Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:32

Papež o molitvi očenaš: Imamo odnos s tem Očetom?

Papež Frančišek avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o molitvi očenaš. Opozoril je, da jo veliko ljudi moli, ne da bi se zavedali, kaj govorijo. Ključno vprašanje pa je, ali imamo vzpostavljen odnos z Očetom, na katerega se obračamo.

Očenaš ni ena izmed številnih krščanskih molitev, ampak je molitev Božjih otrok, ki nas jo je naučil Jezus. V njej se na Boga obračamo z besedo Oče. »Kolikokrat ljudje molijo očenaš, pa ne vedo, kaj sploh govorijo. Ko rečeš oče, se zavedaš, da je On Oče, tvoj Oče, Oče človeštva, Jezusov oče? Imaš odnos s tem Očetom?«

Ko molimo očenaš, se povežemo z Očetom, ki nas ljubi, Sveti Duh pa omogoča to povezavo, da smo Božji otroci, je pojasnil papež.

Spregovoril je tudi o odpuščanju, ki ga v očenašu prosimo od Boga in v katerem se zavezujemo, da tudi sami odpustimo tistim, ki so nas prizadeli: »Odpustiti ljudem, ki so nas prizadeli, ni lahko. To je milost, za katero moramo prositi: Gospod, nauči me odpuščati, kot ti odpuščaš meni.«

Papež je nekaj besed namenil tudi pozdravu miru. Dejal je, da se Kristusov mir ne more zasidrati v srcu, ki je nesposobno živeti bratstvo in ga na novo zgraditi, ko je ranjeno. Mir v srcu pa nam daje Gospod, je še dejal papež.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!