Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

Socialdemokrati slavili na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem

Svet | 05.03.2018, 10:22 Andrej Šinko

Na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem so slavili socialdemokrati s skoraj 48 odstotki glasov podpore. Na drugo mesto so se uvrstili svobodnjaki z nekaj več kot 23 odstotno podporo, na tretje mesto pa ljudska stranka z dobrih 15 odstotki podpore. Stranka Team Koroška pa je osvojila skoraj 6 odstotkov glasov. Petodstotnega volilnega praga pa ni uspelo prestopiti Zelenim in stranki Neos. Od koroških Slovencev se je v deželni zbor uspelo uvrstiti zgolj Ani Blatnik, ki je kandidirala na listi socialdemokratov.

Kot je za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejala Blatnikova, je ob rezultatu ostala brez besed. »Volivci so izvolili pot spoštovanja, pozitivnega sožitja in vzdušja, predvsem pa pot skupnega delovanja. To je za Koroško, Avstrijo ter vso Evropo in svet nekaj zelo pomembnega,« je dejala.

Visoko rast podpore socialdemokratom med drugim pripisuje dosedanjemu delu glavarja Petra Kaiserja, ki je deloval tudi v prid slovenski manjšini. »Poleg tega je slovenščina prvič doslej zapisana v ustavi. To so premiki, ki se morajo nadaljevati,« je prepričana Blatnikova.

Za vstop v deželni zbor se je potegoval tudi Gabriel Hribar, ki je kandidiral na skupni listi Neos/Moja južna Koroška, a ni bil uspešen. Kot je povedal za STA, ga je volilni izid presenetil.

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip je rezultat ocenil kot izreden uspeh za SPÖ. Menil je, da jim ga je uspelo doseči tudi na račun nizke podpore manjšim strankam. To po njegovih besedah lahko pomeni, da se vračamo v politični sistem 80. let minulega stoletja.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm je dejal, da je rast podpore SPÖ pričakoval, vendar ne tolikšne. Izvolitev Blatnikove, ki je tudi članica ZSO, je označil za pozitiven znak. Tudi sicer je z rezultatom zelo zadovoljen, saj po njegovih ocenah kaže na to, da avstrijska Koroška postaja »normalna dežela, ki jo vodi umirjen politik s kulturnim dialogom«.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik je rezultat označil za razveseljivega. »Je pa izpad Zelenih za slovensko narodno skupnost negativen, saj bi koalicija socialdemokratov in Zelenih zagotavljala kontinuiteto pri manjšinskem vprašanju,« je ocenil. Pričakuje sicer, da se bo sodelovanje kljub temu še naprej krepilo.

Kaj prinašajo volitve?

Tokratne deželnozborske volitve na južnem Koroškem so bile prve volitve po odpravi tako imenovanega proporca. Letos bodo po volitvah sledila koalicijska pogajanja, ki jih bodo narekovali rezultati volitev. Za 36 mest v deželnem zboru se je sicer potegovalo deset strank. SPÖ bo v novem celovškem deželnem zboru imela 17 poslancev, svobodnjaki devet, ÖVP sedem in Team Koroška tri. V primerjavi z volitvami pred petimi leti bodo imeli socialdemokrati tri poslance več, enako velja za svobodnjake. ÖVP bo imela dva poslanca več, Team Koroška pa enega manj.

Uradne rezultate volitev na avstrijskem Koroškem bodo potrdili v tednu po volitvah, ko bodo prešteli še glasove po pošti in glasovnice, ki jih volivci niso oddali na svojem domačem volišču. Kaiser je v prvem odzivu na rezultate volitev napovedal pogovore z vsemi strankami. »Zelo, zelo sem vesel nad tem sijajnim rezultatom,« je dejal deželni glavar. Dodal je, da takšne visoke podpore ni pričakoval, pogajanja pa bo imel z vsemi strankami, ki so se uvrstile v deželni zbor.

Koroški Slovenci ga ocenjujejo kot zelo pozitivno usmerjenega do manjšine. Kaiserjev zdaj že odrasel sin, ki je prav tako politično dejaven, se je med drugim šolal na Slovenski gimnaziji v Celovcu.

Vodenje socialdemokratov avstrijske Koroške je Peter Kaiser prevzel leta 2010, čez tri leta je postal deželni glavar avstrijske Koroške.

Svet, Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...