Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Pet let s papežem Frančiškom

Cerkev po svetu | 13.03.2018, 12:00 Marta Jerebič

Mineva 5 let od izvolitve papeža Frančiška. Ko mediji poskušamo oceniti njegov dosedanji pontifikat, lahko hitro zaidemo na pot subjektivnosti. Vse je namreč odvisno od tega, kaj misliš, da bi moral papež narediti – in na tej točki mnenj vedno kar mrgoli.

Bi po petih letih od Frančiškove izvolitve lahko rekli, da so se medijski medeni tedni za argentinskega papeža končali? Če pogledamo ostre komentarje v večini mednarodnih medijev, bi lahko rekli, da JA, ocenjuje urednik portala Vatican Insider Andrea Tornielli. Komentatorji izražajo razočaranje zaradi neustreznega reševanja primerov spolnih zlorab mladoletnih in nesprejetja nekaterih epohalnih reform, ki jih imajo določene progresivne frakcije vedno na svojem dnevnem redu. A kot dodaja urednik Cruxa, John Allen, nam ti komentarji več povejo o samih komentatorjih kot o papežu, ki ga ocenjujejo.

Na primer - če je nek katoličan prepričan, da je v zmedenem in nemirnem svetu najpomembnejša lastnost papeža doktrinalna in moralna jasnost, potem Frančišek ne dosega veliko točk. Če pa nekdo meni, da je Cerkev pred Frančiškovo izvolitvijo postala preveč stroga in okostenela, pretirano osredotočena na ozek nabor spornih moralnih zadev, potem je ta papež pravzaprav velikanska zgodba o uspehu.

Če je reševanje škandalov spolnih zlorab edini test uspešnosti pontifikata, Frančišek dobi eno oceno, če je poudarek na njegovi vdanosti viziji 2. vatikanskega koncila, dobi drugo. In tako lahko nadaljujemo v nedogled. Morje razprav poteka na spletu in družbenih omrežjih. Po Torniellijevem mnenju papežu Frančišku pripisujejo vse in še več, kot da bi se pred petimi leti v Cerkvi še vsi z vsem strinjali, brez razprav in zmede.

V to razpravo sedaj vstopa tudi zaslužni papež Benedikt XVI. V pismu, ki ga je poslal prefektu Tajništva za komunikacijo msgr. Dariu Edoardu Viganoju, nasprotuje vtisu, da je Frančišek le praktičen človek brez posebne teološke in filozofske izobrazbe, sam pa le teoretik teologije, ki naj bi le malo razumel konkretno življenje današnjega kristjana. Zato je pozdravil zbirko 11-ih knjig z naslovom Teologija papeža Frančiška, ki jo je spisalo enako število mednarodno uglednih teologov. Ta zbirka po besedah Benedikta XVI. kaže na Frančiškovo globoko filozofsko in teološko formacijo in pomaga uvideti notranjo kontinuiteto med dvema pontifikatoma, kljub vsem razlikam v slogu in značaju.

Benedikt XVI. in Frančišek
Benedikt XVI. in Frančišek © vaticannews.va

Spletni portal Vatican News dodaja: Frančiškov program se nadaljuje: želi Cerkev, ki bo odločno misijonarska, z odprtimi vrati; ki bi znala vsem oznanjati veselje evangelija v zavedanju, da je Sveti Duh protagonist evangelizacije.

»Papež Frančišek je v teh petih letih postal pravzaprav za vse nas veliki učitelj, kako biti blizu ljudem, kako nagovarjati ljudi« je za naš radio dejal predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je pri Frančišku izpostavil pogum, razumljiv jezik in ponižnost.

Oceno pontifikata sta med drugim za naš radio podala tudi sociolog Igor Bahovec in jezuit p. David Bresciani. Prisluhnili jima boste lahko v oddaji Pogovor o 28. marca.



Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...