Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:24

Razmere v Siriji še vedno kaotične

Sirija v vojni
Foto © Radio Vatikan

Humanitarne agencije so preložile za danes načrtovan prihod konvoja s pomočjo za 400 tisoč prebivalcev Vzhodne Gute zaradi silovitega obstreljevanja sirskega režima. Ponoči so sicer v enklavi obravnavali več deset ljudi zaradi oteženega dihanja in težav, ki bi lahko bile posledice napada s klorom. Sirske sile naj bi zavzele že več kot polovico enklave, Varnostni svet Združenih narodov pa je včeraj ponovil poziv za mir v Siriji.

Predstavniki držav so izrazili tudi zaskrbljenost, ker se ne spoštuje resolucije, ki zahteva prekinitev sovražnosti za najmanj 30 dni za pomoč civilnemu prebivalstvu ter evakuacijo ranjenih in bolnih. Združeni narodi so prav v teh dneh v poročilu opozorili, da so človekove pravice ogrožene ali pa na brutalne načine kršene v več kot 50 državah po svetu, najhuje pa prav v Siriji.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad al Husein je v letnem poročilu kot problematično izpostavil zlasti Sirijo oziroma natančneje Vzhodno Guto, kjer naj bi bilo ujetih približno 400.000 civilistov. Husein je poudaril, da je opravičevanje brutalnih napadov na omenjene civiliste z bojem proti nekaj sto skrajnežem, pravno nesprejemljivo in nemoralno. »Vztrajanje sirske vlade, da počne vse za zavarovanje civilistov, so prav smešne.«

Visoki predstavnik je opozoril še na kršitve človekovih pravic v Jemnu, Libiji, na Filipinih in v Mjanmaru. Glede slednjega je dejal, da obstajajo znaki, da se etnično čiščenje nad Rohingi nadaljuje. »Komisariat sumi, da je prišlo do genocida.«

Odgovornost za kršitve človekovih Husein pripisuje politikom s skrajno spornimi lastnostmi, od avtoritarne narave do nagnjenosti k sejanju nesloge in nestrpnosti, samo zato, da bi izpolnili svoje politične ambicije.

Ne spreglejte: