Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:14

Rojčevo čaka težko delo za slovensko manjšino v italijanskem senatu

Tatjana Rojc
Foto © Facebook Tatjana ROJC Senator

Premešano razmerje sil po tokratnih volitvah v Italiji bo pomembno vplivalo tudi na nadaljnje življenje in delo slovenske manjšine pri zahodnih sosedih. Ta je zadovoljna, da se je v parlament v Rimu prebila njena predstavnica, a skrbi, kaj bo sploh uspela narediti v prihodnjih petih letih, ostajajo.

V italijanski senat je bila izvoljena zamejska Slovenka Tatjana Rojc. Literarna teoretičarka je v Furlaniji - Julijski krajini kandidirala na listi Demokratske stranke. Kot je znano, je ta utrpela močan poraz, zato bo, kot kaže, Rojčeva v opoziciji. Zaveda se, da tudi zato njeno prihodnje delo ne bo lahko. "V tem trenutku je še veliko nejasnosti, kdo bo sploh predsednik vlade in ali bo v parlamentu sploh mogoče vzpostaviti neko večino. Moramo še malo počakati, da vidimo, kakšne bodo razmere," je za naš radio pojasnil tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek.

Rojčeva po njegovih besedah uživa podporo naših rojakov pri zahodnih sosedih, njena prednostna naloga bodo pogovori o zajamčenem slovenskem predstavniku v Rimu. "Tu bo nujen tudi globok razmislek znotraj naše manjšine. Sesti bo treba za pogajalsko mizo s pravniki in strokovnjaki, ki bodo svetovali, katere so možnosti, da pride do popravka, ki bi olajšal njegovo izvolitev," je prepričana Rojčeva. Čavdek je pritrdil njenim besedam, ob tem je dodal, da bo svoje morala prispevati tudi matična domovina. "Brez pomoči Slovenije je tak dosežek skoraj nemogoč. Slovenija mora nastopiti tako, da bo obstajala vzajemnost pri obravnavanju oziroma zaščiti narodnih manjšin," je poudaril.


Ne spreglejte: