Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:05

Papež: Križ ni dodatek k obleki!

Angelus, papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan/Reuters

Papež Frančišek je po včerajšnjem pastoralnem obisku v San Giovanni Rotodnu in Pietralcini, krajema, ki sta tesno povezana s sv. patrom Pijem, danes opoldne nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob koncu je z vsemi podelil globoke vtise z včerajšnjega obiska, zlasti stika z najbolj trpečimi, ki odmevajo v njegovem srcu ter se svojim včerajšnjim gostiteljem toplo zahvalil za sprejem. Sicer pa je sveti oče v danes vsem približal globlji pomen evangeljskega odlomka 5. postne nedelje.

Papež Frančišek je na začetku opoldanskega nagovora spomnil, da se prizor opisan v 12. poglavju Janezovega evangelija odvija tik pred praznovanjem judovske velike noči. V Jeruzalem so prišli tudi Grki, ki so želeli videti Jezusa. Sveti oče je pojasnil, da ta izraz v grščini pomeni le spoznati, temveč gre za dojetje notranje skrivnosti neke osebe. V nadaljevanju Jezus napove, da bo v kratkem povzdignjen – na križu, kjer se bo razodela njegova slava. »Današnji evangeljski odlomek nas vabi, naj se zazremo v križ, ki ni neki okrasni predmet ali dodatek k oblačilu, ki je včasih zlorabljen, temveč je versko znamenje, v katerega se je potrebno zazreti in ga razumeti. V podobi križanega Jezusa se razodeva skrivnost smrti Božjega Sina, kar je najbolj vzvišeno dejanje ljubezni, vir življenja in odrešenja človeštva vseh časov.«

Za tem je sveti oče toplo povabil, naj se v Jezusove rane pogosto zazremo in se ob tem učimo Jezusove velike modrosti križa, ki pa vendarle ni zadnja postaja, temveč mu sledi vstajenje.

»Jezus samega sebe primerja pšeničnemu zrnu, ki s trohnenjem v zemlji poraja novo življenje. Z učlovečenjem je Jezus prišel na svet; vendar to ne zadošča. On mora tudi umreti, da bi odkupil ljudi iz suženjstva greha in jim podaril novo v ljubezni pomirjeno življenje.»

»Za ceno svojega življenja, me je Jezus odkupil iz ujetosti v greh!« naj pogosto razmišljamo in naj nam bo pri tem blizu Marija, ki je bila vse življenje zazrta v Jezusa, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.


Ne spreglejte: