Ljubljana, sreda, 17. oktober 2018, 13:47

Razstava o preziranju človekovega dostojanstva

V Kulturnem domu Šentjakob v Rožu na avstrijskem Koroškem bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Vermessungsamt/Geodetski urad, ki sodi v okvir prireditev, ki jih je Slovensko prosvetno društvo Rož pripravilo v spominskemu letu 1938 – 2018.


Zahvalna slovesnost ob 70. obletnici prihoda

Letos mineva 70 let od prihoda povojne emigracije v Argentino. Slovenci, združeni v krovni organizaciji Zedinjena Slovenija, se bodo novi domovini javno zahvalili to nedeljo, 30. septembra 2018.


Kulturni teden 2018

Biro za slovensko narodno skupnost pri uradu koroške deželne vlade v Celovcuv sodelovanju s Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo od 28. septembra do 1. oktobra 2018 v občini Suha/Neuhasu pripravlja letošnji kulturni teden koroških Slovencev.


Dragoceni čas za starše in otroke

Slovenci, ki delujejo v evropskih in drugih ustanovah v Bruslju, Luksemburgu in drugje v Beneluksu imajo zelo neusmiljen urnik, komaj najdejo čas za družino in skupne trenutke z otroki. Zato so bili zelo vesli vzgojno-družinskega seminarja, ki ga je pripravil dr. Zvone Štrubelj, slovenski župnik v Belgiji. Poskrbljeno je bilo za sprostitev staršev in za koristno preživet čas za otroke. To je bil dober uvod na začetku šolskega in pastoralnega leta.


Odmik za ženske

Katoliško žensko gibanje pri Katoliški akciji celovške oz. krške škofiji na avstrijskem Koroškem to soboto v domu Sodalitas v Tinjah pripravlja odmik za ženske. Program je namenjen tudi za udeleženke iz Slovenije.


Slovensko romanje v Midland

Tudi letos so rojaki iz Kanade na drugo septembrsko soboto poromali v Midland, kjer so počastili žrtve vojne in revolucije. Isti dan v večernih urah pa so v Torontu lahko prisluhnili vokalni skupini Plamen z gosti iz Slovenije.


Simpozij o dvojezičnem šolstvu

V Celovcu bo jutri posvet ob 60. obletnici odprave obveznega dvojezičnega šolstva na Koroškem, ki ga pripravljajo Člani Društva koroških slovenskih pravnikov in Strokovno pedagoško združenje.


Družinski dan na Pristavi

V slovenskem domu na Pristavi v Buenos Airesu so pripravili dan vseh družin.


V Montrealu igrali Avseniki

Ansambel Saša Avsenika se je pretekli konec tedna na turneji po Kanadi ustavil tudi pri rojakih v Montrealu. Ti so bili obiska zelo veseli. Kljub staranju tamkajšnje slovenske skupnosti, je bila župnijska dvorana polna kot pred štirimi leti ob prvem gostovanju, je sporočil župnik Franc Letonja CM.


Peter Jožef Česnik prestal zaslišanje

Parlamentarna komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sredo, 5. septembra 2018, podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bo tako prevzel vodenje istoimenskega urada vlade. Česnikovo predstavitev je po slabi uri in pol kot ustrezno podprlo šest članov komisije, dva sta bila proti.


Novejše novice | Starejše novice