Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:36

AVDIO: 10 let Doma sv. Lenarta

Starejši v Domu sv. Lenarta
Foto © domlenart.si

Dom sv. Lenarta pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor praznuje 10. obletnico delovanja. Kapacitete v tej klasični ustanovi za varstvo starejših so v celoti zasedene, v domu biva preko 200 ljudi. Tako kot drugod po Sloveniji se tudi ta dom sooča s kadrovsko stisko. »Naši zaposleni delajo ’petek in svetek’, v treh izmenah,« pravi strokovna vodja mag. Polona Šporin in dodaja, da je »včasih takšno delo brez dobrih misli težko opravljati«.

Kot je v pogovoru za oddajo Utrip Cerkve v Sloveniji povedala Šporinova, so zahvalno prireditev za 10. obletnico delovanja Doma sv. Lenart obogatili s sveto mašo, »ki jo je v domski kapeli daroval upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, ki je tudi stanovalec našega doma, ob somaševanju škofa dr. Jožefa Smeja, ki je tudi naš stanovalec, in različnih duhovnikov iz naše dekanije«. Domski pevski zbor pod vodstvom bolničarja Žana Jerenka pa je prvič zapel pesem o sv. Lenartu, ki jo je napisal prav škof Smej.

V domu izvajajo klasično institucionalno varstvo v eno in dvoposteljnih sobah, v mansardi imajo 40 oskrbovanih stanovanj, ki jih lahko koristijo bolj samostojni stanovalci. Poleg tega imajo v pritličju varovani oddelek za osebe z demenco, kjer živi 28 oseb. Te imajo tudi dostop do vrta. Medtem ko je v oskrbovanih stanovanjih trenutno 50 oseb, jih je v klasičnem institucionalnem varstvu poleg varovanega oddelka 165.

»Mislim, da bi se z mano strinjali vsi socialni delavci in strokovni vodje v domovih za starejše po Sloveniji, da nas je zaposlenih premalo za tako zahtevno in odgovorno delo, kjer je potrebno veliko občutljivosti in strokovnosti. Žal so standardi za storitve zelo visoki, kadrovski standardi pa za takšne storitve prenizki. Zaposleni smo velikokrat v stiski, kako opraviti vse delo, kakovostno, da bomo zadovoljni vsi. Nemalokrat se počutimo zelo omejeni, ker bi radi storili več in bolje, toda časovno ne pridemo skozi, če se ne omejimo na tiste minute, ki jih imamo na voljo za vsakega posameznika. In res jih imamo premalo,« je poudarila Šporinova.

Kot pravi, samo osnovna nega ni dovolj za dobro počutje stanovalcev, zato se v domu trudijo, da je prisotno družabno življenje. Predvsem pa skušajo praznovati, tako državne praznike, mednarodne dneve kot krščanske praznike. Tako se tudi v tem postnem času pripravljajo na veliko noč. Velik del življenja v domu je duhovna oskrba. Dom je tudi zelo vpet v lokalno in širšo skupnost, posledično ob podpori društva Spominčica odpira demenci prijazno točko, kjer bo tudi svojcem na voljo več informacij o tej bolezni.

Sicer pa so zaposleni dosegljivi na telefonski številki 059/221-100, na elektronskem naslovu socialna.sluzba@domlenart.si ali na spletni strani www.domlenart.si.

Ne spreglejte: