Ljubljana, petek, 14. december 2018, 02:30

Nova papeževa spodbuda o svetosti?

Papež s sodelavci na duhovnih vajah
Foto © splet

"Klic k svetosti ni nekaj žalostnega, ampak gre za podelitev veselja."

Kot poroča spletni portal Vatican insider naj bi papež Frančišek še pred veliko nočjo podpisal novo apostolsko spodbudo, ki bo tokrat govorila o svetosti. Kot možen datum se omenja god sv. Jožefa, 19. marec.

Ob peti obletnici nastopa petrinske službe naj bi po besedah kardinala Oscarja Maradiage papež Frančišek podpisal dokument, ki govori o poklicanosti vseh k svetosti, in sicer tako da evangeljsko veselje pričujemo v vsakdanjem življenju. Zaradi prevodov v različne jezike, pa bo v javnost težko prišel pred veliko nočjo.

Frančišek je sicer v svojih govorih že večkrat poudaril poklicanost vseh krščenih k svetosti, kar je tudi poudarek koncilskega dokumenta Luč narodov, ki ga je objavil papež Pavel VI., ki naj bi ga še letos razglasili za svetnika.

19. novembra 2014 je papež Frančišek med splošno avdienco poudaril, da svetost ni nekaj, kar si priskrbimo sami, nekaj, kar pridobimo z našimi kvalitetami in sposobnostmi. Svetost je po njegovih besedah Jezusov dar, ko nas On obleče v sebe samega in naredi takšne, kot je On. Ta dar pa je podarjen vsem in je zato značilnost kristjanov, je prepričan sveti oče. Da bi postali sveti torej ni treba biti škofje ali duhovniki, ali pa se odpovedati vsakdanjim dejavnostim in se izključno posvetiti molitvi.

Svetost je nekaj večja in globljega. »Ko živimo v ljubezni in ponudimo naše krščansko pričevanje v vsakodnevnih obveznostih, smo poklicani postati sveti. In to vsak v svojem življenjskem stanu. Si posvečen? Posvečena? Živi z veseljem svoje darovanje in poklic. Si poročen? Bodi svet tako, da skrbiš za svojega moža, za svojo ženo, kot je Kristus storil s Cerkvijo. Si krščen in nisi poročen? Bodi svet tako, da izpolnjuješ pošteno in strokovno svoje delo ter daruješ svoj čas v služenje bratom«, je papež dejal pred štirimi leti med splošno avdienco. Po njegovih besedah klic k svetosti ni nekaj žalostnega, ampak gre za podelitev veselja.

Torej lahko marsikaj pričakujemo od nove apostolske spodbude, ki nakazuje v kakšno smer papež Frančišek načrtuje reformo Katoliške Cerkve.


Ne spreglejte: