Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Cerar odstopil s položaja predsednika vlade; Janša v odzivu: Nakazovalo se je, da bodo skušali mandat te vlade skrajšati

Slovenija | 14.03.2018, 22:14

Premier Miro Cerar je nocoj sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. V četrtek bo o odstopu seznanil predsednika republike Boruta Pahorja.

O tem, kdaj bodo volitve bo po Cerarjevih besedah odločil predsednik republike. Dejal je še, da bo do volitev »še vedno skrbel, da bo vlada opravljala tekoče zadeve in da bo Slovenija mirna in stabilna«. Premier je okrcal koalicije partnerje pa tudi sindikate, dejal je, da je požiral »žalitve in neresnice predstavnikov sindikatov, zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost«. O vprašanju arbitraže je poudaril, da je »vlada sprejela pismo Evropski komisiji z elementi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe«.

Spomnimo, da je do odločitve Cerarja o odstopu prišlo po odločitvi vrhovnega sodišča po opravljeni javni obravnavi o veljavnosti referenduma o zakonu o drugem tiru, ki je ugodilo pritožbi pobudnika referenduma Vilija Kovačiča in razveljavilo rezultate lanskega referenduma o uveljavitvi zakona o drugem tiru Divača-Koper. Postopek bo treba ponoviti, zakon pa tako še naprej ni v veljavi. O posledicah odločitve je vlada razpravlja nocoj na posebni seji. V opoziciji so ob odločitvi vrhovnih sodnikov pričakovano bili kritični do ravnanja vlade, tudi prvaka dveh manjših koalicijskih strank, Dejan Židan in Karl Erjavec sta dejala, da bi nekdo moral prevzeti odgovornost za razveljavitev izida referenduma. 

Odzivi na odstop

Prvak stranke Janez Janša je glede na odločitev vrhovnih sodnikov dejal, da je odločitev, čeprav nepričakovana glede na to, da bi moralo sodstvo po njegovem prepričanju že kdaj prej odločiti o ponovitvi kakega referenduma ter leta 2014 tudi o ponovitvi volitev, ki so bile "ukradene in še bolj zgoljufane kot ta referendum". V SDS so izrazili pričakovanje, da ne bo dodatnih stroškov, ampak bo referendum razpisan skupaj z volitvami in bo državljanom dana možnost, da se odločijo glede projekta drugi tir. Janša pričakuje, da bodo pri tej milijardni investiciji enako kritični kot pri maketi drugega tira, vredni 130.000 evrov. Dobro za Slovenijo bi bilo,je dejal, da se projekt vrne v normalne okvire, ukine posebno projektno podjetje 2TDK in investicijo izvaja tako kot druge naložbe za modernizacijo železniškega omrežja.

Janša se je za Odmeve na RTV Slovenija že odzval na odstop Cerarja, deja je: "Že nekaj časa se je nakazovalo, da bodo skušali mandat te vlade skrajšati, povzročiti čim več kaosa in volivce SMC preseliti drugam, ali celo ustanoviti nov obraz, za katerega bodo verjeli, da bo izvajal isto nalogo marionetne vlade."

V NSi na odstop premierja Mira Cerarja gledajo kot na razbremenitev političnega pritiska na SMC, je v izjavi za TV Slovenija dejal v.d. predsednika stranke Matej Tonin. Ob tem je dodal, da vlada kljub dobrim gospodarskim kazalcem ni uspela modernizirati sistemov, ki jih Slovenija potrebuje za prihodnost.

Predsednik SD Dejan Židan je Cerarjeve očitke na račun obeh manjših koalicijskih partneric zavrnil. "Ta teden je bil težak za vlado. Videli ste povsem nepotrebno stavko v javnem sektorju, vendar ne zaradi koalicijskih partnerjev. Videli ste tudi afero zaradi makete drugega tira, do katere prav tako ni prišlo zaradi koalicijskih partnerjev. Tudi odločitev vrhovnega sodišča danes ni bila takšna zaradi koalicijskih partnerjev," je dejal.

Židan je zatrdil, da ne ministri ne koalicija niso bili obveščeni o Cerarjevi odločitvi, tako da ga je ta presenetila. Je pa ob tem pripomnil, da to v resnici na politiko ne bo bistveno vplivalo, saj so tako ali tako pred vrati državnozborske volitve.

Nasprotno pa prvak DeSUS Karl Erjavec ni presenečen nad Cerarjevo potezo. Po vsem dogajanju v tem tednu bi namreč po njegovem mnenju težko kredibilno vodil vlado še naprej. Tudi on pa je zavrnil Cerarjeve očitke na račun partneric ter ocenil, da je Cerar "pač vrgel puško v koruzo". Sicer pa to po Erjavčevem mnenju ne bo imelo vpliva na stabilnost Slovenije.

V zvezi s posledicami odstopa za uresničevanje arbitražne odločitve o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško je Cerar pojasnil, da so na današnji seji vlade sprejeli tudi odločitev glede pisma, ki ga bodo poslali evropski komisiji. Ob tem so se s posebnim sklepom zavezali, da bo morala slovenska vlada na evropskem sodišču vložiti tožbo zoper Hrvaško v primeru, če odziv komisije ne bo ustrezen in če tudi Hrvaška v prihodnje ne bo opravila svoje dolžnosti.

V zvezi z usodo pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja pa je Cerar dejal, da so bili sindikati z njihove strani "mesece in mesece deležni vse pozornosti", da so na vladni strani med drugim oblikovali dopolnilne predloge, vodili dialog in bili skrajno strpni. "Medtem ko najvišji predstavniki sindikatov žalijo mene in vlado, sem bil vedno potrpežljiv, požiral te žalitve, požiral neresnice," je dejal.

Pred nekaj dnevi je vladna stran po njegovih navedbah sindikatom predstavila "zelo dober predlog", a so ga zavrnili. "Zdaj bodo pa čakali na naslednjo priložnost," je še dodal.

Slovenija
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...