Ljubljana, torek, 19. marec 2019, 06:55

VIDEO: Pet let s papežem Frančiškom

Novi papež Frančišek v Vatikanu
Foto © p. dr. Robert Bahčič

Mineva 5 let od izvolitve papeža Frančiška. Ko mediji poskušamo oceniti njegov dosedanji pontifikat, lahko hitro zaidemo na pot subjektivnosti. Vse je namreč odvisno od tega, kaj misliš, da bi moral papež narediti – in na tej točki mnenj vedno kar mrgoli.

Bi po petih letih od Frančiškove izvolitve lahko rekli, da so se medijski medeni tedni za argentinskega papeža končali? Če pogledamo ostre komentarje v večini mednarodnih medijev, bi lahko rekli, da JA, ocenjuje urednik portala Vatican Insider Andrea Tornielli. Komentatorji izražajo razočaranje zaradi neustreznega reševanja primerov spolnih zlorab mladoletnih in nesprejetja nekaterih epohalnih reform, ki jih imajo določene progresivne frakcije vedno na svojem dnevnem redu. A kot dodaja urednik Cruxa, John Allen, nam ti komentarji več povejo o samih komentatorjih kot o papežu, ki ga ocenjujejo.

Na primer - če je nek katoličan prepričan, da je v zmedenem in nemirnem svetu najpomembnejša lastnost papeža doktrinalna in moralna jasnost, potem Frančišek ne dosega veliko točk. Če pa nekdo meni, da je Cerkev pred Frančiškovo izvolitvijo postala preveč stroga in okostenela, pretirano osredotočena na ozek nabor spornih moralnih zadev, potem je ta papež pravzaprav velikanska zgodba o uspehu.

Če je reševanje škandalov spolnih zlorab edini test uspešnosti pontifikata, Frančišek dobi eno oceno, če je poudarek na njegovi vdanosti viziji 2. vatikanskega koncila, dobi drugo. In tako lahko nadaljujemo v nedogled. Morje razprav poteka na spletu in družbenih omrežjih. Po Torniellijevem mnenju papežu Frančišku pripisujejo vse in še več, kot da bi se pred petimi leti v Cerkvi še vsi z vsem strinjali, brez razprav in zmede.

V to razpravo sedaj vstopa tudi zaslužni papež Benedikt XVI. V pismu, ki ga je poslal prefektu Tajništva za komunikacijo msgr. Dariu Edoardu Viganoju, nasprotuje vtisu, da je Frančišek le praktičen človek brez posebne teološke in filozofske izobrazbe, sam pa le teoretik teologije, ki naj bi le malo razumel konkretno življenje današnjega kristjana. Zato je pozdravil zbirko 11-ih knjig z naslovom Teologija papeža Frančiška, ki jo je spisalo enako število mednarodno uglednih teologov. Ta zbirka po besedah Benedikta XVI. kaže na Frančiškovo globoko filozofsko in teološko formacijo in pomaga uvideti notranjo kontinuiteto med dvema pontifikatoma, kljub vsem razlikam v slogu in značaju.

Spletni portal Vatican News dodaja: Frančiškov program se nadaljuje: želi Cerkev, ki bo odločno misijonarska, z odprtimi vrati; ki bi znala vsem oznanjati veselje evangelija v zavedanju, da je Sveti Duh protagonist evangelizacije.

»Papež Frančišek je v teh petih letih postal pravzaprav za vse nas veliki učitelj, kako biti blizu ljudem, kako nagovarjati ljudi« je za naš radio dejal predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je pri Frančišku izpostavil pogum, razumljiv jezik in ponižnost.

Oceno pontifikata sta med drugim za naš radio podala tudi sociolog Igor Bahovec in jezuit p. David Bresciani. Prisluhnili jima boste lahko v oddaji Pogovor o 28. marca.Ne spreglejte: