Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:29

VIDEO: Papež v Pietrelcini: Kraj, kjer se ljudje prepirajo, je bolan, ne raste!

Papež Frančišek v Pietrelcini
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek se danes mudi v dveh krajih, ki sta povezana s p. Pijem. Zjutraj se je kot prvi papež ustavil v Pietrelcini, kjer se je p. Pij rodil. Druga postaja romanja je San Giovanni Rotondo, ki sta ga obiskala tudi že Janez Pavel II. in Benedikt XVI. V tem kraju je ta kapucin pred stotimi leti prejel stigme, vidne Kristusove rane, ki so krvavele do njegove smrti pred 50-imi leti.

Papež se je v Pietrelcini najprej ustavil v kapeli stigem, kjer je shranjen brest, drevo pod katerim je p. Pij prvič opazil, da so se mu pojavile stigme.

Ob srečanju s tamkajšnjimi verniki je spomnil na svetnikov boj z demonom in kako je pri obhajanju svete maše dosegel visoko stopnjo združitve z Gospodom. Spregovoril je o njegovi brezpogojni zvestobi Cerkvi in ljubezni do revnih. Ta kapucin je svet presunil s svojo nenehno molitvijo in potrpežljivim poslušanjem ljudi. Papež je ljudi povabil, naj posnemajo te vrline, naj postanejo orodje Božje ljubezni do najšibkejših in pričujejo občestvo, saj samo občestvo gradi.

»Kraj, kjer se ljudje nenehno prepirajo, ne raste, ne gradi, straši ljudi. Je bolan in žalosten. Prosim vas, gradite mir in občestvo. In če komu pride želja, da bi opravljal, naj se ugrizne v jezik. To bo dobro delo njemu in njegovi duši, pa tudi kraju.«

Papež je prebivalcem Pietrelcine zaželel, da bi črpali novo življenjsko moč iz nauka življenja p. Pija v težkih trenutkih, ko prebivalstvo postopno upada in se stara, mladi pa se zaradi pomanjkanja dela izseljujejo drugam. Starejši so zaklad, so modrost, je dejal papež in dodal: »Všeč bi mi bilo, da bi enkrat Nobelovo nagrado podelili ostarelim, ki so spomin človeštva.«


Ne spreglejte: