Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:13

Pahor mora v 24 urah podati svoje mnenje o razmerah v Slovenski vojski

Slovenska vojska
Foto © www.slovenskavojska.si

Državni zbor je pozval predsednika republike Boruta Pahorja, naj v 24 urah poda svoje mnenje o razmerah v Slovenski vojski. Naj se izjasni vrhovni poveljnik obrambnih sil, so zahtevali v SDS in NSi, temu so pritrdile vse poslanske skupine, izjema je Levica. V SDS in NSi so podali tudi nekatera priporočila, o katerih bo po predstavitvi Pahorjevih ugotovitev še tekla beseda v hramu demokracije, čeprav jih je matični parlamentarni odbor zavrnil. Iz kabineta predsednika republike so sporočili, da bo Pahor pred poslance stopil v sredo. Na oceni, ki jo bo podal, bo temeljila njihova nadaljnja razprava.

Poslanec največje opozicijske stranke Žan Mahnič je pojasnil, da je predlog SDS in NSi, naj Pahor poda mnenje, hkrati kritika celotnega mandata, kritika neplodnih let na ministrstvu za obrambo in tudi kritika aktualnega predsednika republike, ki je v času, ko je bil premier, dovolil, da je Slovenska vojska v finančnem pogledu utrpela tako hud udarec. "Gospodarski položaj se izboljšuje in zaradi tega iz vojske odhajajo številne pripadnice in pripadniki. Z domovinskim pogumom in ponosom, žal, ne morejo plačevati položnic," je menil.

Poslanec SMC Marjan Dolinšek je spomnil, da je razprava o razmerah v Slovenski vojski parlamentarni odbor za obrambo in tudi državni zbor v celoti zaposlovala že večkrat v aktualnem mandatu. Tudi Pahor je po njegovem že večkrat poudaril zaskrbljenost in nujnost posodobitve naših obrambnih. Kljub temu Dolinšek meni, da je smiselno, da se Pahor znova izreče o tem, saj bo njegovo mnenje prispevalo k realni oceni stanja namesto nepreverjenih informacij, ki vznemirjajo javnost.

Po besedah poslanca SDS Franca Breznika je Slovenska vojska ogrožena zaradi nizkega financiranja in tudi zaradi pomanjkanja pravih vrednot. Slovenija se ne drži zavez Nata, zaradi česar so naše obrambne sile tehnološko zaostale, njihova usposobljenost je nizka, zaščitna sredstva in vozni park so zastarela. Breznik je opozoril tudi na padec morale in dvig apatičnosti v Slovenski vojski, ki ga nihče ni sposoben ustaviti. "Problem je tudi padec zaupanja v nadrejene in posledično bojne morale v enotah," je dodal. Omenil je še neprimerno kadrovsko politiko.

V DeSUS so se strinjali, da je prav, da se o stanju v Slovenski vojski izreče Pahor. A poslanec Peter Vilfan je prepričan, da je to tema, ki je ne bi smeli spolitizirati oziroma na njej pridobivati političnih točk.

Po besedah poslanca SD Matjaža Nemca je več dejavnikov, ki vplivajo na razmere, v kakršnih se je znašla Slovenska vojska. Kot je poudaril, je treba priznati, da so se napori ministrice za obrambo Andreje Katič obrestovali, saj so se sredstva v obrambnem proračunu povečala. A dodal je, da je težko pričakovati, da se bodo razmere spremenile čez noč.

Poslanec NSi Jožef Horvat je poudaril, da bi moral predsednik države že v preteklosti odločneje nakazati rešitve v smeri izboljšanja razmer v Slovenski vojski. Do zdaj namreč kljub večkratnim opozorilom ni rezultatov. "Vse preveč je praznih besed, obljub in ugotovitev, da je poklicu vojaka treba vrniti dostojanstvo, ga na novo ovrednotiti in poskrbeti za motivacijo mladih, da se bodo odločali za ta poklic. Zdaj je skrajni čas za ukrepanje. Zdaj je skrajni čas za dejanja," je bil jasen. Da moramo odgovoriti na vprašanje, ali v Sloveniji sploh želimo svojo vojsko, je še dodal. "To vprašanje je praktično enako vprašanju, ali želimo imeti svojo državo ali ne, kajti vojska je eden ključnih atributov države. Če hočemo imeti vojsko, potem ji dajmo vse, kar potrebuje, v nasprotnem primeru jo razpustimo. Najslabša možnost je stanje, ki ga imamo prav zdaj," je ocenil Horvat.

Predlogu poslanskih skupin SDS in NSi so nasprotovali v Levici. Po besedah poslanke Violete Tomić ne vidijo potrebe po predstavitvi Pahorjevega stališča, saj je podpornik politike Nata, podrejanje zavezam, ki smo jih dali, je po njenem krivec za težave v Slovenski vojski.

Vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je po drugi strani predlog SDS in NSi podprl. "Žal se nekateri varnosti zavedo šele takrat, ko je ogrožena. Ampak, takrat je prepozno. Moramo delovati proaktivno," je menil. Kot ugotavlja, denar ne more biti težava, saj ga imamo za marsikaj, na primer za banke, 2TDK, žilne opornice in svetovalne pogodbe. "Če ga bomo imeli za varnost, potem ga bomo imeli tudi za gospodarstvo in za turizem in za vse, kar Slovenija potrebuje. Kaj potrebuje gospodarstvo? Varno državo. Kdaj bodo tujci vlagali? Ko bomo varni. Kdaj bo prišel turist? Ko bomo varni," je pojasnil.


Ne spreglejte: