Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kozlovičeva vodi intenzivna pogajanja s sindikati javnega sektorja

Slovenija | 07.03.2018, 14:10

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič ima te dni veliko dela. Potem ko je prevzela vodenje skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja, nadaljuje pogovore z njimi o novih izhodiščih. Prvi dan tega tedna sta prišla na vrsto Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše Sviz, ter skupina sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Z predstavniki slednje se Kozlovičeva spet srečuje v tem popoldnevu. Tudi nov sestanek s Svizom je predviden še ta teden, saj nas v prihodnjem čakajo stavka in shodi v njegovi organizaciji. Včeraj so bili z zadnjimi vladnimi pogajalskimi izhodišči seznanjeni policisti. Sindikat delavcev zdravstvene nege Slovenije ter Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije jih že poznata, v današnjem dopoldnevu sta Kozlovičevi podala svoji mnenji.

Najprej velja povedati, da niti vlada niti sindikati javnega sektorja ne razkrivajo vsebine pogajanj. Kar pobegne v javnost, so ocene napredka. Načeloma prihaja do bližanja stališč. "Glede na to, da želimo intenzivirati ta pogajanja in res priti do pozitivnih zaključkov za naše zaposlene, ki bodo tudi v dobrobit državljanov in države, smo na pravi poti," je že pred dnevi sporočila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar.

Prve vsebinske pogovore sta po besedah Radivoja Uroševiča včeraj dočakala oba policijska sindikata. "Verjetno bomo pogajanja z vladno stranjo nadaljevali v začetku prihodnjega tedna." Prvi mož Policijskega sindikata Slovenije se zavzema za to, da bi vladni predlog zaobjel vse zahteve policistov. Ti namreč od sredine februarja stavkajo. Ob tem kot neresne ocenjujejo razloge za stavko in protestni shod, ki so ju za 11. april napovedali v Konfederaciji slovenskih sindikatov. V tej med drugim zahtevajo linearen dvig plač v višini osmih odstotkov.

Že precej prej, čez teden dni, bodo znova stavkali člani Sviza. Ob tem bodo v večjih mestih po državi pripravili shode. Če z vlado ne bodo uspeli skleniti sporazuma, bodo v aprilu oziroma maju stopnjevali stavkovne aktivnosti. Po zadnjih pogajanjih so ocenili, da bo za dosego cilja treba pokazati še zelo veliko volje. "To funkcijo opravljam s ciljem, da pridemo do ustreznega dogovora, zato verjamem, da se lahko sporazumemo," je v ponedeljek poudarila Kozlovičeva. Tudi po srečanju s Počivavškovo skupino sindikatov je bila njena ugotovitev podobna. Počivavšek je po drugi strani opozoril, da je razlika v stališčih še naprej precejšnja.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...