Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Škof Lipovšek: Cerkev v Sloveniji še vedno čuti vplive nostalgičnih ostankov polpretekle zgodovine

Slovenija | 20.03.2018, 06:40

Misijon se začne najprej v nas, ki smo vsi misijonarji, je v pogovoru za Radio Ognjišče v luči radijskega misijona dejal celjski škof Stanislav Lipovšek. Z njim smo se pogovarjali o stanju v celjski škofiji pa tudi o obisku Ad limina Apostolorum.

Škof Lipovšek je uvodoma v pogovoru spomnil na besede papeža Frančiška, ki je dejal: Prebudite svet! "Vendar ne bodo dovolj besede, svet bo potrebno prebuditi z dejanji, s pričevanji o našem delovanju. To pomeni, da se misijon začne najprej v nas, ki smo vsi misijonarji. Naj vse, ki boste spremljali radijski misijon spremlja tudi moj blagoslov, blagoslov celjskega škofa," je o radijskem misijonu dejal škof Lipovšek.

O tem, kako je v Rimu na obisku grobov apostolov doživel papeža Frančiška pa dodal: "Somaševanje z njim je bilo res lepo doživetje. Somaševati s Petrom in doživeti to božjo bližino. In potem ta dvourni pogovor z njim. V krogu smo sedeli kot bratje in se pogovarjali o vsem, kakor se pogovarja oče s svojimi otroki, ali pa bratje med seboj in tukaj sem Frančiška res doživel, da je zvest imenu Frančišek." Škof je spomnil na skrb papeža za tiste najbolj odrinjene in to je po njegovih besedah tudi sporočilo in vodilo za nas.

Na vprašanje, v kakšni kondiciji je Cerkev pa dodal, da se sooča z vsemi težavami, križi in tegobami tega sveta. "Cerkev v Sloveniji še vedno čuti vplive nostalgičnih ostankov iz naše polpretekle zgodovine. Včasih temu rečemo strici iz ozadja. To se pravi, da so tukaj nekateri vplivi, pa to ni nič čudnega, kajti v Svetem pismu beremo, da so se tudi Izraelci, ki so šli skozi puščavo večkrat spominjali/ozirali nazaj."

Škof Lipovšek je o tem, na čem bo morala Cerkev delati v prihodnje spomnil na večjo vlogo laikov, kajti duhovnikov je vse manj, naloge a ostajajo. "Vzgajati je potrebo sodelavce, ki bodo vodili bogoslužje božje besede in zbrane vernike obhajali."

Spomnil je tudi na ministrante, ključarje, sodelavce Karitas, pevce in sploh vse, ki pomagajo pri oblikovanju bogoslužja. Tako Cerkev v Sloveniji kot tudi posamezne škofije pa imajo pred seboj še en izziv, ki pa je po besedah škofa Lipovška ključen, to pa je skrb za družine. "Družina je temeljna ustanova družbe in Cerkve, ki je žarišče naše bodočnosti. V njej se vzgajajo novi kristjani, novi državljani in kaj bomo v prihodnje storili prav za blagor družine, da bi se v njej uresničeval božji načrt."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.