Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Cvikl ob vizitacijah tudi k županom, podjetnikom in delavcem

Slovenija | 19.03.2018, 06:09

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je prejšnji teden sklenil vizitacije v 23. župnijah Bistriško-Konjiške naddekanije. Da gre za nekoliko drugačne vizitacije priča to, da se je nadškof ob obisku župnij srečeval tudi z župani, podjetniki in obiskal celo šole.

Nadškof Alojzij Cvikl, ki je vodenje nadškofije prevzel leta 2015, je dejal, da so tovrstne vizitacije sicer naporne, saj včasih trajajo ves dan, a prihaja domov vedno poln optimizma. "Zame je bilo pomembno to, da dejansko ujamem tisti utrip v katerem se naše župnije nahajajo. Prav tako je bila želja, biti njim spodbuda, videti kar je dobrega, to spodbuditi in dati še kakšne nove smernice, nove pobude, da bi ta občestva še bolj zaživela."

V nadaljevanju je poudaril, da je v vsaki župniji našel zdravo jedro, kar je po njegovih besedah spodbudno. "Pomembno je, da se na tem jedru da graditi."

Nadškof Cvikl je opozoril na spremembe, ki jih doživljajo tudi duhovniki, saj se njihova vloga spreminja, zato je k pomoči povabil laike. "Potrebo bo najti, da duhovnik res postane duhovnik, po drugi strani pa, da laiki postanejo bolj čuteči za življenje občestva in sprejmejo v tem občestvu odgovornosti, ki jih lahko in teh je kar nekaj. Le tako bo občestvo lahko živelo."

Sicer pa gre pri vizitaciji nadškofa Cvikla za eno posebnost, saj so bile te prej vezane na birmo, kar je nadškof spremenil. Tako je duhovnik bolj sproščen, vizitacija pa bolj poglobljena. "Vse župane sem obiskal na tej poti, tudi ponekod sem šel v šolo, moja želja je bila, da ujamem utrip tistega kraja, župnije. Ker pa je posebej na zreškem in konjiškem koncu kar nekaj podjetij, ki so odprta in veliko naših vernikov dela v teh podjetjih, se mi je zdelo prav, da jih obiščem, da se pogovorim z njimi, da mi oni predstavijo svoje življenje in tako so bila res zanimiva srečanja," je za Radio Ognjišče dejal nadškof Alojzij Cvikl, ki je pri tovrstnostih obiskih lahko rečemo, da izbral stil papeža Frančiška.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...