Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Skavti zopet na zlatem odru

| 22.03.2018, 07:57

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je v začetku tedna potekala slavnostna podelitev MEPI priznanj pod pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja. Odlikovana sta bila tudi dva skavta, Timotej Brecelj iz stega Škofja Loka 1 in Gašper Stojc iz stega Breznica 1. Prejela sta zlato MEPI priznanje, ki je zadnja in najvišja stopnja MEPI priznanj. Gašper Stojc je celotno prireditev tudi duhovito povezoval.

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je mednarodno uveljavljen program osebnega razvoja za mladostnike od 14. do 25. leta starosti, v katerem je sodelovalo že več kot devet milijonov mladih iz 142 držav. Program je bil leta 1956 ustanovljen v Veliki Britaniji, leta 1997 pa je pognal korenine tudi v Sloveniji.

Udeleženci MEPI programa pod vodstvom svojih mentorjev opravljajo različne naloge in izzive ter se udejstvujejo v prostovoljstvu in športu, mojstrijo nove veščine in se odpravijo na večdnevne pustolovske odprave. Sestavljen je iz treh stopenj, bronaste, srebrne in zlate. Timotej in Gašper sta se morala za zlato priznanje zelo potruditi in več kot dve leti dosegati zastavljene cilje na vseh štirih področjih osebnega razvoja ter za zaključek izpeljati še PNP – projekt neznani prijatelj, v okviru katerega sta opravila večdnevno prostovoljno družbeno koristno delo v nepoznanem okolju.

MEPI in skavtsko gibanje sta si v mnogih elementih zelo sorodna. Skavtski voditelji pa lahko kot mentorji s pomočjo MEPI programa še bolj učinkovito spremljajo in usmerjajo osebni napredek skavtov in jim pomagajo pri negovanju in razvijanju njihovih potencialov.

O svoji MEPI izkušnji je Gašper Stojc dejal: »MEPI je motivacijsko obogatil mojo osebno rast. S tem, ko sem si postavil visoke cilje, ki so zahtevali dobršno mero družbene aktivnosti in mreženja, sem svoje življenje pognal z višjo prestavo.«

Vir: Skavti

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...