Ljubljana, petek, 14. december 2018, 02:27

Sprejem dogovora o migracijah spremljajo tudi protesti v Ljubljani

V maroškem Marakešu so članice Združenih narodov potrdile globalni dogovor o migracijah. Ta je razdelil evropske države in slovensko javnost. Nekaj več kot deset držav med njimi večinoma evropskih pa tudi ZDA, ni pristopilo k dogovoru, saj enači nezakonite in zakonite migracije. To trdijo tudi v slovenski opoziciji, ki je vlado pozvala k odstopu od dogovora ter napovedala referendum.


Kdaj nova lastovka slovenske pomladi?

Slovenska ljudska stranka je v minulem tednu z akademijo v Unionski dvorani v Ljubljani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik zveze Ivan Oman, ki je opozoril na okoliščine, kot je sam poudaril - kmečkega punta 12. maja 1988 - prve lastovke slovenske pomladi. Strankam, ki so se kmalu zatem povezale v Demos, pa je predlagal sodelovanje, saj samo to lahko prinese novo pomlad.


Pregled domačih dogodkov od 30. 11. do 7. 12. 2018

Vstopili smo v adventni čas, še posebej otroci pa so se razveselili prihoda sv. Miklavža. Na političnem prizorišču so bile v soju žarometov občine, v katerih je potekal drugi krog volitev, znova pa je prišlo do pretresov na področju otroške kardiokirurgije. Sindikati javnega sektorja in vlada so podpisali stavkovne sporazume in dogovor o plačah, na Pokljuki pa se je začela nova sezona svetovnega biatlonskega pokala.


Ekonomist Lahovnik o aktualnih gospodarskih zadevah

V pogovoru z ekonomistom in profesorjem dr. Matejem Lahovnikom smo se pogovarjali o dvigu plač v javnem sektorju, dvigu minimalne plače, kandidatu za guvernerja Banke Slovenija Boštjanu Vasletu, nihanju Bitcoina, izstopu Katarja iz agencije Opec in o vplivu Brexita na gospodarstva v EU.


Koprska občinska volilna komisija je zavrnila ugovora Popoviča in Bržana

Koprska občinska volilna komisija je v celoti zavrnila ugovora Borisa Popoviča in Aleša Bržana v zvezi z nepravilnostmi v drugem krogu lokalnih volitev. Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur je pojasnil, da se je število glasov spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja zmagovalec lokalnih volitev v Kopru.


Robida v čustvenem zapisu kritičen do dogajanja v zvezi z otroško srčno kirurgijo

Nekdanji član sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni in strokovnjak za varnost bolnikov Andrej Robida je na javnost naslovil čustveno pismo. V njem je opozoril na zaznane nepravilnosti pri obravnavi najmlajših v programu otroške srčne kirurgije v ljubljanskem kliničnem centru. Tam vztrajajo, da za bolnike, ki se zdravijo pri njih, dobro skrbijo. Razplet zgodbe naj bi bil po napovedih resornega ministra Sama Fakina znan približno v tednu dni.


Odnose med Slovenijo in Avstrijo trenutno precej zaznamujejo migracije

Marjan Šarec se je mudil na prvem dvostranskem obisku ene od sosednjih držav v vlogi slovenskega premierja. Gostila ga je Avstrija. Šarec se je srečal s kanclerjem Sebastianom Kurzem, sprejel ga je tudi tamkajšnji predsednik Alexander van der Bellen. Kot običajno, je bila to priložnost za potrditev dobrih dvostranskih odnosih in zavezo za rešitev še odprtih vprašanj. Ena od stalnic dialoga Ljubljane in Dunaja je položaj slovenske manjšine, tokrat so ga zasenčili aktualni izzivi, med njimi migracije.


Teološka fakulteta v Teden univerze z 20 publikacijami

Teološka fakulteta se v Teden Univerze vsako leto vključuje s predstavitvijo publikacij, v katerih je zbrano njihovo raziskovalno delo, ki je vsakokrat sad večletnih raziskovanj. Prav danes so na predstavitvi publikacij predstavili 20 publikacij – kar je veliko. Sicer pa to ne preseneča, saj so njihovi raziskovalci in učitelji na lestvici, ki ocenjuje ustvarjalnost slovenskih raziskovalcev, uvrščeni v sam vrh humanistike, nam je sporočil dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek.


Slovenska Karitas za prizadete v zadnjih poplavah zbrala že več kot 18.600 evrov

Slovenska karitas je za zdaj za pomoč ob poplavah v Jelendolu in Tržiču zbrala dobrih 18.600 evrov. Ob tem se zahvaljuje darovalcem in tudi prostovoljcem na terenu, ki so odgovorili na stisko sodržavljanov.


Zasavje še vedno v pričakovanju gospodarskega prestrukturiranja

Država se še vedno ukvarja z zapiranjem Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je začelo že leta 2000. Sprva je bilo dokončno zaprtje predvideno v letu 2015, novela zakona, ki je v obravnavi na parlamentarnem Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, pa zdaj zaključek rudarskih del predvideva konec naslednjega leta. Rok za izvedbo likvidacije družbe Rudnik Trbovlje-Hrastnik pa je 31. december 2020.


Novejše novice | Starejše novice