Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Koroška poje 2018 (foto: Matjaž Merljak)
Koroška poje 2018

Poklon Francetu Ciganu

Slovenci po svetu | 12.03.2018, 10:57 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza je osrednje spomladansko zborovsko srečanje Koroška poje posvetila duhovniku, zborovodji in zbiralcu ljudskih pesmi Francetu Ciganu (1908-1971). Na odru Doma glasbe v Celovcu so nastopili zbori in glasbene zasedbe z avstrijske Koroške, gost iz Slovenije je bil Dekliški zbor svetega Stanislava iz Ljubljane, iz zamejstva pa MePZ F. B. Sedej iz Števerjana.

Vsaka od zasedb se je predstavila vsaj z eno od Ciganovih duhovnih ali posvetnih pesmi, v filmskih posnetkih pa so predstavili življenjske zgodbe njegovih sopotnikov, učencev in gojencev. Z venčkom Pesmi mladine je začela instrumentalna zasedba New Times Jazz Combo iz Šmihela, sledil je Mešani pevski zbor Jakob Petelin Gallus, ki ga je leta 1960 ustanovil France Cigan, zdaj pa ga vodi Mario Podrečnik. Kvintet Donet iz Podjune je v svoj repertoar vključil Oblaki so rdeči v priredbi Franceta Cigana, zbor iz Števerjana pa Kristus častit iz groba je vstal v Ciganovi priredbi.

Dekliški zbor sv. Stanislava
Dekliški zbor sv. Stanislava © Matjaž Merljak
Vzdušje v dvorani je vzdignil Tamburaški ansambel Loče, ki je zaigral Vigredno in Na planincah v priredbi Franceta Cigana, tenorist Gabriel Lipuš je ob spremljavi pianistke Elisabeth Väth-Schadler kar štiri Ciganove: Obujam spomine, Pevcu, Jutro na Koroškem in Zadnji spev.

Dekliški zbor svetega Stanislava iz Ljubljane je od Ciganovih zapel Ena sama rieč me griua in Kadar boš ti vandrat šel, Venček narodnih pa je zapel Zbor nižje stopnje Slovenske gimnazije iz Celovca. Vsi nastopajoči so ob koncu zapeli Ciganovi Koroška domovina in Prisega.

Janko Krištof
Janko Krištof © Matjaž Merljak
Krščanska kulturna zveza se je z letošnjim koncertom poklonila Francetu Ciganu, da bi, kot je v pozdravu dejal predsednik Janko Krištof, življenje, lik in delo enega najpomembnejših glasbenih ustvarjalcev na avstrijskem Koroškem na novo zaživeli. Dejal je še: »Ko se spominjamo ljudi, ki so v preteklosti delovali v dobrobit naše kulture in naše narodne skupnosti jim izkazujemo čast in izražamo svojo hvaležnost za opravljeno delo, ki še vedno na določen način zaznamuje naše življenje.«

Obletnica in spomin nista usmerjena le v preteklost, ampak spodbujata k prihodnjemu delu. Lik Franceta Cigana spodbuja k delu z mladino, prizadevanju za kakovost zborov, k poživljanju in ohranjevanju domače pevske kulture, k ljubezni do slovenske ljudske pesmi. Cigan po Krištofovih navedbah ni omenjen v Enciklopediji Slovenije, a je pomemben tudi za današnji čas, za sedanje kulturno ustvarjanje.

Osrednji gostje
Osrednji gostje © Matjaž Merljak
Med gosti so bili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, prelat Mihael Krištof v zastopstvu krškega škofa, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in visoki predstavnik EU za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko, zvezna svetnica Ana Blatnik v zastopstvu koroškega deželnega glavarja, evropski poslanec Lojze Peterle.

Mozaik nastopajočih na Koroška poje 2018
Mozaik nastopajočih na Koroška poje 2018 © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu, Kultura
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.