Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Cvikl po Ad limina: Vatikan si želi, da bi čim prej izpeljali finančno sanacijo

| 23.03.2018, 07:13

V minulem tednu smo vam v Mozaikih dneva predvajali pogovore s škofi ordinariji o vtisih po obisku Ad limina Apostolorum. Začeli smo s predsednikom Slovenske škofovske konference ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom, sklenili pa bomo s podpredsednikom SŠK mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom. Ta je v luči radijskega misijona dejal, da gre pri njem za milostni trenutek. "Hvala Bogu, da se je tako zasidral v našo zavest," je dejal nadškof Cvikl.

Obisk v Rimu je nadškof Cvikl doživljal v prepričanju, da so se na kongregacijah res zanimali za stanje v Cerkvi v Sloveniji in pokazali pripravljenost za skupno iskanje rešitev. "S tem, da so resno prebrali to kar smo poslali v Rim, da so naredili povzetke in pripravili svoja vprašanja. To je bilo za mene znamenje, da tega nismo pisali kar tako."

O papežu Frančišku je dejal, da je enkraten: "V prvi vrsti je pastir. Vidi se, da mu je v ospredju današnji človek, ki išče in Cerkev, ki je na poti k temu človeku. Kako najti tisto pot in jezik, ki bo nagovoril tega človeka, predvsem pa kako temu človeku prinesti evangelij."

Na vprašanje ali v Vatikanu pričakujejo oziroma želijo, da bi sporazumu o pravnih vprašanjih med Slovenijo in Svetim sedežem sledili še področni sporazumi pa je nadškof dejal, da je najprej potrebno začeti spoštovati ta sporazum, šele na to bo mogoč korak naprej. Marsikatero vprašanje, ki sedaj ustvarja napetosti in nesporazume ne bi bilo vprašljivo, če bi bila rešena na višji ravni, je dejal in dodal, da mora pri reševanju tega vprašanja biti posluh tudi na vladni strani. "Najprej je potrebno nadgraditi ta sporazum, ki že obstaja, ker je praktično ostal na mrtvi točki in v zadnji 14. točki predvideva, da se bo potem nadgrajeval in zato se mi zdi, da je prva zadeva, da se spet sestanejo mešane komisije in začnejo pripravo te nadgradnje."

Nismo mogli mimo vprašanja, ali so v Vatikanu govorili tudi o finančni zgodbi mariborske nadškofije. Cvikl je dejal, da to vprašanje ni bilo v ospredju, da pa si Vatikan želi, "da bi ta sporazum, ki je čim prej uresničili. Da bi lahko mariborska škofija zadihala in začela normalno delovati. Je pa tukaj veliko dejavnikov, ki igrajo svojo vlogo, mi bi si želeli in si prizadevamo, da bi to res hitro uresničili, ampak ne gre".

O prodaji Andreanuma pa je dejal le, da pogovori potekajo, dokler denarja ni na računu pa zgodba ostaja v zraku, vseeno je optimist, da bi do zaključka lahko prišlo v mesecu ali dveh. "Želimo si, da bi to vprašanje bilo čim prej rešeno, saj je to eno od večjih vprašanj."

Nadškof Cvikl je izrazil tudi hvaležnost upokojenima nadškofoma Francu Krambergerju in Marjanu Turnšku za pomoč pa tudi škofu Jožefu Smeju. Sicer pa je o tem, na čem naj Cerkev dela v prihodnje poudaril: "Sam vidim naš jutri v tem, da se najprej posvetimo ljudem, ki jih imamo. Te ljudi, ki prihajajo je potrebno nagovoriti. Zato dobro pripravljene svete maše, še posebej nedeljske. Dobro pripravljeni nagovori."

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...