Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 17:06

Slomšek zgled tudi za današnji čas

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je sinoči v mariborski stolnici daroval sveto mašo ob 19. obletnici razglasitve Antona Martina Slomška za blaženega. V nagovoru je dejal, da v vsaki naši življenjski situaciji lahko najdemo zglede iz njegovega življenja, ki jih lahko posnemamo. Nadškof Cvikl bo vodil tudi osrednjo slovesnost ob letošnji Slomškovi nedelji, ki jo bodo v nedeljo popoldne pripravili v nadžupnijski cerkvi v Vuzenici. Letos namreč mineva 180 let, odkar je Slomšek prišel za nadžupnika in dekana v Vuzenico, kjer je šest let ostal v tej službi.


Na redovniškem dnevu o mladih

Redovniki in redovnice so se danes v Vipavi zbrali na 44. redovniškem dnevu. Srečanja se jih je udeležilo približno 150, ki so govorili o tem, da je Bog je mlad, mladi pa naš zaklad.


ZNP poziva k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) direktorju Radiotelevizije Slovenija in programskemu svetu RTVS predlagajo, da Ilinko Todorovski razrešita s položaja varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev.


Dr. Gaiser: Slovenija nima zunanje politike in mednarodnih prijateljev

Predsednika Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Larisa Gaiserja veseli, da je pravna služba Evropske komisije pri vprašanju arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško stopila na stran naše države. A kakšnega posebnega vpliva na nadaljnje razpletanje zgodbe ne pričakuje. Da Bruselj za zdaj ne načrtuje razprave o tem, je po njegovem dovolj jasen signal, da v Ljubljani ne vidi verodostojnega sogovornika. Dr. Gaiser je prepričan, da bi morala svoje opraviti tiha diplomacija.


Šolske sestre začele jubilejno 150. leto

V Materni hiši Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru so v nedeljo odprli jubilejno leto ob 150-letnici omenjene kongregacije. Slovesnost se je začela s koncertom, pri katerem so sodelovale sestre različnih provinc. Slovesno mašo pa je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Kvatrnica na Mirenskem Gradu v znamenju glasbe

Na Mirenskem Gradu so ta konec tedna praznovali god Žalostne Matere Božje ter glavni romarski shod – kvatrnico. Priprave na praznik so potekale v glasbenem duhu, saj so ustvarjalci želeli predstaviti zgodovino cerkvenega petja na Gradu.


Škof Šuštar mladim: Prinašajte Jezusa v vse kotičke življenja, vse odnose in vse vaše delovanje

Šest tisoč mladih, večina slovenskih škofov in 150 duhovnikov je pri cistercijanskem samostanu v Stični zbranih na tradicionalnem narodnem srečanju katoliške mladine.


Pregled domačih dogodkov, od 7. do 14. septembra 2018

Dogajanje v preteklih dneh je zaznamovalo oblikovanje že 13. slovenske vlade, na Bledu je potekal še en strateški forum, odmevala pa je tudi odločitev sodišča o izpustitvi Milka Noviča na prostost. Pretekli konec tedna je bilo zaradi malega šmarna slovesno po Marijinih cerkvah, sodelavci Radia Ognjišče pa smo sklenili že deveto kolesarsko romanje.


Kaj prinašajo spremembe v reorganizaciji Centrov za socialno delo?

S prihodnjim mesecem bo začela veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo, po kateri se bo zdajšnjih 62 centrov spojilo v 16 večjih. Tako naj bi med drugim poenotili delovanje centrov ter povečali učinkovitost in kakovost njihovega dela. Z začetkom prihodnjega leta pa bo zaživel še informativni izračun, na podlagi katerega se bodo določene pravice avtomatsko podaljševale.


Župnije vedno težje pokrivajo redne stroške

V Cerkvi v Sloveniji so s 1. julijem začele veljati nove višine priporočenih mašnih darov. O tem smo se pogovarjali z ekonomom ljubljanske nadškofije Blažem Gregorcem. Pojasnil je, da so mašni darovi za nekatere duhovnike edini dohodek, in spregovoril o tem, kako je financiranje duhovnikov urejeno v tujini.


Novejše novice | Starejše novice