Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:23

Trump ob sprejemu Netanjahuja omenil možnost obiska Izraela

Donald Trump podpisuje odlok, s katerim v ZDA priznavajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela
Foto © whitehouse.gov

Predsednik ZDA Donald Trump je v Beli hiši sprejel izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Trump in Netanjahu sta se sešla na delovnem kosilu, po njem ni bilo novinarske konference. Trump je v kratki izjavi med rokovanjem z Netanjahujem napovedal, da se bo morda udeležil slovesne otvoritve novega veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu.

Trump je omenil mirovni sporazum med Izraelci in Palestinci, po njegovem bo delo zdaj lažje, ker Jeruzalema ni na pogajalski mizi. Zagotovil je še, da ZDA in Izrael tesno sodelujeta na področju trgovine in na vojaškem področju ter v boju proti terorizmu. "Z Izraelom imamo najboljše odnose do zdaj. Priznanje Jeruzalema je bilo nekaj čudovitega. Vem, da to ceni velik del sveta, ne le Izrael," je dodal.

Netanjahu je ob srečanju s Trumpom opozoril, kako nevaren je Iran. "Iran se ne želi odpovedati svojemu jedrskemu orožju. Mislim, da moramo ustaviti to državo, ki kliče smrt Izraelu, smrt ZDA," je poudaril. Netanjahu je sicer tokrat v ZDA prišel na konferenco izraelskega lobija Aipac.

Ne spreglejte: