Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Bo na parlamentarnih volitvah spet uspel preprost trik z novim obrazom?

Slovenija | 10.03.2018, 12:30

Na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Sloveniji bi bila koristna sprememba oblasti. Po besedah političnega analitika dr. Aleša Mavra jo glede na aboniranost ene opcije na vrhu države narekuje že politična higiena. Kot je dodal v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, je spremembo mogoče doseči le s koncentracijo vseh tistih strank in skupin, ki so pripravljene nanjo.

Dr. Maver je prepričan, da se bo bes volivcev zaradi neurejenega zdravstva, kaotičnih razmer na področju obrambe, neenotne zunanje politike in še česa skoraj zagotovo izlil na SMC. "Ena stvar, ki jo je že tri mesece pred volitvami mogoče napovedati, je, da bo ta stranka doživela hude izgube. Kako velike bodi, je relativno težko reči. Verjetno ne bodo tako drastične kot pri PS, ki je izgubila 90 odstotkov glasov. Sam računam, da bo izgubila vsaj dve tretjini dozdajšnje moči." To pomeni novo razporeditev več kot 200 tisoč glasov iz bazena SMC.

Kljub ugodnim gospodarskim kazalcem dr. Maver zaznava veliko željo volivcev po spremembi. Kdo je lahko njen nosilec? "Edina resna alternativa je dozdajšnja desnosredinska opozicija," je odgovoril dr. Maver, ki trenutno ne vidi gibanja volivcev v to smer. "Očitno bodo spet glasovali ali za novi obraz ali za manjšo koalicijsko stranko, ki bi tako prevzela večino glasov večje, kar bi bil unikum v slovenski politični zgodovini." Če bo tako, bodo po besedah dr. Mavra volivci obstali na pol poti. "Njihova vest bo na nek način pomirjena, ker so kaznovali slabo vlado. Ne glede na to, ali bodo ti glasovi šli k Marjanu Šarcu ali Dejanu Židanu, bo osnovna politična usmeritev ostala nespremenjena."

Zdi se, tako dr. Maver, da je prav fama novega obraza največja ovira pri prepričevanju volivcev za resnično spremembo. "Že tretjič, čeprav bi lahko rekli celo četrtič, bo uspel ta preprost trik. Kar je največji dosežek politične opcije, ki je praktično abonirana na oblast, je v tem, da je zabrisala kontinuiteto svojega vladanja. Volivec vsaj s prostim očesom ne vidi, da od Pahorja do danes praktično ni bilo spremembe oblasti." Ker tega ne vidi, se marsikdo zlahka potolaži, da glasuje za nekaj novega, kar se potem izkaže za staro.

Edina možnost za to, da desna sredina doseže odmevnejši rezultat, je, tako dr. Maver, da se stranke, ki sodijo vanjo, že pred parlamentarnimi volitvami jasno zavežejo k poznejšemu sodelovanju. Ključnega pomena je tudi taktika. "Mislim, da so tri, največ štiri liste tisto, kar bi bilo smiselno. Da torej večje stranke na svoje liste vzamejo nekatere manjše, ki same ne bi mogle prestopiti štiriodstotnega praga," je prepričan dr. Maver.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...