Ljubljana, sobota, 20. oktober 2018, 10:37

Pregled domačih dogodkov od 12. do 19. oktobra 2018

Začela se je uradna kampanja pred lokalnimi volitvami. Utegnila bi nas doleteti stavka javnega sektorja, vse bolj verjetno je, da bodo stavkali zaposleni v zdravstveni negi. Stekli so postopki za prodajo NLB, novo žrtveno jagnje je zahtevala zgodba s frekvencami za mobilno tehnologijo 5G. Nadaljevalo se je sojenje proti patru Tadeju Strehovcu, na tradicionalnem zboru kristjanov in ljudi dobre volje ga je s posebno izjavo med drugim podprlo civilno gibanje Prebudimo Slovenijo. Na Ponikvi in Slomu so se srečali kmetje in se med drugim s sveto mašo zahvalili za prejete darove. Znameniti kip nadangela Mihaela po obnovi spet kaže smer vetra in napoveduje vreme z vrha zvonika piranske župnijske cerkve.


Župani občin, v kateri bo NLB zaprla 15 poslovalnic, pozivajo k razmisleku

Poročali smo že, da bo NLB zaprla 15 svojih poslovalnic po državi. Večino že decembra. Šlo naj bi za posledico neizpolnjene zaveze Evropski komisiji o delni privatizaciji največje slovenske banke do konca lanskega leta. Da je to le priročen izgovor, menijo župani občin, kjer bodo ostali brez poslovalnic NLB. Razočarani dodajajo, da odločitev, ki je bila po njihovem sprejeta izključno v Ljubljani, ni državotvorna, še več, prepričani so, da je diskriminatorna do obmejnih krajev in do starejših. Vodstvo največje slovenske banke in vlado Marjana Šarca pozivajo, naj si premisli.


Družine celjske škofije na srečanju

Pri bratih kapucinih v Celju bo popoldne srečanje zakonskih skupin celjske škofije. Sveto mašo bo daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, osrednji poudarek dogodka pa bo na vsebini svetovnega srečanja družin na Irskem.


AVDIO: Sojenje p. Tadeju Strehovcu se bo nadaljevalo 16. januarja

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani se je danes, z drugo obravnavo, nadaljevalo sojenje p. dr. Tadeju Strehovcu, ker naj bi kot direktor Zavoda KUL.si z dopustitvijo objave članka, kritičnega do zagovornikov splava, »javno spodbujal in razpihoval sovraštvo in nestrpnost, ki temelji na političnem ali drugem prepričanju«. Pred odhodom na sodišče je koordinacija »Mi ne sodimo, mi pomagamo« znova pripravila shod p. Tadeju Strehovcu v podporo.


Vrhovni sodnik Zobec katoliškim izobražencem o rdeči zvezdi in Patrii

Rdeča zvezda ne sodi na državne proslave, to je v nasprotju z ustavo. Tako je na sinočnji okrogli mizi v organizaciji Slovenskih katoliških izobražencev v Ljubljani poudaril vrhovni sodnik Jan Zobec. Posebej je spregovoril o primeru Patria, saj letos mineva deset let od njenega začetka s predvajanjem oddaje na finski televiziji.


Kampanja pred prihajajočimi volitvami v znamenju lokalnih tem

Volivci bomo 18. novembra na volitvah v 212 občinah odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih krojil lokalno politiko. Nocoj ob 19. uri se izteče rok za vložitev kandidatur za županske funkcije in mesta v občinskih svetih. Jutri pa se bo tudi uradno začela kampanja pred volitvami. Stranke in kandidati sicer že nekaj časa vodijo predvolilne aktivnosti, tako s predstavitvami programov kot intenzivnejšo prisotnostjo na različnih slovesnostih.


VIDEO: Umrla je Katarina Bajuk, žena nekdanjega predsednika vlade

Svojo zemeljsko pot je sklenila Katarina Bajuk, žena nekdanjega predsednika vlade, finančnega ministra in predsednika stranke Nova Slovenija, Andreja Bajuka.


Slovenska Karitas: Izkoreninimo revščino do leta 2030!

Na današnji Svetovni dan boja proti revščini Slovenska Karitas poziva kandidate za volitve v Evropski parlament, ki bodo maja naslednje leto, da se zavežejo za boj proti revščini, neenakosti in socialni izključenosti. Prihodnji Evropski parlament bo namreč po njihovem mnenju moral sprejeti ukrepe za zmanjševanje revščine v državah članicah.


Obnovljeni kip nadangela Mihael vrnjen na zvonik cerkve svetega Jurija

Kip nadangela Mihaela po dveh mesecih znova bdi nad Piranom. Na vrh zvonika cerkve svetega Jurija ga je včeraj previdno dvignil helikopter Slovenske vojske. Pred tem je obnovljeni kip varuha mesta konec tedna stal na Tartinijevem trgu, kjer so si ga ljudje lahko ogledali od blizu.


Prodaja NLB naj bi bil končana sredi novembra

Slovenski državni holding in NLB sta danes v skladu z napovedmi objavila namero za prvo javno ponudbo delnic na ljubljanski in londonski borzi. S tem se prodaja še ne bo začela, pač pa bodo kupci lahko naročila za nakup delnic NLB oddali v prvem novembrskem tednu.


Novejše novice | Starejše novice