Ljubljana, četrtek, 16. avgust 2018, 15:47

Družinske tragedije

Letos smo prvič na poletni dopust odšli v enega od letovišč, kjer sicer letujejo šole, poleti pa so termini razpisani tudi za družine. Z drugimi družinami smo se večinoma srečevali v jedilnici. Ko imaš majhne otroke, vedenja drugih verjetno nimaš niti časa opazovati. Ko pa so že samostojni, imajo oči čas, da prestrežejo marsikateri dogodek za kakšno drugo mizo.


Zedinjena Slovenija

Včeraj je minilo natanko 150 let od prvega slovenskega tabora. 9. avgusta 1868 se je namreč v Ljutomeru zbralo preko 7000 Slovencev, ki so med drugim zahtevali več avtonomije in pravic v avstro-ogrski monarhiji. Ena izmed glavnih točk, tako rekoč vseh taborov, je bila uveljavitev političnega programa Zedinjena Slovenija. Namesto razdrobljenosti Slovenije na dežele so na taborih zahtevali skupno kraljevino Slovenijo.


Ideologija strokovnjaštva je v zatonu

Videti je, da je ideologija strokovnjaštva sedaj v zatonu, da jo bo Marjan Šarec pospremil na mrtvaški oder. Ob vzpostavitvi demokracije ni bilo mogoče zanikati ekonomskega in moralnega propada komunističnega političnega projekta. Tudi protagonisti razpadajočega režima so se zavedali nezmožnosti socialističnega sistema, da državljanom zagotovi spodobno blaginjo. Zatočišče za svoje politično preživetje so našli v dveh političnih držah, ki sta ljubi večini Slovencev: v gospodarskem nacionalizmu (ubranili bomo slovensko gospodarstvo pred tujci) in v strokovnjaštvu (mi imamo izkušnje, znanje, za nami stoji stroka, zato smo upravičeni do vladanja). Svoje politične nasprotnike, novopečene politike strank v Demosu, so preko mreže novinarjev, družbenopolitičnih delavcev obtoževali, da so ravno nasprotno: da bodo Slovenijo prodali tujcem, da nimajo niti voditeljskih niti organizacijskih sposobnosti in da so, ker niso strokovni, preveč radikalni.


Ne se hecat'!

Naš pogled … Lepo bi bilo, ko bi bil jasen in optimizma, upanja poln. V prihodnost! Pa ne vem, če je ravno tako. No, moj je rahlo zaskrbljen.


Borčevski pogromi novinarjev

Medijski strokovnjaki opozarjajo, da je 'vsakdanjim' ljudem vse težje razlikovati prave novice od lažnih. Za medmrežnimi povezavami in profili - profil sicer pomeni obris obraza - se pogosto skrivajo lažne in celo nečloveške podobe. Brezštevilni spekter medijev žal omogoča tudi protislovne in potvorjene podobe ljudi in stvari. Ni čudno, da se številni, celo poznavalci in odločevalci opotekajo, saj ta svet postaja vse bolj negotov in vse manj obvladljiv. Da smo bolj natančni: postaja plen odločevalcev, ki brez ozira, brez vesti in ne da bi spoštovali človekovo obličje, kot bi dejal Levinas, manipulirajo z svetom, da bi ga ohranili ali pridobili za svoje sebične in samovoljne interese. Kaj torej preostane državljanom tega sveta?


Nemški volilni sistem zagotavlja stabilne vlade

Ker se je v Sloveniji izkazalo, da je prepotrebno spremeniti volilni sistem, ker po sedaj veljavnem sistemu zaradi razpršenosti glasov na preveč strank skoraj ni mogoče oblikovati stabilne vlade, je dobro, da se ozremo čez mejo in si pogledamo volilne sisteme drugod po svetu, predvsem v Evropski Uniji.


Kraljestvo za dobro pesem!

Preveč besed! Če sem odkrit, bi vam zdajle raje kaj zapel. Kakšno lepo pesem. Kajti pesem, dobra pesem, ima silno moč. Lahko povezuje, tolaži, navdihuje, lahko boža ali podžiga, odstira pravo življenje, prinaša nova spoznanja … pa še kaj. In vse to, verjamem, zdaj bolj potrebujemo kot nov plaz besed, ki bodo nekoga neusmiljeno prebičale, drugega pa kovale v zvezde.


Sončne oratorijske barve

Čas dopustov in počitnic je, čas odhajanja na morje, planine, v tujino… . Poznam pa družine, ki si tega ne morejo privoščiti, a njihovi otroci so mi povedali: Letos ne bomo šli nikamor, le na kratke izlete, ali nič zato, gremo na oratorij!


Praznovanje dogodkov, ki jih ni bilo

Do demokratičnih sprememb na Slovenskem v začetku devetdesetih let smo praznovali „Dan vstaje Slovenskega naroda“. Ljudska skupščina Slovenije je leta 1951 ta dan, 22. julij, razglasila za republiški praznik, ko naj bi „počila prva partizanska puška proti okupatorju“. V obrazložitvi med drugim najdemo zapisano: „Dvaindvajsetega julija 1941 so se začele na slovenski zemlji prve organizirane partizanske akcije proti fašističnemu okupatorju, ki pomenijo začetek vseljudske revolucije in množične oborožene borbe za osvoboditev slovenskega naroda.“


Sprememba spola: pravica ali nevarnost?

Portugalski parlament je sredi julija sprejel zakon, ki bo državljanom dovoljeval spremembo spola od 16. leta starosti in sicer brez zdravstvenega poročila, ki bi dokazovalo motnjo identitete. Portugalska se je s tem pridružila Danski, Malti, Švedski, Irski in Norveški, ki podoben zakon že imajo.


Novejše novice | Starejše novice