Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:52

Ko se podirajo temelji reda, kaj more storiti pravični?

Mateja Subotičanec
Foto © Izidor Šček

"Kolikor ljudi, toliko poti."

Če se komu morda še zdi, da temelji reda niso vsaj zamajni, če že ne podrti, naj navedem nekaj dejstev: na našem planetu zaradi lakote trpi 815 milijonov ljudi. Čeprav bi Zemlja lahko nahranila vse svoje otroke. Še eno dejstvo: direktorji in vodilni delavci uspešnih podjetij dobijo v enem mesecu toliko, kot delavec z najnižjo plačo zasluži v treh letih in pol. Vojna v Siriji divja pred našimi očmi, civilisti, med njimi otroci, umirajo, ne da bi nas to sploh še ganilo. Končale so se olimpijske igre, vojna pa je medtem trajala. Čeprav naj bi bil čas olimpijskih iger čas miru. Ko se podirajo temelji reda, kaj more storiti pravični?

Kristjane spet preganjajo, lahko beremo strašljiva poročila o tem, kako in kaj morajo pretrpeti tisti, ki so se odločili ohraniti krščanske temelje.

A preganjavica ni omejena samo na Indijo, kristjani smo na simbolni ravni preganjani tudi v Sloveniji. Če bi to rekla terapevtu, ki je svojo učenost prinesel iz Amerike in svoje knjige prodaja v Sloveniji, bi vehementno rekel: "Ja, gospa, kaj pa vam je tega treba? A niste zdravi? Imate moža in otroke? No, za to skrbite, vse je ok!"

Je to to, kar more storiti pravični? Kako je že napisal Simon Gregorčič: Dolžan ni samo kar veleva mu stan, kar more, to mož je storiti dolžan!

Ali pa vzemimo onega glumača, ki se je šel pomerit najprej v predsedniško tekmo, potem pa mu, ne da bi imel program, ankete kažejo zmago na junijskih parlamentarnih volitvah.

Kako je to mogoče?

Nekdo je vrgel kost: novi obrazi, novi obrazi. In zdaj se gremo to igro. Kako strašno neumno.

Da je neumnost hujša od zla, je že leta 1943 napisal Bonhoeffer. Pravi še: "Proti zlobi lahko protestiramo, lahko jo razgalimo ali celo preprečimo. Zloba v sebi nosi kal samouničenja, ko v človeku pušča vsaj malo neugodja. Proti neumnosti pa smo brez obrambe. Niti z uporom niti s silo nič ne opravimo. Dejstva, ki nasprotujejo lastnim predsodkom, niso sprejeta kot verodostojna – v takih primerih je bedak celo kritičen. Pri tem je bedak, drugače kot zlobnež, sam s seboj neprestano zadovoljen. Postane pa nevaren in gre v napad, če ga razdražimo. Zato je treba večja previdnost, ko imamo opravka z bedakom. Nikdar več ne bomo poskušali bedakov prepričati z dejstvi, kajti to je nesmisel in nevaren posel.#

Ko se podirajo temelji reda, kaj more storiti pravični?

Prej citirani Bonhoeffer pravi še: "Notranja osvoboditev človeka za odgovorno življenje pred Bogom je edina resnična zmaga nad neumnostjo."

In kako do notranje osvoboditve, do odgovornega življenja in posledično do zmage nad neumnostjo? Kolikor ljudi, toliko poti.

Ne spreglejte: