Ljubljana, četrtek, 22. marec 2018, 10:42

Pregled dogodkov od 9. - 16. marca 2018

Za nami je teden, v katerem so se zaradi taljenja snega kot posledice nenadne otoplitve razlivale številne reke po državi, medtem pa je po zaslugi stavke šolnikov, drugega tira in padca vlade nastal pravi hudourniški potok na politični sceni. Ta ni odnesel le premierja Mira Cerarja, ampak tudi pogajanja s sindikati. Vseeno je svetla točka tega tedna katoliško šolstvo, ki smo mu na Radiu Ognjišče dali največ besede prav dan po premierjevem odstopu. Samo v četrtek smo s pomočjo darovalcev zbrali več tisoč evrov za mlade učence in dijake iz socialno ogroženih družin.


Katoliški pedagogi o temelju družine in medosebnih odnosov

Društvo katoliških pedagogov Slovenije jutri pripravlja svojo letno skupščino. Ob peti obletnici izvolitve papeža Frančiška jih bo nagovorila dolgoletna dopisnica iz Rima Mojca Širok. Osrednji del pogovora pa bodo posvetili vprašanju, kako pritegniti mlajše pedagoge v svoje vrste.


Gibanje Prebudimo Slovenijo s pozivom k povezovanju demokratičnih strank v predvolilno koalicijo

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo pripravlja jutri v Ljubljani Zbor kristjanov in ljudi dobre volje, na katerem bo predstavljena tudi posebna izjava demokratičnim strankam, da se povežejo v predvolilno koalicijo.


Nov referendum?

Vrhovno sodišče je včeraj, kot smo poročali, ugodilo pritožbi pobudnika referenduma Vilija Kovačiča in razveljavilo rezultate referenduma o uveljavitvi zakona o drugem tiru Divača-Koper iz lanskega septembra.


Ali bodo volitve redne ali izredne, še ni jasno

Miro Cerar je danes na novinarski konferenci, na kateri je sporočil, da odstopa s premierskega položaja, dejal, da bo predsednik republike odločil, ali bodo volitve, ki bodo sledile, redne ali izredne. Postopek odstopa predsednika vlade je določen v zakonu o vladi in poslovniku DZ.


Vrhovno sodišče ugodilo Kovačiču, o drugem tiru bomo odločali znova

O zakonu za izgradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper bomo odločali še enkrat. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi predsednika gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča in razveljavilo rezultate lanskega septembra izvedenega referenduma o tem projektu. Postopek bo tako treba ponoviti. Po besedah Kovačiča se zdaj začenja borba za datum novega referenduma. Kot je predlagal, bi ga veljalo izpeljati hkrati z volitvami.


Katoliški pedagogi se strinjajo s sindikalnimi zahtevami, a opozarjajo na etični vidik

V izobraževalni sistem je vključena tudi večina članov Društva katoliških pedagogov Slovenije, ki pozorno spremljajo aktivnosti v zvezi s sredino stavko učiteljev in vzgojiteljev. Ta bo druga po vrsti v času pogajanj o odpravi plačnih anomalij, 17. aprila pa je možna še tretja. S stavkovnimi zahtevami se strinjajo, saj se po njihovi oceni nanašajo na popravo krivic v vrednotenju učiteljskega in vzgojiteljskega dela. Bojijo pa se, da bo jutrišnji protest le kaplja v morje nepravilnosti v slovenski družbi.


Policija svetuje: Ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik

Čeprav je pomlad tako rekoč že pred vrati, je zimska oprema vozil še vedno priporočljiva. Policisti svetujejo, da ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik, ki so sicer obvezne (le) do 15. marca. Če pa jih že boste zamenjali z letnimi, imejte v prtljažniku vsaj verige ali verigam enakovredne pripomočke, ki jih boste lahko hitro namestili ob morebitnem nenadnem poslabšanju voznih razmer. Že za ta konec tedna so namreč za nekatere kraje zopet napovedane snežne padavine.


V Ljubljani vrata odprl sejem Dom

Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je od danes do nedelje v znamenju mednarodnega sejma Dom. Sejem letos poteka z geslom Ključne rešitve za varčen, varen in trajen dom, na njem pa se bo na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavljalo 590 podjetij iz 33 držav. Organizatorji si obetajo preko 50.000 obiskovalcev.


Peterle po srečanju z Junckerjem: Bruselj želi igrati konstruktivno vlogo

Evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle se je ob robu prvega dne marčevskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Ta naj bi se tako odzval na Peterletovo januarsko pismo, ki ga je naslovil na voditelje osrednjih ustanov Evropske unije. V njem se je zavzel za dosledno uveljavitev pravnega reda. Uresničitev arbitražne razsodbe o meji med našo državo in Hrvaško je bila ena od točk več kot pol ure dolgega pogovora z Junckerjem, ki ga je Peterle označil kot dobrega.


Novejše novice | Starejše novice