Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:25

Vrhovno sodišče ugodilo Kovačiču, o zakonu o drugem tiru bomo odločali še enkrat

Drugi tir
Foto © Rok Mihevc

O zakonu za izgradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper bomo odločali še enkrat. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi predsednika gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča in razveljavilo rezultate lanskega septembra izvedenega referenduma o tem projektu. Postopek bo tako treba ponoviti. Po besedah Kovačiča se zdaj začenja borba za datum novega referenduma. Kot je predlagal, bi ga veljalo izpeljati hkrati z volitvami.

Vrhovno sodišče je sledilo oceni ustavnega sodišča, da zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji nista skladna z ustavo, zato se je osredotočilo na vprašanje, ali bi to lahko vplivalo na izid glasovanja. Ocenilo je, da je vlada s proračunskimi sredstvi v višini 97.000 evrov financirala nedopustno enostransko kampanjo pred referendumom o zakonu o drugem tiru, saj je poudarjala le pozitivne posledice njegove uveljavitve in negativne, ki bi izvirale iz njegove zavrnitve, morebitnih tveganj ni predstavljala. A da lahko volivci svobodno izrazijo svojo voljo o predmetu referendumskega odločanja, je najpomembnejše prav to, da imajo na razpolago vse informacije in tudi različne poglede. Vrhovno sodišče nima računskih dokazov za to, kako so ugotovljene kršitve vplivale na rezultate referenduma o zakonu o drugem tiru. Da so gotovo vplivale nanje, je po besedah sodnika poročevalca Erika Kerševana dejstvo. "Prek 150 oglasov v najbolj gledanih oddajah, letaki, plakati," je našteval. Vrhovno sodišče je sklenilo, da mora biti zakon o drugem tiru na referendumu potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, zato bo treba postopek ponoviti.

Samo butalci bi sprejeli rešitev, da bi bil referendum posebej

Kovačič je pozdravil odločitev vrhovnih sodnikov, označil jo je za velik korak za demokracijo. Pogojno jo je pričakoval, kot je dodal, so vrhovni sodniki ravnali razumno in pošteno. Poudaril je še, da bi morali nov referendum izpeljati skupaj z volitvami. "Letos imamo še dvoje in samo butalci bi sprejeli rešitev, da bi bil referendum posebej," je bil jasen in ob tem napovedal borbo v izogib še kakšni neumnosti. Kovačič je prepričan, da je o projektu osveščenih vse več ljudi in da bodo glasovali proti. Ob tem je spomnil na zaplet z maketo o drugem tiru, s čimer je vlada, tako Kovačič, dokazala, da pravzaprav krade denar. "S to sodbo se mi počasi vrača zaupanje v sodišče," je v odzivu med drugim omenila Kovačičeva odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Državljani so po njenih besedah lahko hvaležni Kovačiču, ki je terjal mrtve konje, medtem ko so bili vsi skeptični. "Dosegel je tisto, za kar bi se moral boriti vsi." Kot je še pojasnila, so predstavniki Državne volilne komisije v pogovorih podvomili, da bi referendum lahko razpisali s parlamentarnimi volitvami, a lokalne so malo pozno. Pojasnila je še, da je na sodbo vrhovnega sodišča vezana vsaka prihodnja vlada.

Ne spreglejte: