Ljubljana, četrtek, 18. april 2019, 14:32

USZS bo nagradil najboljša raziskovalna dela

USZS, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Foto © USZS

"Na dosedanje natečaje so prispele 304 naloge, nagrajenih pa je bilo 99."

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS zaključuje XVI. nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. Podelitev priznanj za nagrajene naloge bo 18. aprila v Ljubljani.

Na letošnji natečaj Urada je prispelo triindvajset nalog, od tega osem na temo Slovencev po svetu in petnajst na temo Slovencev v sosednjih državah. Na dosedanje natečaje so prispele 304 naloge, nagrajenih pa je bilo 99.

Minister Gorazd Žmavc, vodja USZS, bo nagrade podelil v Vili Podrožnik v Ljubljani na podlagi ocene strokovne komisije.

Prvo nagrado za področje izseljenstva bo prejela Mojca Ilc Klun iz Ljubljane za doktorat Slovensko izseljenstvo in diaspora v procesu geografskega izobraževanja, druga nagrada bo šla v roke Alenki Čuš iz Rač za doktorat Pomen vzgoje in izobraževanja za vitalnost slovenske skupnosti v Torontu. Tretje nagrade ne bodo podelili.

Za področje zamejstva bo šla prva nagrada v Dolino pri Trstu, prejela jo bo Neža Kravos za magisterij Idejna zasnova prenove in dozidave Narodnega doma pri Svetem Ivanu v Trstu, drugo nagrado bo prejel Miha Zobec iz Sežane za doktorat Prizadevanja slovenske manjšine v Italiji za dosego zakonske zaščite 1975 – 2009, tretjo nagrado pa Danijel Wutti iz Celovca za doktorat Identität, Trauma, Gedächtnis (Identiteta, trauma, spomin).

Ne spreglejte: