Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:42

VIDEO: Mladi Slovenci na predsinodalnem zasedanju v Rimu

Papež z mladimi
Foto © vaticannews.va

Predsinodalnega zasedanja mladih, ki v Rimu poteka te dni, se udeležujejo tudi predstavnica Skupnosti katoliške mladine Špela Pucelj, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije Neža Repanšek in predstavnik skupnosti Emanuel duhovnik Janez Evangelist Rus.

Namen srečanja je, da mladi izrazijo svoje mnenje ter predstavijo izkušnje iz svojih lokalnih okolij;na srečanju bodo tega ustvarili končni dokument, ki bo osnova jesenske škofovske sinode, je zapisala Špela Pucelj. Proces se je pričel že približno leto prej, ko je bil pripravljen vprašalnik za mlade in pastoralne delavce z namenom zbiranja statističnih podatkov vsake države posebej. Tokratno srečanje ima predvsem vsebinske poudarke; da se pridobljene statistične

podatke podkrepi s konkretnimi osebnimi izkušnjami in primeri. Delo poteka po mednarodnih pogovornih skupinah, kjer ima vsak priložnost podeliti svoje poglede in zamisli. Da pa bi pridobili kar najbolj široko sliko iz različnih perspektiv, imajo vsi mladi možnost sodelovanja preko Facebook skupin; v virtualno skupnost je vključenih že preko 15 000 mladih.

Oktobrsko sinodalno srečanje bo nosilo naslov »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.« Nastajajoči dokument se bo tako naslanjal na tri glavne vsebine: izzivi in priložnosti za mlade v današnjem svetu, tema vere, poklicanosti, razločevanja in spremljanja, ter kot zadnja tema formacije Cerkve in pastoralnih dejavnosti. Na cvetno nedeljo pa bodo mladi skupaj s papežem Frančiškom pri sveti maši obhajali letošnji Svetovni dan mladih na trgu svetega Petra v Vatikanu. Prihodnji Svetovni dan mladih pa bo potekal januarja 2019 v Panami.

 

 

Ne spreglejte: