Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 04:24

Bo na parlamentarnih volitvah spet uspel preprost trik z novim obrazom?

Državni zbor
Foto © www.dz-rs.si

Na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Sloveniji bi bila koristna sprememba oblasti. Po besedah političnega analitika dr. Aleša Mavra jo glede na aboniranost ene opcije na vrhu države narekuje že politična higiena. Kot je dodal v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, je spremembo mogoče doseči le s koncentracijo vseh tistih strank in skupin, ki so pripravljene nanjo.

Dr. Maver je prepričan, da se bo bes volivcev zaradi neurejenega zdravstva, kaotičnih razmer na področju obrambe, neenotne zunanje politike in še česa skoraj zagotovo izlil na SMC. "Ena stvar, ki jo je že tri mesece pred volitvami mogoče napovedati, je, da bo ta stranka doživela hude izgube. Kako velike bodi, je relativno težko reči. Verjetno ne bodo tako drastične kot pri PS, ki je izgubila 90 odstotkov glasov. Sam računam, da bo izgubila vsaj dve tretjini dozdajšnje moči." To pomeni novo razporeditev več kot 200 tisoč glasov iz bazena SMC.

Kljub ugodnim gospodarskim kazalcem dr. Maver zaznava veliko željo volivcev po spremembi. Kdo je lahko njen nosilec? "Edina resna alternativa je dozdajšnja desnosredinska opozicija," je odgovoril dr. Maver, ki trenutno ne vidi gibanja volivcev v to smer. "Očitno bodo spet glasovali ali za novi obraz ali za manjšo koalicijsko stranko, ki bi tako prevzela večino glasov večje, kar bi bil unikum v slovenski politični zgodovini." Če bo tako, bodo po besedah dr. Mavra volivci obstali na pol poti. "Njihova vest bo na nek način pomirjena, ker so kaznovali slabo vlado. Ne glede na to, ali bodo ti glasovi šli k Marjanu Šarcu ali Dejanu Židanu, bo osnovna politična usmeritev ostala nespremenjena."

Zdi se, tako dr. Maver, da je prav fama novega obraza največja ovira pri prepričevanju volivcev za resnično spremembo. "Že tretjič, čeprav bi lahko rekli celo četrtič, bo uspel ta preprost trik. Kar je največji dosežek politične opcije, ki je praktično abonirana na oblast, je v tem, da je zabrisala kontinuiteto svojega vladanja. Volivec vsaj s prostim očesom ne vidi, da od Pahorja do danes praktično ni bilo spremembe oblasti." Ker tega ne vidi, se marsikdo zlahka potolaži, da glasuje za nekaj novega, kar se potem izkaže za staro.

Edina možnost za to, da desna sredina doseže odmevnejši rezultat, je, tako dr. Maver, da se stranke, ki sodijo vanjo, že pred parlamentarnimi volitvami jasno zavežejo k poznejšemu sodelovanju. Ključnega pomena je tudi taktika. "Mislim, da so tri, največ štiri liste tisto, kar bi bilo smiselno. Da torej večje stranke na svoje liste vzamejo nekatere manjše, ki same ne bi mogle prestopiti štiriodstotnega praga," je prepričan dr. Maver.

Ne spreglejte: