripravite pot Gospodu

Papež Frančišek se je tudi v današnjem opoldanskem nagovoru, na drugo adventno nedeljo, postavil na stran poslušalcev. Z očetovsko skrbnostjo je skušal približati temeljno sporočilo današnjega evangeljskega odlomka in tako omogočiti resnično pripravo na božični praznik, da ne bi le-ta ostal samo pri zunanjih znamenjih. Sveti oče je povabil k izravnavanju poti naše notranjosti, da bi v globini svojega bitja bili odprti za Gospodov prihod.


Po novih nasilnih protestih francoski premier poziva k dialogu

Po vsej Franciji je se sobotnih protestov po podatkih oblasti udeležilo 125 tisoč ljudi, od tega deset tisoč v Parizu. Približno 180 oseb je bilo poškodovanih, več kot 1000 ljudi pa aretiranih. Francoski premier Edouard Philippe je po že četrti soboti nasilnih protivladnih protestov ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost. Napovedal je, da bo predsednik države Emmanuel Macron prihodnji teden predstavil ukrepe za dialog.


Proteste v Franciji spremlja nasilje, več sto oseb je bilo aretiranih

Današnjih protivladnih protestov rumenih jopičev se po vsej Franciji udeležuje 31.000 ljudi. Policija je doslej aretirala skupno 700 oseb, je sporočil namestnik francoskega ministra za notranje zadeve Laurent Nunez. V središču Pariza se je zbralo približno 1500 ljudi, ki večinoma mirno izražajo nasprotovanje predsedniku države Emmanuelu Macronu.


Rim na bojni nogi z Brusljem, a izstop Italije iz Evropske unije se ne zdi verjeten

V več državah Evropske unije se zadnje dni vrstijo različni protesti. Marsikje so uperjeni proti vladnim ukrepom, a v Italiji puščice nezadovoljstva streljajo v Bruselj. To z nekaterimi potezami spodbuja tudi Rim.


Peterle o novi vodji CDU Annegret Kramp-Karrenbauer

Nemški krščanski demokrati (CDU) so na kongresu izvolili novo vodjo stranke, ki bo nadomestila Angelo Merkel, to je 56 let stara Annegret Kramp-Karrenbauer. O tem smo se pogovarjali z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom, ki se udeležuje kongresa.


Kaj je Merklova zapustila nemškim krščanskim demokratom?

Hamburg je v središču pozornosti tako Nemčije kot tudi Evropske unije. Na kongresu Krščansko-demokratske unije po 18 letih z vrha stranke odhaja kanclerka Angela Merkel. Že v kratkem naj bi bil znan njen naslednik. Od tega, ali bo vodenje prevzela generalna sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer ali bodo delegati vodenje zaupali odvetniku Friedrichu Merzu ali zdravstvenemu ministru Jensu Spahnu, bo odvisno, kakšna bo nadaljnja strankina pot. Da bo polna izzivov, je prepričana Merklova, ki je v poslovilnem govoru pozvala k poenotenju.


Kdo bi lahko nasledil Merklovo na čelu nemških krščanskih demokratov?

Pred Krščansko-demokratsko unijo v Nemčiji je prelomen kongres. Strankini člani in simpatizerji so zbrani v Hamburgu, kjer bodo volili novega vodjo. Na vrh se želi povzpeti več kandidatov, glavni so trije, med njimi ni kanclerke Angele Merkel. Odločila se je namreč, da se bo umaknila s položaja, ki ga je zasedala 18 let. Krščansko-demokratska unija bo morala v teh dneh resno razmisliti tudi o tem, kako naprej.


Georg Bush starešji, zgled služenja domovini ter zvestobe veri in družini

V Teksasu danes pokopavajo 41. predsednika ZDA Georga Busha starejšega, ki je umrl prejšnji petek. Pogrebne slovesnosti so potekale več dni, včeraj pa so se od njega kot državnika poslovili v narodni katedrali v Washingtonu. Zatem so njegovo krsto prepeljali v Houston v episkopalno cerkev sv. Martina, kjer bo pogrebna maša, zatem pa ga bodo pokopali v družinsko grobnico v College Pointu, kjer počivata njegova žena Barbara in njuna hči.


Novejše novice | Starejše novice