Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 06:35

Pregled domačih dogodkov od 8. junija do 15. junija 2018

Dogajanje v preteklih nekaj dneh so zaznamovale povolilne aktivnosti in neurje, ki je prizadelo okolico Črnomlja in Novega Mesta. V ospredje pa postavljamo tudi slovesnosti ob jubileju zlatomašnika nadškofa Antona Stresa in 110. obletnici ustanovitve župnije Ljubljana Vič.


Pahor bo sklical ustanovno sejo državnega zbora

Državna volilna komisija je brez zapletov sprejela poročilo o izidu predčasnih parlamentarnih volitev, kar pomeni, da so že znani izidi glasovanja zdaj tudi uradni. Poročilo bo danes prejel predsednik republike Borut Pahor, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora.


Ernest Petrič: Spomini in spoznanja

Na Gradu Jable v Loki pri Mengšu so sredi tedna predstavili knjigo Ernesta Petriča Spomini in spoznanja. Diplomat, pravnik, politik. Kot sam pravi, ne gre za znanstveno predstavitev in analizo dogajanj, ampak za zapis po spominu, ki pa prispeva k razumevanju nastanka slovenske države in njene uveljavitve v mednarodni skupnosti. O knjigi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi iz Celovca v sodelovanju s Koordinacijskim odborom za raziskovanje diplomatske zgodovine, so spregovorili avtor, recenzenta Marko Pavliha in Andrej Rahten, za založbo pa Hanzi Filipič.


Goduje eden zelo priljubljenih svetnikov sv. Vid

Danes goduje sv. Vid, ki je eden najbolj češčenih svetnikov na Slovenskem, o čemer po pisanju revije Ognjišče pričajo številne njemu posvečene cerkve.


AVDIO: Akcija Otroci nas potrebujejo

Slovenska karitas je začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami.


Nadškofija Ljubljana v odgovoru na razlastitev pokopališča v Šentvidu: V postopkih MOL-a se kaže nova oblika nacionalizacije premoženja

Poročali smo, da želi Mestna občina Ljubljana župnijo Šentvid nad Ljubljano razlastiti pokopališča in kapele, v kateri je pokopan tudi narodni buditelj Blaž Potočnik. Na dogajanje se je na pobudo Radia Ognjišče, danes odzvala tudi Nadškofija Ljubljana. Kot so zapisali na Tiskovnem uradu je postopek MOL-a nekoliko presenetljiv, v celoti pa podpirajo prizadevanja tako župnije, kot Četrtne skupnosti in Društva Blaž Potočnikova čitalnica, ki so se odločno zavzeli proti razlastitvi.


Bolniki kljub poplavam na romanje v Lurd

Slovenski bolniki, pomočniki in zdravstveno osebje so se že trinajsto leto na vlaku in letalu v Lurd pridružili romarjem iz Gorice, Trsta, Vidma, Benetk in Adrie. Tema letošnjega romanja ob 160-letnici prikazovanj v Lurdu je: »Kar koli vam reče, storite«. Naše romarje poleg treh duhovnikov spremlja tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih.


V Črnomlju se znova kaže solidarnost Slovencev

Posledice minulega neurja s točo, veliko kot jabolko, so si v sredo na območju Občine Črnomelj ogledali predstavniki Karitas skupaj z novomeškim škofom Andrejem Glavanom. Kot pravi generalni tajnik Škofijske Karitas Novo mesto Gregor Vidic, je obseg škode izven proporcev, hvaležen pa je za dobroto ljudi, ki so v teh dneh za pomoč pri sanaciji darovali že 40.000 evrov.


Rupel: Želel bi si sredinsko vlado ali veliko koalicijo

Matej Tonin ostaja predsednik Nove Slovenije. Takoj po volitvah je zaradi neizpolnjenih pričakovanj o desetih poslanskih mandatih ponudil svoj odstop, a ga svet stranke na včerajšnji seji ni sprejel. Prvo analizo volitev je danes opravil izvršni odbor SMC-ja. Nekdanji minister Dimitrij Rupel je za naš radio komentiral povolilno kombinatoriko.


AVDIO: Darja Žnidaršič o terapevtskih učinkih živali

Prisotnost domačih živali ali hišnih ljubljenčkov človeku lahko prinese sprostitev, veselje, družbo, pa tudi zdravilne učinke, a le, če so živali same zadovoljne, spoštovane in pravilno negovane. Zato je skrb zanje velika odgovornost.


Novejše novice | Starejše novice