Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Za mesto v parlamentu v Rimu tudi Slovenci, a njihove možnosti so šibke

Svet | 04.03.2018, 04:59

Milijoni Italijanov izbirajo predstavnike v parlament v Rimu za prihodnjih pet let. Prvič volijo po sistemu, ki je kombinacija večinskega in proporcionalnega. Za sedeže tako v poslanski zbornici kot senatu se poteguje več kot 30 strank. Kandidira tudi šest naših rojakov, a nimajo velikih možnosti za uspeh. Še najbolje kaže Tatjani Rojc. Ali bo izvoljena, je odvisno od rezultata Demokratske stranke, saj je na njeni listi.

Slovenci v Italiji nimajo zagotovljenega sedeža v parlamentu v Rimu, zato je izvolitev rojakov vanj odvisna predvsem od tega, kako se odrežejo stranke, ki jih uvrstijo na svojo listo, in mesta, ki jim ga namenijo na njej. Tokrat ima med šestimi predstavniki naše manjšine realne možnosti za uspeh le literarna teoretičarka Rojčeva, a Demokratski stranki, ki jo je kandidirala, se obet slab rezultat. "Mislim, da smo se znašli v najtežjem trenutku," je ocenil tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek. Če interesov naše manjšine pri zahodnih sosedih v prihodnjem mandatu parlamenta v Rimu ne bo zastopal nihče, bo to zanjo zelo hud udarec. "Poznalo bi se, saj bi imeli bistveno bolj okrnjeno možnost vplivanja na zakonodajo, predvsem na tisto, ki se nanaša na zaščito slovenske narodne skupnosti v Furlaniji - Julijski krajini. Tu so še zakoni s področja šolstva, osebnih dokumentov in tako naprej."

Po Čavdkovih besedah Slovenci na kaj takega niti nismo pripravljeni. "To bi pomenilo tudi sitno vrzel v odnosih med Slovenijo in Italijo," je prepričan. Nov volilni zakon, ki ga je Italija sprejela lani, sicer vsebuje določila za olajšanje izvolitve Slovencev v oba domova parlamenta v Rimu, a po mnenju mnogih niso ustrezna. Tudi zato Čavdek poudarja, da bodo morale biti spremembe na tem področju prednostna naloga Rojčeve, če bo izvoljena.

Svet, Evropska Unija, Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.