Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Papež z mladimi na zasedanju (foto: Vatican insider)
Papež z mladimi na zasedanju

Začenja se zgodovinsko pred sinodalno srečanje mladih

Svet | 19.03.2018, 10:05 Marjana Debevec

V Vatikanu se je začelo predsinodalno zasedanje, na katerem se je zbralo več kot 300 mladih z vsega sveta. Med njimi so predstavniki škofovskih konferenc, cerkvenih gibanj, pa tudi kristjani drugih cerkva, predstavniki različnih verstev in neverujoči. V teh dneh jih bodo nagovorili razni strokovnjaki, vse pa bo mogoče spremljati preko svetovnega spleta, da bi lahko mladi z vseh koncev sveta sodelovali na omenjenem zasedanju. To nedeljo, ki bo tudi svetovni dan mladih po škofijah, bodo mladi papežu izročili sklepe srečanja, v katerih bodo izrazili svoje želje in najgloblja hrepenenja.

Danes je z mladimi vse dopoldne papež Frančišek. Po uvodni molitvi v različnih jezikih je zbrane nagovoril tajnik škofovske sinode kardinal Lorenzo Baldisseri. Zahvalil se je papežu, ker je sklical sinodo ne le o mladih, ampak z mladimi; ker je mlade v teh petih letih obiskoval po raznih državah sveta in raznih okoliščinah, tudi v zaporih in begunskih centrih.

Papež Frančišek jih je uvodoma povabil, naj pogumno govorijo; povedo naj, kar čutijo, obenem pa naj poslušajo s ponižnostjo. »Če mi ni všeč tisti, ki govori, ga moram še bolj poslušati«, je poudaril. Sem ste prišli, da bi od sebe dali največ, jim je dejal. Mladim je zatrdil, da jih potrebujejo v pripravi na oktobrsko sinodo, ki bo govorila o poklicanosti mladih. Spregovoril jim je o Samuelu, ki ga je kot mladega Bog poklical v času velike zmedenosti tamkajšnje družbe. Podobno je bilo z Davidom, ki je bil sicer grešnik, vendar je slišal Božji glas in je šel naprej.

Preveč pogosto se govori o mladih, ne da bi pustili, da bi oni sami povedali o sebi. Nobena analiza, tudi dobro narejena, ne more nadomestiti srečanja iz oči v oči. Ne obstaja mladina, ampak obstajajo mladi, njihove osebne zgodbe, je zatrdil. Zato jim je treba prisluhniti, treba jih je vzeti zares. Včasih so tudi odrinjeni iz javnega življenja, velik je tudi delež brezposelnosti med mladimi, kar vodi v bolezni, odvisnosti in samomore. Rad bi, da bi vi sami povedali vzroke za to, kako živite to dramo.

Pogosto vas pustimo same, je dejal. Po drugi strani pa ste graditelji sodobne kulture. Zato bi tukaj želeli slišati, kakšno kulturo gradite, jim je zatrdil. Kasneje pa je zatrdil, da ne more biti kulture brez korenin, zaradi česar potrebujejo starejše, stare starše. »Govorite z ostarelimi«, jih je povabil. »Potrebujemo preroške mlade, vendar pa tega ne morete brez sanjanja starejših«.

To srečanje bi želelo biti znamenje nečesa velikega: celotna Cerkev bi želela prisluhniti vsem mladim. Moramo namreč bolje razumeti, kaj od nas pričakuje Bog.

Sinoda pa naj bi pomagala odkrivati mladim, kako odkrivati Božji klic. Mladim je še zatrdi, da jih Bog ljubi in verjame vanje. Mlade je spodbudil, naj povejo, kaj iščejo v življenju. Obenem pa ne moremo zase zadržati Jezusa. »Vaši vrstniki, tudi če se ne zavedajo, hrepenijo po Njem«, je dejal. Danes mladi želijo bližino, je dejal papež, ko je povzel nekaj njihovih pisem ter vse mlade povabil k sodelovanju, da bi skupaj obrodili sadove in šli skupaj naprej ter si drznili ubirati nove poti, tudi če to zahteva tveganje. »Če mlad človek ne tvega, ostari«, je dejal. Povabil jih je k ustvarjalnosti.

Zatem pa je sveti oče prisluhnil pričevanjem mladih iz vseh petih celin. Predstavnica iz Zimbabveja je govoril o razdiranju družin in težavah mladih.

Mladi na srečanju s papežem
Mladi na srečanju s papežem © Vatican news

KDOR GRE S PROTITUTKO, STORI KRIMINALNO DEJANJE!

Potem je papež odgovarjal na njihova vprašanja. Spregovoril jim je trpljenju mladih deklet, ko se znajdejo v sodobni mreži prostitucije. Omenil je terapevtske centre s strani Cerkve v Italiji. Izkoriščanje žensk se rodi iz bolne miselnosti, je poudaril in dodal, da do danes še noben feminizem ni uspel izkoreniniti tega zločina proti človeštvu. »Želim si, da bi se mladi borili proti temu in za dostojanstvo ženske«, je poudaril. Kdor gre s prostitutko, stori kriminalno dejanje, je poudaril.

KAKO RAZLOČITI, KAJ STORITI?

Eno od vprašanj je bilo tudi, kako prepoznati, kaj v določenem trenutku storiti. Papež je najprej zatrdil, da je vprašanja treba postavljati, tudi če so težka, ne smemo se namreč bati izraziti občutij. Čeprav nekatere cerkvene skupnosti ne znajo dobro razločevati, se pred nemirom, ki ga čutimo, ne smemo prestrašiti. Treba je najti nekoga, ki ti bo pomagal najti pravo pot, nekoga, ki zna poslušati in ima Božji dar povedati pravo stvar v pravem trenutku. Najslabše je po papeževih besedah, če se zapremo. Slej ko prej to namreč postane prevelika teža.

Papež se je z mladimi pogovarjal odprto, nagovarjal jih je iz srca. Sedaj pa bodo na vrsti oni sami, da predstavijo svoja mnenja o različnih vidikih življenja in izrazijo svoja pričakovanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.