Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kaj se dogaja s ključnim zakonom zdravstvene reforme?

Slovenija | 07.03.2018, 15:45

Ministrstvo Milojke Kolar Celarc želi še v marcu v parlamentarni postopek potisniti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Prej mu mora zeleno luč prižgati vlada. A v koaliciji zadnje različice besedila še niso prejeli, zato niso zadovoljni. Nerazumljivo se jim tudi zdi, da je predlog po drugi strani že v rokah socialnih partnerjev.

Zdravstveno ministrstvo je koalicijskim partnerjem vsebino ključnega zakona zdravstvene reforme nazadnje predstavilo sredi januarja. Kmalu zatem je prejelo njihove pripombe, kot zagotavlja, jih je v veliki meri tudi upoštevalo. Koalicijski partnerji bi morali novo različico besedila dobiti v prvi polovici februarja, a ga še nimajo na svojih mizah. Preden bi jim ministrstvo Kolar Celarčeve predlog znova posredovalo, ga je želelo, kolikor se le da, uskladiti še s socialnimi partnerji. "Takšno ravnanje je nedopustno, gre za sprenevedanje. Da predlog prejmejo prej drugi kot mi, ki smo nanj dali pripombe, je nesprejemljivo," je ocenila poslanka SD Bojana Muršič. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je potezo označil za predvolilni manever. "Verjetno bi želeli dobiti soglasje socialnih partnerjev in s tem koaliciji mahati pred nosom ter izsiljevati, da bi bil zakon sprejet. To je postavljanje pred dejstvo."

Gantar je opozoril, da se tako pomembnega zakona tik pred volitvami ne da sprejemati. "Tudi mi se sprašujemo o smiselnosti sprejemanja ukrepov pred koncem lanskega leta in v letošnjem januarju, torej zakonov, ki bodo imeli daljnosežne posledice - tudi potem, ko bosta ta ministrica in ta vlada odšli. Želimo, da se to nemudoma ustavi," je za naš radio poudaril Danijel Bešič Loredan, ki je oblikoval Gibanje Skupaj naprej, s katerim želi zdravstvo vrniti ljudem. Na zdravstvenem ministrstvu bi morali po njegovem v zadnjih treh mesecih mandata opravljati le tekoče posle, vse pa nas čaka razmislek o tem, kako naprej. "Upam, da bomo vsi dobro brali vsebinske programe vseh, ki se bodo udeležili volitev. Tistega, ki ga bomo izbrali, bo postavljal sistem. Naj ne ponovimo napake s SMC, ki je dobila 30 odstotkov, imela je vajeti v rokah, po štirih letih pa vidimo katastrofalen rezultat vladanja in vodenja nekoga, ki o zdravstvu očitno nima pojma," je bil jasen Bešič Loredan.

"V zdravstvu je bilo v tem mandatu narejene preveč škode," je prav tako menil Gantar. Ob tem je skoraj neizbežno vprašanje, kaj je za to, da bi bilo drugače, naredil njegov DeSUS, ki je druga najmočnejša stranka v aktualni vladi. Je izkoristil vse možnosti, ki jih je imel? Odgovor verjetno pozna tudi sam.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...