Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Desnica pred volitvami v iskanje skupnih točk

Slovenija | 08.03.2018, 15:17

Prvaki petih strank z desnega političnega pola so včeraj na javni tribuni v celjskem Narodnem domu razpravljali o tem, kam naj gre v prihodnje Slovenija. Pogovor je pripravil Inštitut dr. Antona Korošca, po besedah udeležencev pa želijo v politični prostor še pred volitvami sprožiti razpravo o ključnih vsebinskih vprašanjih.

Posvet, ki je potekal na pobudo Slovenske ljudske stranke, je včeraj zvečer privabil izjemno veliko množico, dvorana Narodnega doma je bila nabito polna. Namen je bil v prvi vrsti javnosti predstaviti fokus sprememb, ki jih Slovenija potrebuje v prihodnje in ki so stične vsem petim desnosredinskim strankam. Vsi prvaki strank po vrsti so poudarjali, da Slovenija potrebuje močan glas desne sredine v parlamentu in v vladi prav zaradi nujnosti sprejemanja vrednot slovenske pomladi. V slabih dveh urah je potekal odprt pogovor o številnih programskih smereh: gospodarstvo, decentralizacija, družinska politika, sociala in zdravstvo, finance, varnost, kultura.

Prvaki desnosredinskih strank
Prvaki desnosredinskih strank © SLS

Gostitelj predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je izpostavil, da je povezovanje ključna sestavina uspeha Slovenije v prihodnje. S tem ni imel v mislih le togega povezovanja političnih strank, pač pa je po njegovem prepričanju v Sloveniji premalo povezovanja ljudi. Prav to je razlog vse večjega razočaranja ljudi, ki ostajajo doma, namesto da bi odšli na volitve. SLS si želi več pogovora o razvojnih temah. Prioritete so jasne: znamo gospodarno, sobivamo varno in delujemo lokalno.

Predsednik NSi mag. Matej Tonin je v iskanju stičnih točk izpostavil področje družinske politike, zaskrbljujoče demografske kazalce, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. Zaveda pa se, da med peterico strank poleg skupnih točk obstajajo tudi razlike. Med skupnimi je dodal še debirokratizacijo države in reformo šolstva, med razlikami pa je izpostavil odnos do upravljanja državne lastnine in reforme sodstva. Kot je dejal, v NSi ne želijo, da bi upravljanje državnih podjetij iz rok levih predali v roke desnih, prav tako si ne želijo, da bi slabe sodnike zamenjali z "našimi" sodniki, pač pa je treba za državna podjetja poiskati čim boljše lastnike, v sodstvu pa poskrbeti za neodvisne in dobre sodnike.

Prvak SDS Janez Janša se je zahvalil inštitutu Antona Korošca za ta poskus povezovanja, ki je nujen pogoj za uresničitev zastavljenih programov. Med drugim stranke delijo podobne poglede na ureditev gospodarskega in poslovnega okolja, v katerem bo lastnina spoštovana in bodo solidarni, a le do tistih, ki si sami res ne morejo pomagati. Največja množična krivica se po njegovem godi nekaj sto tisoč upokojencem, ki za minulo delo mesečno prejmejo po nekaj sto evrov, na drugi strani pa so nekateri deležni mnogih privilegijev. "Potrebna je izravnava v smer pravičnosti in v skupini teh stranki, mogoče pa še pri kateri, vidim potencial, da to naredimo," je dejal Janša in dodal, da dokler tega in dokončne tranzicije Slovenije ne bomo izpeljali, vse dotlej ne bomo normalna država. Janša je poudaril tudi demografski problem, ki pa ga po njegovem mnenju ne moremo reševati s povečanjem števila otrok migrantov.

Prvak Nove ljudske stranke Franc Kangler je v uvodu izpostavil nedelujoč pravosodni sistem in kršenje demokratičnih človekovih pravic Slovencev. Povezovanje je nujno, pravi Kangler, če se bomo borili za malega človeka, za demokracijo in za Slovenijo.

Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družino je to srečanje razglasil za zgodovinski dogodek, ki polovici slovenskih državljanov vliva novo upanje. Slovenija mora v pravo smer – v smer, ki bo ljudem ponujala dostojno življenje in izpolnitev talentov. Skladno s svojim programom je dal v ospredje ukrepe družinske politike, skrb za ranljive prebivalce in kmete.

Zidanšek je včerajšnje srečanje označil kot pomembno, saj prinaša sporočilo, da se tudi na desni sredini znajo pogovarjati, zato verjame, da jim skupaj letos lahko uspe prevzeti upravljanje države.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...