Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 12:34

V Mariboru sveta maša ob 10. obletnici smrti Chiare Lubich

Chiara Lubich
Foto © ARO

V sredo bomo minilo 10 let od smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich, za katero že poteka postopek za blaženo. Osrednja prireditev na svetovni ravni je bila prejšnjo soboto v Castel Gandolfu. V Ljubljani bo prireditev z okroglo mizo v ponedeljek, 19. marca, že danes popoldne pa bo poseben program s sveto mašo v stolni cerkvi v Mariboru.

Člani Gibanja fokolarov iz Vzhodnega dela Slovenije se bodo ob 16. uri zbrali v mariborski stolnici na akademiji, ob 17.00 pa bo sledila sveta maša ob 10. obletnici Chiarine smrti. Letos so po vsem svetu poudarili družbeno razsežnost njene karizme edinosti.

Zato bo temu posvečeno tudi predavanje, ki ga pripravljajo v Ljubljani, posvečeno temu. Gost večera bo ekonomist prof. Luigino Bruni. Tržna družba je namreč vse bolj podobna religiji, ki ima svoje podobe, obrede in templje. Zato je nujno ponovno odkrivati preroške razsežnosti ekonomije in družbe. Pri tem nam lahko preroki od včeraj in danes pomagajo živeti sedanjost in prepoznavati »noči« sveta z zaupanjem in pogumom.

Luigino Bruni je italijanski ekonomist, pisatelj in publicist. Koordinira projekt Občestvena ekonomija, ki ga je v Braziliji leta 1991 začela Chiara Lubich in povezuje okrog 1000 podjetij po vsem svetu. Gre za novo ekonomsko kulturo, ki temelji na vzajemnosti in daru ter predlaga podjetnikom, da prostovoljno namenijo del dobička za razvojne projekte v različnih delih sveta.

Bistvo Chiarine karizme je sicer odgovor na Jezusovo prošnjo Očetu: Da bi bili vsi eno. V enem od svojih intervjujev je tako med drugim dejala: »Če bi morala zapustiti svojo dediščino, bi vsem zapustila Jezusa med nami: Ljubite se med seboj, kakor nas je ljubil Jezus; bodite pripravljeni umreti drug za drugega, bodite družina. Vse je v tem.«


Ne spreglejte: